,

5 συμβουλές για την σωστή φροντίδα της Αζαλέας

H Αζαλέα, είναι ένας πολύ όμορφος ανθοφόρος θάμνος που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις αυλές των σπιτιών τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που

5 συμβουλές για την σωστή φροντίδα της Αζαλέας

H Αζαλέα, είναι ένας πολύ όμορφος ανθοφόρος θάμνος που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις αυλές των σπιτιών τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικογένεια και τα παιδιά.

Ωστόσο, φυτό με μια σχετική ανεκτικότητα, μερικές φορές μπορεί να μας δυσκολέψει λίγο στην φροντίδα της. Υπάρχουν όμως μερικά μυστικά που μπορούν να κάνουν πολύ εύκολη την ανθοφορία της αλλά την γενικότερη φροντίδα που χρειάζεται να της παρέχουμε.

Advertisment

Που να τη φυτέψουμε;

Σε περίπτωση που την φυτέψουμε σε εξωτερικό χώρο, η επιλογή της θέσης χρειάζεται να γίνει στρατηγικά διότι το μέρος πρέπει να έχει σκιά όχι όμως απόλυτη και να μην την φυσούν βοριάδες. Ενώ είναι ένα φυτό που αγαπά ιδιαίτερα το φως της ημέρας, η απευθείας έκθεσή της στον ήλιο και σε υψηλές θερμοκρασίες δεν θα βοηθήσουν καθόλου στον ευδοκιμήσει. Το καλοκαίρι φροντίζουμε λίγο παραπάνω για την διατήρηση της υγρασίας της και βεβαιωνόμαστε πως βρίσκεται σε σκιερό μέρος. Τον χειμώνα είναι καλό να την σκεπάζουμε τις ημέρες με πολύ κρύο να την σκεπάζουμε με ειδικά αντιπαγετικά υφάσματα. Ακόμη καλύτερα, εάν την έχουμε φυτέψει σε κάποια γλάστρα συστήνεται να την μεταφέρουμε σε εσωτερικό χώρο.

Σε τι χώμα να την φυτέψουμε;

Η αζαλέα είναι πολύ πολύ σημαντικό να την φυτεύουμε σε όξινο περιβάλλον διότι χρειάζεται ένα καθαρό όξινο χώμα το οποίο είναι πλούσιο σε στοιχεία έτσι ώστε να μπορέσει να ευδοκιμήσει. Αν θέλουμε να φυτέψουμε την αζαλέα στον κήπο, καλό είναι να δημιουργήσουμε αφράτο υπόστρωμα και όξινο περιβάλλον στον λάκκο φύτευσης.

Πως κλαδεύουμε την αζαλέα;

Καταλληλότερη εποχή για το κλάδεμα της αζαλέας είναι το καλοκαίρι. Συστήνεται να κλαδεύεται δυο με τρεις φορές κατά την καλοκαιρινή περίοδο στο φυσικό σχήμα των φύλλων της.

Advertisment

Κάθε πότε την ποτίζουμε;

Η Αζαλέα, χρειάζεται πότισμα περίπου ανά 2-3 ημέρες τις περισσότερες εποχές του χρόνου. Αυτό φυσικά αλλάζει τους καλοκαιρινούς μήνες που οι ανάγκες της αζαλέας αυξάνονται και χρειάζεται πότισμα ανά 1-2 ημέρες.

Αζαλέα και κλειστά άνθη

Ίσως και από τις πιο σημαντικές πληροφορίες που μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πως κάτι ενδεχομένως να μην λειτουργεί καλά με την φροντίδα της αζαλέας. Αν παρατηρήσουμε πως τα άνθη της είναι κλειστά τότε αυτό σημαίνει είτε ότι την υπερποτίσαμε είτε ότι η γλάστρα μας δεν στραγγίζει σωστά το νεράκι που της ρίχνουμε.  Σε αυτήν την περίπτωση, μειώνουμε τη συχνότητα που ποτίζουμε το φυτό μας και ελέγχουμε κατά πόσο απομακρύνεται το νερό από τη γλάστρα.

Διαβάστε επίσης:

Αζαλέα: Πότε ανθίζει, ποιος είναι ο συμβολισμός και τα χρώματά της (λευκή, μοβ, ροζ και κόκκινη)

Μιμόζα: Γιατί αξίζει να τη βάλετε στο σπίτι σας και πως θα τη φροντίσετε

Ιβίσκος: Θεραπευτικές ιδιότητες και τρόπος χρήσης

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

6 αιθέρια έλαια με θεραπευτικές ιδιότητες και πώς να τα χρησιμοποιήσετε
Έρευνα: Οι ελέφαντες χρησιμοποιούν ονόματα για να μιλήσουν μεταξύ τους!
Τι είναι το σοκ μεταφύτευσης των φυτών και πώς μπορείτε να το αποφύγετε
Η διαφορά της άγριας με την καλλιεργούμενη ρίγανη σε γεύση και θρεπτική αξία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση