5 βήματα για να τονώσεις την αυτοπεποίθησή σου

Σε περιόδους έντονης πίεσης και άγχους, μπορεί να νιώθεις πως η αυτοπεποίθησή σου δεν είναι στα καλύτερά της και να αισθάνεσαι πως χρειάζεσαι μία

5 βήματα για να τονώσεις την αυτοπεποίθησή σου

Σε περιόδους έντονης πίεσης και άγχους, μπορεί να νιώθεις πως η αυτοπεποίθησή σου δεν είναι στα καλύτερά της και να αισθάνεσαι πως χρειάζεσαι μία καθοδήγηση για να σε οδηγήσει στο μονοπάτι της ανακάλυψης των πραγματικών σου δυνατοτήτων.

Πώς, όμως, μπορείς με απλά βήματα να τονώσεις την αυτοπεποίθησή σου και να προχωρήσεις στον δρόμο που θέλεις να χαράξεις;

Advertisment

Επίλεξε τον εαυτό σου και πίστεψε στις δυνατότητές σου!

Η πίστη στον εαυτό σου και στις δυνατότητές σου είναι μία επιλογή, μία στάση ζωής που αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου. Σίγουρα, οι υποστηρικτικοί γονείς έχουν θετικό πρόσημο στην αυτοπεποίθηση και στην αυτοεκτίμηση, εντούτοις πιο συχνό φαινόμενο είναι γονείς με περιοριστικές πεποιθήσεις, που μεταφέρουν τις συνθήκες που μεγάλωσαν και στα δικά τους παιδιά.

Πρέπει, όμως, να αφήσεις το παρελθόν πίσω και να προχωρήσεις. Το να κατηγορείς τους γονείς σου ή κάποιον άλλον για την πεσμένη ή χαμηλή αυτοπεποίθηση σου δεν βοηθά εσένα τον ίδιο να βρεις τον δρόμο προς την επίτευξη των στόχων και των ονείρων σου.

Η ευθύνη είναι δική σου και πρέπει να την αναλάβεις. Πίστεψε στον εαυτό σου, γιατί μπορείς να κάνεις αυτά που θες και λαχταράς. Φέρε στο μυαλό σου κάποια στιγμή που πίστευες στον εαυτό σου και στις δυνατότητές σου και τα κατάφερες, αυτό θα σε βοηθήσει να ταυτιστείς με τη διαδικασία που έπραξες και πέτυχες. Καθώς κάνεις την διαδικασία αυτή, άφησε στην άκρη τη χαμηλή αυτοεκτίμηση σου και την αμφισβήτηση προς τον εαυτό σου.

Advertisment

Χρησιμοποίησε θετικές σκέψεις για τον εαυτού σου!

Οι θετικές σκέψεις σε βοηθάνε να βγεις από τη λακκούβα του φαύλου κύκλου και της αποτυχίας. Βάλε τις θετικές σκέψεις στη ζωή σου σιγά-σιγά, όπως ακριβώς ξεκινάς μια νέα συνήθεια. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχεις βοηθήσει τον εαυτό σου να αλλάξει τον τρόπο σκέψης που θα σε οδηγήσει σ’ ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα εισπράττεις την εμπειρία πως μπορείς να βρίσκεσαι στην αυτοκυριαρχία σου και να αποφασίζεις εσύ και μόνο εσύ για εσένα τον ίδιο.

Όταν σε επισκέπτονται οι αρνητικές σκέψεις άστες απλά να περάσουν όπως περνάν τα σύννεφα στον ουρανό, μην τους δίνεις χώρο και αξία διότι χάνεις το χρόνο σου και πολλαπλασιάζεις τις αρνητικές σκέψεις. Ξεκίνα το ως παιχνίδι και αυτό θα σε βοηθήσει να απελευθερωθείς από τα «πρέπει» και τα «δεν μπορώ» , ενώ ταυτόχρονα συνδέεσαι με το εσωτερικό σου παιδί που σε βοηθήσει σε αυτό το παιχνίδι.

Ξέχνα το «δεν μπορώ»!

Οι φράσεις «δεν μπορώ», «αδύνατον να τα καταφέρω» και «Μακάρι να ήμουν σε θέση» πρέπει να φύγουν από το λεξιλόγιό σου. Όταν τις λες γίνεσαι πραγματικά αδύναμος και χάνεις την αυτοπεποίθησή σου. Ο εγκέφαλος σου έχει σχεδιαστεί για να λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα και να πετύχει οποιοδήποτε στόχο του δίνεις. Οι λέξεις που σκέφτεσαι και λες επηρεάζουν τον εγκέφαλο και το σώμα σου.

Μη ξεχνάς ότι μέσα σε έναν κυκεώνα που μπορεί να βιώνεις υπάρχει πάντα ένα μικρό κενό, που από εκεί μπορείς να βγεις και να ελευθερωθείς. Η ψυχραιμία βοηθάει στην καθαρή σκέψη και οπτική.

Άφησε όσα σκέφτονται οι άλλοι για σένα στην άκρη!

Οι αποφάσεις σου πρέπει να βασίζονται στο τι θέλεις ΕΣΥ να κάνεις, στους δικούς στόχους και τις επιθυμίες σου, και όχι σε αυτά που θέλουν οι άλλοι για εσένα. Άσε στην άκρη τους στόχους, τις επιθυμίες και τις απόψεις των σημαντικών άλλων της ζωής σου.

Ακολούθησε την εσωτερική φωνή της ψυχής σου. Όλο αυτό το διάστημα που ανησυχείς για το τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα, θα μπορούσες να το έχεις δαπανήσει πολύ καλύτερα εστιάζοντας στην πραγματοποίηση όσων επιθυμείς και στην επίτευξη των στόχων σου.

Αναγνώρισε το θετικό παρελθόν σου

Οι περισσότεροι εστιάζουν κυρίως στις αποτυχίες τους και όχι στις επιτυχίες τους. Με μία μικρή αναδρομή στο παρελθόν σου, θα καταλάβεις πως όταν ήσουν μικρό παιδί οι γονείς σου σε άφηναν μόνο/η όταν έπαιζες και ήσουν συνεργάσιμος/η, ενώ όταν έκανες θόρυβο ή ενοχλούσες, έμπαινες σε μπελάδες.

Η συναισθηματική ένταση ήταν πολύ περισσότερη γύρω από τα λάθη και τις αποτυχίες και όχι τόσο γύρω από τις επιτυχίες. Ο εγκέφαλός σου θυμάται πιο εύκολα τα γεγονότα που συνδέονται με έντονα συναισθήματα, που κατά κύριο λόγω συνδέονται με αποτυχίες και όχι με επιτυχίες.

Πώς το αντιμετωπίζεις αυτό;

Εστιάζεις συνειδητά και γιορτάζεις τις επιτυχίες σου και όσα έχεις καταφέρεις. Όσο περισσότερο αναγνωρίζεις τις προηγούμενες επιτυχίες σου, τόσο μεγαλύτερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση θα αποκτήσεις και θα πετύχεις νέες.

TASK: Τώρα, λαμβάνοντας υπόψη τις 5 παραπάνω συμβουλές, θέλω να δημιουργήσεις ένα ημερολόγιο επιτυχιών. Αυτή η λίστα περιέχει τις καθημερινές σου επιτυχίες σε ένα σημειωματάριο, στο iPad ή στο smartphone σου, προσθέτοντας κάθε μέρα νέες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

6 φράσεις που ενισχύουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας
Πώς μπορείτε να ωθήσετε το έφηβο παιδί σας στην προσωπική ανάπτυξη;
Πώς να επηρεάζεις τους ανθρώπους
Φροντίδα σημαίνει να περιποιούμαστε τον εαυτό μας... να τον κανακεύουμε και να του κάνουμε τα χατίρια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση