,

Gaslighting: Πώς να εντοπίσουμε την ψυχολογική χειραγώγηση μέσα σε μια σχέση

Θα έχετε ήδη διαβάσει ή ακούσει τον όρο gaslighting. Χρησιμοποιείται κυρίως για να περιγράψει την προσπάθεια ενός ανθρώπου να υποβιβάσει την πραγματικότητα ενός άλλου,

Gaslighting: Πώς να εντοπίσουμε την ψυχολογική χειραγώγηση μέσα σε μια σχέση

Θα έχετε ήδη διαβάσει ή ακούσει τον όρο gaslighting. Χρησιμοποιείται κυρίως για να περιγράψει την προσπάθεια ενός ανθρώπου να υποβιβάσει την πραγματικότητα ενός άλλου, με το να αρνείται γεγονότα, στοιχεία, συναισθήματα και άλλα. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια χειριστική τακτική που χρησιμοποιείται για να πάρει κανείς όλη την εξουσία και τον έλεγχο σε μια σχέση.

Αυτό που καθιστά το gashlighting τόσο άσχημο και επικίνδυνο είναι ότι αποτελεί μια συναισθηματική κακοποίηση που μας κάνει να αμφισβητούμε τις ίδιες μας τις εμπειρίες, την αντίληψη και τα συναισθήματά μας. Γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ δύσκολο να το αναγνωρίσουμε. Αλλά όχι ανέφικτο.

Advertisment

Όταν αυτό συμβαίνει από έναν άνθρωπο που έχεις πολύ κοντά σου και δεν το αντιληφθείς, χάνεις άθελά σου την εμπιστοσύνη στον ίδιο σου τον εαυτό και φτάνεις στο σημείο να νιώθεις χαμένος/η. Είναι σημαντικό λοιπόν να αναγνωρίσεις αν αυτό συμβαίνει στη δική σας σχέση.

Ποια χαρακτηριστικά της σχέσης προδίδουν την ύπαρξη gashlighting

1. Μας κάνουν να αμφιβάλουμε για τη σχέση μας με την πραγματικότητα

Το βασικό προειδοποιητικό σημάδι του είναι όταν ο/η σύντροφός σας αμφισβητεί την αντίληψή σας σχετικά με καταστάσεις, με τον εαυτό σας, με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά σας. Για παράδειγμα, αν μια γυναίκα πει στον σύντροφό της ότι δεν κάνει καμία δουλειά στο σπίτι και εκείνος επιμένει ότι κάνει λάθος και ότι το φαντάζεται, αυτό είναι gashlighting.

2. Λένε συνεχώς ψέματα

Αν συνεχώς αντιλαμβάνεστε ότι λένε ψέματα, το κάνουν για να σας χειραγωγήσουν και όχι για κάποιο καλό, αθώο σκοπό. Μάλιστα, σε αυτές τις περιπτώσεις αρνούνται το γεγονός ότι ψεύδονται ακόμα κι όταν υπάρχουν ανοιχτά όλα τα στοιχεία που το υποδεικνύουν.

Advertisment

3. Προσβάλλουν και υποτιμούν την αυτοπεποίθησή σας

Για να πάρουν τον έλεγχο στα χέρια τους, οι gashlighters θα χρειαστεί να δημιουργήσουν ανασφάλεια μέσω πολλών τεχνικών. Ακόμα και ο πιο σίγουρος και δυναμικός άνθρωπος μπορεί να χάσει εντελώς την αίσθηση του εαυτού του αν δεν το αντιληφθεί.

4. Σας απομακρύνουν από την οικογένεια και τους φίλους σας

Έχουν την τάση να χρησιμοποιούν όποια μέσα έχουν στη διάθεσή τους. Αν αγαπάτε την εργασία σας, θα «χτυπήσουν» εκείνη. Αν έχετε κοντινούς φίλους που θέλετε να επισκεφθείτε, θα προσπαθήσουν να σας δείξουν ότι είναι κακή επιρροή για εσάς.

5. Χρησιμοποιούν την τρυφερότητα και την κολακεία ως περισπασμούς

Όταν αντιληφθούν ότι έχετε αρχίσει να βλέπετε πως κάτι δεν πάει καλά, όταν νιώθετε πως θέλετε να φύγετε από αυτή τη σχέση, θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που διαθέτουν για να σας κάνουν να μείνετε και να ξεχάσετε ό,τι προηγήθηκε.

6. Σας κάνουν να πιστεύετε ότι όλοι οι άλλοι είναι εναντίον σας

Αν ο/η σύντροφός σας προσπαθεί να δημιουργήσει μια εικόνα δύο στρατοπέδων ανάμεσα σε εσάς και τους άλλους, το πιθανότερο είναι πως υπάρχει gashlighting στη σχέση σας. Είναι ο τρόπος τους να αποδυναμώσουν όλους του άλλους, μαζί και εσάς, ώστε να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο στη ζωή σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να δημιουργήσουμε ουσιαστική σύνδεση σε μια προσωπική σχέση
Τι να κάνετε εάν οι διαφορές με τον/την σύντροφό σας είναι αγεφύρωτες;
Βελτιώνοντας την επικοινωνία γονέα-εφήβου: Συμβουλές για μια αρμονική σχέση
7 έξυπνα δώρα που μπορείτε να κάνετε στον/στη σύντροφό σας, με ελάχιστα χρήματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση