, ,

Αγχώδεις διαταραχές: Ποια είναι τα βασικά ψυχικά και σωματικά τους συμπτώματα

Κάθε αγχώδης διαταραχή έχει μοναδικό και διαφορετικό συνδυασμό συμπτωμάτων. Η διάγνωση γίνεται συνήθως όταν υφίσταται υπερβολικός και ανεξέλεγκτος φόβος για καταστάσεις μη απειλητικές για

Αγχώδεις διαταραχές: Ποια είναι τα βασικά ψυχικά και σωματικά τους συμπτώματα

Κάθε αγχώδης διαταραχή έχει μοναδικό και διαφορετικό συνδυασμό συμπτωμάτων. Η διάγνωση γίνεται συνήθως όταν υφίσταται υπερβολικός και ανεξέλεγκτος φόβος για καταστάσεις μη απειλητικές για τη ζωή, για συγκεκριμένα μέρη, γεγονότα ή αντικείμενα.

Αγχώδης διαταραχή υπάρχει επίσης όταν εμφανίζονται επαναλαμβανόμενα συναισθήματα φόβου ή ανησυχίας τα οποία καθιστούν την καθημερινότητά μας εξαιρετικά δύσκολη και δυσλειτουργική. Αυτά συνήθως διαρκούν τουλάχιστον έξι μήνες για να διαγνωστεί η αγχώδης διαταραχή. Οι περισσότεροι άνθρωποι με αυτή τη διαταραχή παρουσιάζουν έναν συνδυασμό σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων.

Advertisment

Υπάρχει ένα σύμπτωμα που όλα τα είδη αγχωδών διαταραχών έχουν από κοινού: τον συνεχή και άσβεστο φόβο ή την ανησυχία για πράγματα που μας συμβαίνουν ή που μπορεί να μας συμβούν στο μέλλον. Ποια είναι όμως τα διαφορετικά συμπτώματα;

Ποια είναι τα συμπτώματα των αγχωδών διαταραχών;

– Φόβος, ανησυχία ή τρόμος

– Εκνευρισμός

Advertisment

– Ένταση, νευρικότητα

– Αναμονή για το χειρότερο

– Συνεχής επαγρύπνηση για πιθανούς κινδύνους.

Οι αγχώδεις διαταραχές όμως έχουν και σωματικά συμπτώματα:

– Ταχυπαλμία

– Δύσπνοια/ αίσθηση λαχανιάσματος

– Υπερβολική εφίδρωση

– Τρέμουλο

– Πονοκέφαλο

– Κόπωση ή αδυναμία

– Αϋπνία

– Ναυτία

– Συχνοουρία ή διάρροια

Ποια είναι τα συμπτώματα των κρίσεων πανικού;

Η κρίση πανικού είναι η απότομη εμφάνιση έντονου φόβου ή δυσφορίας που φτάνει στην κορύφωσή της μετά από περίπου 10 λεπτά, και τυπικά διαρκεί μέχρι 30 λεπτά. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση για το Άγχος και την Κατάθλιψη, περιλαμβάνονται επίσης 4 ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

– Ταχυπαλμία/ έντονη αίσθηση των χτύπων την καρδιάς

– Εφίδρωση

– Τρέμουλο

– Αίσθηση δύσπνοιας

– Αίσθηση πνιγμού

– Στηθάγχη και δυσφορία

– Ναυτία και κοιλιακές ενοχλήσεις

– Αίσθηση ζάλης, λιποθυμία

– Κρυάδες

– Παραισθησία ή αποπροσωποποίηση

– Απώλεια ελέγχου

– Φόβος θανάτου

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι κρίσεις πανικού εμφανίζονται όταν ο εγκέφαλος «λέει» στο σώμα να ενεργοποιήσει την απόκριση μάχης-φυγής, ακόμα κι αν δεν υπάρχει καμία απειλή. Οι επιστήμονες επίσης αναφέρουν ότι ενεργοποιείται η αμυγδαλή, το κέντρο επεξεργασίας του φόβου στον εγκέφαλο.

Οι κρίσεις πανικού μπορεί να συμβούν λόγω κάποιου συγκεκριμένου γεγονότος ή και χωρίς εμφανή λόγο. Υπολογίζεται ότι σχεδόν το 23% των ανθρώπων θα εμφανίσουν έστω και μια κρίση πανικού στη ζωή τους.

Αν οι κρίσεις πανικού είναι επαναλαμβανόμενες, είναι πιθανό να διαγνωστεί με διαταραχή πανικού. Πρόκειται για ένα είδος αγχώδους διαταραχής που χαρακτηρίζεται από επίμονη ανησυχία για μελλοντικές κρίσεις πανικού ή για τις συνέπειές της.

Οι ειδικοί όμως μας καθησυχάζουν ότι μπορούμε να μάθουμε να μην τις φοβόμαστε. Μαθαίνοντας να ερμηνεύουμε σωστά τις σωματικές αισθήσεις και να μην τις θεωρούμε επικίνδυνες για τη ζωή μας, μπορούμε να μειώσουμε τον φόβο.

Πότε τα συμπτώματα δεν αποτελούν σημάδι άγχους;

Ορισμένα σωματικά συμπτώματα της αγχώδους διαταραχής μπορεί να αποτελούν στην πραγματικότητα συμπτώματα άλλων ιατρικών προβλημάτων, όπως:

– Καρδιαγγειακών ασθενειών

– Υπερθυρεοειδισμού

– Κατάθλιψης

– Νόσος Lyme

– Αλτσχάιμερ

– Πάρκινσον.

Επίσης, το άγχος συνυπάρχει με άλλα χρόνια ιατρικά προβλήματα, όπως:

– Διαβήτη

– HIV/AIDS

– Ηπατίτιδα C

– Πολλαπλή σκλήρυνση

– Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Οι ερευνητές δεν είναι ακόμα βέβαιοι για τους λόγους που κρύβονται πίσω από αυτή τη «συνύπαρξη», αλλά μία λογική εξήγηση είναι ότι το στρες της αντιμετώπισης μιας χρόνιας ασθένειας θα μπορούσε να συνεισφέρει στην ανάπτυξη διαταραχής της διάθεσης. Μία έρευνα με πάνω από 12.000 ενήλικες που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2017 στο Aging and Mental Health βρήκε ότι το άγχος, μαζί με την κατάθλιψη και τα προβλήματα ύπνου, συσχετίζονταν με την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι γι’ αυτές τις συσχετίσεις ευθύνεται η ορμόνη κορτιζόλη. Κάθε φορά που αγχώνεστε, παράγετε μια μεγάλη δόση κορτιζόλης και η έντονη και επίμονη παρουσία της ορμόνης βλάπτει σημεία του εγκεφάλου που επεξεργάζονται τη μνήμη και την εκτελεστική λειτουργία. Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν ψυχολόγο αν σας ανησυχούν μεταπτώσεις και αλλαγές στη διάθεσή σας.

Τι επιβαρύνει τα συμπτώματα των αγχωδών διαταραχών;

Η καφεΐνη, το αλκοόλ και ορισμένα αναλγητικά για κρυολόγημα και γρίπη – ειδικά τα αποσυμφορητικά – μπορεί να μεγεθύνουν και να επιδεινώνουν τα συμπτώματα του άγχους.

Πηγή:

everydayhealth.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Embodied Relational Ways of Working with Psychosomatic Symptoms & Dis-ease in Psychotherapy
Η ψυχική υγεία δεν είναι το αντίθετο της ψυχικής ασθένειας...
Μελέτη συνδέει την κατάθλιψη με τη θερμοκρασία του σώματος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση