, ,

Άγχος και πόνος στα ούλα: Πώς το στρες μπορεί να επηρεάσει την στοματική κοιλότητα

Όλοι γνωρίζουμε πως το στρες επηρεάζει ιδιαίτερα αρνητικά την ψυχική μας κατάσταση και πως υπάρχουν φορές που όταν δεν έχουμε μάθει να το διαχειριζόμαστε

Άγχος και πόνος στα ούλα: Πως το στρες μπορεί να επηρεάσει την στοματική κοιλότητα

Όλοι γνωρίζουμε πως το στρες επηρεάζει ιδιαίτερα αρνητικά την ψυχική μας κατάσταση και πως υπάρχουν φορές που όταν δεν έχουμε μάθει να το διαχειριζόμαστε σωστά τότε αυτό έχει την δυνατότητα να σωματοποιείται.

Ακούγοντας τον όρο σωματοποίηση του άγχους, σχεδόν σε κανέναν δεν πάει το μυαλό πως αυτή η σωματοποίηση μπορεί να εκδηλωθεί και στην στοματική κοιλότητα, με διάφορες μορφές όπως για παράδειγμα τον πόνο στα ούλα.

Advertisment

Η έρευνα έχει δείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του μακροχρόνιου στρες και της επιδείνωσης της στοματικής υγείας.

Τα πιο διαδεδομένα στοματικά προβλήματα που σχετίζονται με το στρες είναι:

  • Το να τρωω τα νύχια μου
  • κάψιμο στην στοματική κοιλότητα
  • Λείανση δοντιών
  • Προβλήματα στα ούλα

Λοίμωξη των ούλων

Όταν υπάρχει ένα μακροχρόνια στρες το οποίο είτε δεν το καταλαβαίνουμε είτε το καταλαβαίνουμε αλλά δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα εκδηλωθεί και σωματικά. Το άγχος λοιπόν, θεωρείται πως έχει την ικανότητα να αποδυναμώνει την ικανότητα της στοματικής μας κοιλότητας να καταπολεμά ενδεχόμενες λοιμώξεις που μπορεί να προκαλούν πόνο στα ούλα, την υπερευαισθησία τους, αιμορραγίες στα ούλα αλλά και αυτά με την σειρά τους δημιουργούν ασταθή δόντια, συμβάλλουν στην αποσύνθεσή τους ενώ αυξάνουν την κακή αναπνοή. Αυτές οι λοιμώξεις αποδυναμώνουν το σύστημα ανοσίας του σώματος και επιτρέπουν την εξάπλωση επιβλαβών βακτηρίων. Εάν τα ούλα σας ευαίσθητα και παρατηρείτε κάποια δυσλειτουργία τους τότε καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε άμεσα με τον οδοντίατρό σας.

Εάν και η ευαισθησία και ο πόνος στα ούλα είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο που ευθύνεται και στο στρες υπάρχουν και άλλες στοματικές παθήσεις που δημιουργούνται από το έντονο άγχος.

Advertisment

Όταν τρώμε τα νύχια μας

Αν και πολλοί άνθρωποι τρώνε τα νύχια τους σε αγχωτικές καταστάσεις, αυτή η κακή συνήθεια μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες όπως:

  • Τα μικρόβια που μεταφέρονται από τα νύχια σας στο στόμα σας μπορούν να οδηγήσουν σε λοιμώξεις του στόματος
  • Τα βακτήρια ή οι ιοί που βρίσκονται στα χέρια σας μπορεί να μεταδοθούν στο υπόλοιπο σώμα σας

Σύνδρομο που δημιουργεί την αίσθηση καψίματος στην στοματική κοιλότητα

Το άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει και το σύνδρομο καψίματος στο στόμα, μια επώδυνη ασθένεια που βλάπτει τα ούλα και τα δόντια σας. Αν και πολλές γυναίκες πάσχουν από αυτή την ασθένεια, το κάπνισμα και το αλκοόλ φαίνεται να επιδεινώνουν τις συνθήκες.

Σοβαρή λείανση δοντιών

Όταν σφίγγουμε τα δόντια μας την νύχτα, αυτό έχεις σαν αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να τρίβουμε κιόλας τα δόντια μεταξύ του. Το σφίξιμο των δοντιών μας τη νύχτα λοιπόν κατά την διάρκεια του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένες σοβαρές συνέπειες όπως διαταραχές του ύπνου, χρόνιο πόνο στη γνάθο, σπασμένα δόντια ή μερική απώλεια αυτών και σοβαρούς πονοκεφάλους.

Πηγή:

www.psychologytoday.com/6-ways-stress-affects-your-teeth-and-gums

Δείτε επίσης | Πρήξιμο στα πόδια: Γιατί το έχω και τι μπορεί να σημαίνει;

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Καρδιακή ανακοπή: Δύο συμπτώματα που προειδοποιούν 24 ώρες νωρίτερα
Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
H εύκολη κίνηση που μακραίνει τη ζωή και σώζει την καρδιά – Kάντε την καθημερινά
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση