, ,

Μπορεί η νέα σχέση να λύσει παλιά προβλήματα; Έρευνα δείχνει πώς αναπαράγουμε τα ίδια δυναμικά με νέους συντρόφους

Νιώθετε ότι βαριέστε στη σχέση σας ή ακόμα χειρότερα, νιώθετε δυστυχισμένοι με τον/τη σύντροφό σας; Τα προβλήματα συσσωρεύονται και πλέον δεν λειτουργεί το να

Μπορεί η νέα σχέση να λύσει παλιά προβλήματα; Έρευνα δείχνει πώς αναπαράγουμε τα ίδια δυναμικά με νέους συντρόφους

Νιώθετε ότι βαριέστε στη σχέση σας ή ακόμα χειρότερα, νιώθετε δυστυχισμένοι με τον/τη σύντροφό σας; Τα προβλήματα συσσωρεύονται και πλέον δεν λειτουργεί το να περνάτε χρόνο μακριά από το σπίτι με φίλους. Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει για πάντα από ένα πρόβλημα. Μικροί καυγάδες εμφανίζονται ξανά και ξανά και νιώθετε συνεχώς ανησυχία.

Με όλα αυτά, πολλές φαντασιώνεστε πόσο καλύτερη θα ήταν η ζωή σας αν δεν ήσασταν παγιδευμένοι σε αυτή τη σχέση. Έχετε γνωρίσει ένα άλλο άτομο μέσω του διαδικτύου, από την εργασία σας ή σε μία από τις εξόδους σας με φίλους. Και βρίσκετε μεγαλύτερη κατανόηση από τη μεριά του, είναι πιο διασκεδαστικός, πιο δραστήριος και πιο καλοντυμένος. Ναι, είναι η στιγμή της σύγκρισης.

Advertisment

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα και σε συμφωνία με παλαιότερα επιστημονικά δεδομένα όποια προβλήματα βιώνουμε στις σχέσεις μας δεν ξεπερνιούνται τόσο εύκολα. Υπάρχει μια αξιοσημείωτη σταθερότητα στους συντρόφους και στη δυναμική που κάθε φορά αναπτύσσουμε στις σχέσεις μας. Μάλιστα, μια έρευνα έχει δείξει ότι μια νέα σχέση μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερη σεξουαλική επαφή, αλλά όχι απαραίτητα μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Καναδά θέλησαν να εξετάσουν αν, πέρα από τη συνολική σταθερότητα, τα επίπεδα της υποκειμενικής μας ψυχικής ευεξίας βελτιώνονται όταν αλλάζουμε συντρόφους. Σημείο αναφοράς τους ήταν ότι οι άνθρωποι έχουμε ένα βασικό επίπεδο ψυχικής ευεξίας σε καθημερινή βάση. Μπορεί προσωρινά να αλλάζει ως απόκριση σε γεγονότα της ζωής, αλλά με τον καιρό, επιστρέφει και πάλι στο βασικό της σημείο.

Το δείγμα που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές ήτα 12.402 ενήλικες σε μια περίοδο 8 ετών. Από αυτούς, εστίασαν τελικά σε 554 συμμετέχοντες, οι οποίοι ανέφεραν ότι είχαν πάνω από έναν/μία σύντροφο σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Advertisment

Εξετάζοντας τα επίπεδα υποκειμενικής ψυχικής ευεξίας με όρους ικανοποίησης από τη ζωή και κατάθλιψης, οι ερευνητές σύγκριναν όσους είχαν βρει νέους συντρόφους με όσους παρέμεναν σε μια σχέση. Αυτή η ανάλυση παρείχε την πρώτη υπόδειξη ότι η αλλαγή συντρόφων δεν παρέχει τη συναισθηματική ανακούφιση που οι άνθρωποι αναζητάμε. Οι συμμετέχοντες που έμεναν σε μία σχέση παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα ψυχικής ευεξίας.

Εντοπίζοντας στη συνέχεια αλλαγές στο χρόνο και αξιολογώντας πάλι τους ίδιους δείκτες, φάνηκε πως οι συμμετέχοντες επέστρεφαν στα πρότερα επίπεδα ψυχικής ευεξίας με τον πρόσφατο, και πιθανότατα καλύτερο, σύντροφο. Πριν από το χωρισμό, υπήρχε μια προσωρινή βουτιά στο επίπεδο της ψυχικής ευεξίας. Αφού έμπαιναν σε μια νέα σχέση, παρουσίαζαν μια προσωρινή αύξηση, μόνο για να επιστρέψουν στη συνέχεια στα επίπεδα που είχαν πριν τον χωρισμό από την παλιά τους σχέση.

Ήταν πλέον ξεκάθαρο στους ερευνητές ότι οι νέοι σύντροφοι δεν κάνουν τα παλιά προβλήματα να εξαφανίζονται. Γιατί όμως; Μία υπόθεση είναι ότι κάθε φορά κουβαλάμε τα προβλήματά μας σαν βαλίτσες με ρούχα από τη μία στην άλλη σχέση. Σίγουρα η νέα μας γνωριμία φαίνεται σαν κάποιος που θα μπορούσε να μας κάνει για πάντα ευτυχισμένους.

Όμως στην πραγματικότητα κατά πόσο αλλάζουν τα βαθιά εδραιωμένα μοτίβα συμπεριφοράς; Σκεφτείτε τη δυναμική των σχέσεων που κάθε φορά αναπτύσσετε στην πορεία της ζωή σας με διαφορετικούς συντρόφους; Δυσκολεύεστε να επικοινωνήσετε τα συναισθήματά σας; Έχετε την τάση να μπλέκεστε σε συνεχείς μικρούς καθημερινούς καυγάδες; Σας ενοχλεί όταν ο/η σύντροφός σας στρέφει την προσοχή του/της σε άλλους ανθρώπους;

Αφού απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις ειλικρινώς, θα φανεί ότι μάλλον δεν έχει σημασία ποιος είναι ο σύντροφός σας. Το έχετε κάνει στο παρελθόν και το επαναλαμβάνετε και τώρα.

Υπάρχουν ζητήματα που χρειάζεται να λύσουμε πρώτα μόνοι μας για να μπορέσουμε να μπούμε σε μια νέα σχέση. Χρειάζεται να γνωρίσουμε πού στεκόμαστε εμείς ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να περάσουμε σε κάτι αληθινά καλύτερα. Αυτό μπορεί να γίνει με προσωπική ενδοσκόπηση ή με συνοδοιπόρο έναν ψυχοθεραπευτή.

Πηγή:

Johnson, M. D., Neyer, F. J., & Finn, C. (2020, August 13). Subjective Well-Being Across Partnerships. Journal of Family Psychology. Advance online publication

www.psychologytoday.com/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
4 χαρακτηριστικά σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σε τοξική σχέση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση