, ,

Γιατί ξεφλουδίζουν τα νύχια μου; 6 συχνές αιτίες και 4 απλές λύσεις

Σχεδόν όλοι το έχουμε πάθει, ειδικά οι γυναίκες. Τα νύχια μας μακραίνουν φυσιολογικά, δείχνουν γερά και υγιή και ξαφνικά, παρατηρούμε ότι σπάνε, λεπταίνουν και

Γιατί ξεφλουδίζουν τα νύχια μου; 6 συχνές αιτίες και 4 απλές λύσεις

Σχεδόν όλοι το έχουμε πάθει, ειδικά οι γυναίκες. Τα νύχια μας μακραίνουν φυσιολογικά, δείχνουν γερά και υγιή και ξαφνικά, παρατηρούμε ότι σπάνε, λεπταίνουν και ξεφλουδίζουν. Όταν συμβεί αυτό σε ένα νύχι, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε: τα νύχια μας μέσα στην ημέρα μπορεί να τραυματιστούν και να σκιστούν σε ένα σημείο. Αλλά αν έχετε αντιληφθεί ότι έχει συνεχώς σπασμένα νύχια, χρειάζεται να αναζητήσετε την αιτία και τη λύση.

Γιατί ξεφλουδίζουν τα νύχια μας;

1. Ξηρότητα: Όταν έχετε ξηρή επιδερμίδα, φαίνονται τα σπασίματα στο δέρμα. Όταν τα μαλλιά σας είναι ξηρά, εμφανίζετε ψαλίδα. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τα νύχια. Συνήθως συμβαίνει λόγω γενικής αφυδάτωσης του οργανισμού, ηλιακής ακτινοβολίας ή έκθεσης σε σκληρά σαπούνια και καθαριστικά.

Advertisment

2. Τραυματισμός: Πολύ συχνή αιτία. Συμβαίνει συχνά και κατά τη διάρκεια της άθλησης. Κάτι που επίσης παρατηρούμε συχνά είναι όταν προσπαθούμε να ανοίξουμε μια κονσέρβα ή ένα αναψυκτικό με το νύχι και αυτό σπάει από την πίεση.

3. Σκληρό μανικιούρ: Αν φοράτε ημιμόνιμο συχνά, η διαδικασία αφαίρεσης μπορεί να βλάψει τα νύχια λόγω του μουλιάσματος στο ασετόν και του ξυσίματος μετά.

4. Ηλικία: Αν παρατηρείτε περισσότερα προβλήματα με τα νύχια σας καθώς μεγαλώνετε, είναι φυσιολογικό. Όπως οι τρίχες των μαλλιών μας λεπταίνουν με την ηλικία, έτσι και τα νύχια μας.

Advertisment

5. Διατροφή: Αν δεν λαμβάνετε τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, αυτό θα φανεί αργά ή γρήγορα στο δέρμα, στα μαλλιά και στα νύχια σας.

6. Παθήσεις: Αν και το ξεφλούδισμα των νυχιών συμβαίνει σχετικά συχνά, υπάρχουν περιπτώσεις όπου υπάρχει υποβόσκουσα ασθένεια.

4 απλές λύσεις για το ξεφλούδισμα των νυχιών

1. Λήψη φυσικών συμπληρωμάτων για την υγεία των νυχιών

Αποτελεί ίσως τον ευκολότερο τρόπο για να διατηρήσουμε γερά τα νύχια μας. Το κολλαγόνο και η βιοτίνη είναι συνήθως τα πιο αποτελεσματικά συστατικά. Οι σκόνες και τα συμπληρώματα κολλαγόνου είναι γνωστό ότι στηρίζουν την υγεία της τρίχας, των νυχιών και της επιδερμίδας. Η βιοτίνη έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει από τη λέπτυνση και στηρίζει την πυκνότητα και την αντοχή των νυχιών.

2. Προστατεύστε τα νύχια σας

Προσπαθήστε να αποφεύγετε τους τραυματισμούς. Αν πρόκειται να κάνετε κάποια επικίνδυνη δουλειά για τα νύχια σας φορέστε γάντια, ειδικά αν χρησιμοποιείτε συχνά σκληρά καθαριστικά και σαπούνια.

3. Φροντίστε τα επαρκώς

Η υγιεινή των νυχιών περιλαμβάνει να τα τριμάρετε προσεκτικά και να τα ενυδατώνετε με ειδικά έλαια, ώστε να μην ξεραθούν. Μπορείτε να προσθέσετε επίσης στην εβδομαδιαία ρουτίνα σας μια απαλή απολέπιση: οι έρευνες δείχνουν ότι το γλυκολικό οξύ βοηθά την αποκατάσταση της αντοχής των νυχιών.

4. Επισκεφθείτε δερματολόγο

Αν έχετε δοκιμάσει τις παραπάνω λύσεις και τίποτα δεν βελτιώνεται, ήρθε η ώρα να δείτε έναν επαγγελματία. Εκείνος θα εξετάσει τοπικά τα νύχια σας. Στη συνέχεια, αν παρατηρήσει πράγματι ότι υπάρχει πρόβλημα, θα προσπαθήσει με εξετάσεις να αποκλείσει πιθανές ασθένειες ή άλλους λόγους. Στη συνέχεια, θα σας προτείνει κάποια θεραπεία.

Πηγές:

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25722596/

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2648686/

mindbodygreen.com/0-28396/will-taking-a-collagen-supplement-really-transform-my-skin.html

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28786550/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση