, , ,

Κάρλος Καστανέντα: «Κάνουμε τους εαυτούς μας είτε δυστυχείς είτε δυνατούς. Η δουλειά που χρειάζεται να γίνει είναι η ίδια»

«Δεν προοδεύεις με το να στέκεσαι στον πάγκο, κλαψουρίζονταςκαι κάνοντας παράπονα. Προοδεύεις εφαρμόζοντας ιδέες» – Σίρλεϊ Τσίζχολμ Το γεγονός ότι η ιδέα είναι απλή

Κάρλος Καστανέντα: «Κάνουμε τους εαυτούς μας είτε δυστυχείς είτε δυνατούς. Η δουλειά που χρειάζεται να γίνει είναι η ίδια»

«Δεν προοδεύεις με το να στέκεσαι στον πάγκο, κλαψουρίζονταςκαι κάνοντας παράπονα. Προοδεύεις εφαρμόζοντας ιδέες» – Σίρλεϊ Τσίζχολμ

Το γεγονός ότι η ιδέα είναι απλή δεν σημαίνει ότι ο δρόμος μπροστά είναι εύκολος. Θα χρειαστείτε σεμνότητα και κουράγιο. Θα πρέπει να συμπονάτε τον εαυτό σας. Να έχετε διάθεση να πειραματιστείτε. Αίσθηση του χιούμορ. Και υπομονή. Πάρα πολλή υπομονή. Όπως ο Κάρλος Καστανέντα είχε μοιραστεί, «Κάνουμε τους εαυτούς μας είτε δυστυχείς είτε δυνατούς. Η δουλειά που χρειάζεται να γίνει είναι η ίδια».

Advertisment

Πριν συνεχίσουμε, ο παρακάτω οδικός χάρτης εξασφαλίζει ότι θα λάβετε τη μεγαλύτερη αξία για τα χρήματα που επενδύετε. Όταν θα την έχετε κατακτήσει, η φιλοσοφία ότι για όλα υπάρχει λύση θα γίνει ένας θησαυρός που θα έχετε μέσα στην καρδιά σας, που δεν θα μπορείτε να χάσετε ποτέ.

1. Εκπαιδεύστε το μυαλό σας για την εξέλιξη

Η πρώτη καταστρεπτική σκέψη που πρέπει να προσέξετε είναι η εξής: «Αυτό το ξέρω ήδη». Όποτε πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε ήδη κάτι, το μυαλό μας αποσυνδέεται και κλείνει. Την επόμενη φορά που θα ακούσετε τον εαυτό σας να σκέφτεται ή να λέει «Αυτό το ξέρω ήδη», ειδικά όσο διαβάζετε αυτό το βιβλίο, αμέσως πρέπει να συγκρατήσετε αυτή τη σκέψη και να τη μετατρέψετε σε μια ερώτηση που θα σας βοηθήσει να ωριμάσετε. Ρωτήστε τον εαυτό σας: «Τι μπορώ να μάθω από αυτό;» Ρωτήστε τον ξανά και ξανά με γνήσια περιέργεια. «Τι μπορώ να μάθω από αυτό; Τι μπορώ να μάθω από αυτό;»

Η δεύτερη καταστρεπτική σκέψη που λειτουργεί σαν ιός είναι: «Αυτό δεν θα δουλέψει για μένα». Αντί να πείτε «Αυτό δεν θα δουλέψει για μένα», το οποίο αμέσως καταστρέφει κάθε ευκαιρία για να δουλέψει οτιδήποτε,nσταματήστε τη σκέψη, συγκρατήστε την και αλλάξτε τη σε μια πιο παραγωγική ερώτηση. Ρωτήστε τον εαυτό σας: «Πώς μπορεί να δουλέψει αυτό για μένα; Πώς μπορεί να δουλέψει αυτό για μένα;»

Advertisment

2. Δοκιμάστε το πριν το αρνηθείτε

(…)Υπάρχουν τρεις κανόνες στο παιχνίδι. Αυτό το πνευματικό «κουτί» σας βοηθάει να μένετε εστιασμένοι σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία – στην εξέλιξή σας, την αυτοπραγμάτωσή σας και την ικανότητά σας να προσεγγίζετε την έμφυτη σοφία σας για να επιλύσετε προβλήματα και να συνεισφέρετε σε άλλες λύσεις.

1ος κανόνας. Όλα τα προβλήματα (ή όνειρα) έχουν λύση.

2ος κανόνας. Αν ένα πρόβλημα δεν έχει λύση, δεν είναι στην πραγματικότητα πρόβλημα – είναι γεγονός της ζωής ή νόμος της φύσης (π.χ. ο θάνατος ή η βαρύτητα).

3ος κανόνας. Ίσως να μη σας ενδιαφέρει πολύ να βρείτε λύση στο πρόβλημα ή να υλοποιήσετε το συγκεκριμένο όνειρο. Αυτό είναι θεμιτό. Βρείτε ένα άλλο πρόβλημα ή όνειρο να ανάβει τη φωτιά στην καρδιά σας και ξαναγυρίστε στον 1ο κανόνα.

Όπως είπε ο David Deutsch, «Οτιδήποτε δεν απαγορεύεται από τους νόμους της φύσης είναι εφικτό, αν κάποιος διαθέτει την απαραίτητη γνώση». Δεν χρειάζεται να βασιστείτε στα λόγια ενός θεωρητικού φυσικού. Ή στα δικά μου. Αντίθετα, δοκιμάστε μόνοι σας. Εφαρμόστε τα. Ζήστε τα. Δείτε και μόνοι σας. Αν είστε αμετακίνητοι στο να αναζητάτε λόγους για τους οποίους αυτό δεν θα δουλέψει, συγχαρητήρια. Δεν θα δουλέψει. Αλλά και τίποτε άλλο δεν θα δουλέψει.

3. Μην προσβάλλεστε

Όπως το θαλασσινό αλάτι που ρίχνετε πάνω από μια φρέσκια σαλάτα, θα βρείτε αρκετές βρισιές διάσπαρτες σε αυτές τις σελίδες. Γράφω ακριβώς όπως μιλάω, ακατέργαστα και μέσα από την καρδιά μου.

Η πρότασή μου; Μην προσβάλλεστε. Αν είναι να δείξετε σοκαρισμένοι και να σας κοπεί η ανάσα από τη φρίκη επειδή διαβάσατε λέξεις όπως «αγγούρια» ή «σ#$%^&», τότε εδώ οι δρόμοι μας χωρίζουν με πολλή αγάπη. Με την ίδια λογική, επέλεξα να διατηρήσω τον γραπτό λόγο μου απλό και να χρησιμοποιώ αντωνυμίες όπως «εκείνη» κι «εκείνος». Σας παρακαλώ να λάβετε υπόψη ότι αυτό το βιβλίο απευθύνεται στους πάντες ανεξαρτήτως φύλου.

4. Κάντε τη δουλειά

Κάντε τη δουλειά όπως ακριβώς τίθεται. Δώστε τον καλύτερό σας εαυτό. Αν κάτι δεν βγάζει νόημα τώρα, σημειώστε το και ξαναγυρίστε να το δείτε αργότερα. Το θέμα είναι να μη σταματάτε τη δράση και να κινείστε μπροστά. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια νέα οπτική γωνία ή εργαλείο και η ζωή σας δεν θα είναι πια η ίδια.

Επίσης, θα παρατηρήσετε ότι κάποια από τα σημεία-κλειδιά επανέρχονται στον εαυτό τους. Κάθε επανάληψη είναι προσχεδιασμένη. Η επανάληψη είναι σημείο-κλειδί για τη νευροπλαστικότητα. Είναι ο τρόπος με τον οποίο δημιουργούμε καινούριες συνάψεις στον εγκέφαλό μας και μετατρέπουμε τις καλές ιδέες σε μόνιμους τρόπους ύπαρξης και συμπεριφοράς.

Όπως συμβαίνει και στη ζωή, η φιλοσοφία ότι για όλα υπάρχει λύση είναι ένα σπειροειδές μονοπάτι. Να περιμένετε ότι θα επανέλθετε σε ορισμένα θέματα ξανά και ξανά, κάθε φορά από διαφορετικό επίπεδο. Ο στόχος μου είναι να σας βοηθήσω να τελειοποιήσετε τις βασικές νοοτροπίες και συνήθειες που πρέπει να ξεδιαλύνετε για το υπόλοιπο της

ζωής σας. Δεν χρειάζεται να προσθέσετε 479 εργασίες στην πρωινή σας ρουτίνα ή δεκάδες περίπλοκες και χρονοβόρες τεχνικές. Η φιλοσοφία ότι για όλα υπάρχει λύση απαιτεί περιορισμένο αριθμό από εργαλεία και αρχές που θα αλλάξουν την τροχιά της ζωής σας. Το απλό είναι και κομψό και εντυπωσιακά αποτελεσματικό.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Marie Forleo με τίτλο «Για όλα υπάρχει λύση» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα και μπορείτε να το βρείτε εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Manterruption: Διεκδικώντας χώρο και χρόνο για τις γυναίκες σε μία επαγγελματική συζήτηση
Δεν φτάνει μόνο να θέλεις να αγαπήσεις, πρέπει και να μπορείς
Ένα μωσαϊκό η ζωή, με χαρές και λύπες
Πέρασαν δώδεκα μήνες από τότε που εγκληματικά σιώπησαν οι φωνές

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση