, ,

Πώς οι φίλοι μας βοηθούν να διαχειριζόμαστε το καθημερινό στρες

Χιλιάδες έρευνες τονίζουν ξανά και ξανά ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ακμάζουμε και «ανθίζουμε» όταν έχουμε δυνατές, θετικές σχέσεις με άλλους ανθρώπους. Η ευτυχία μας

Πώς οι φίλοι μας βοηθούν να διαχειριζόμαστε το καθημερινό στρες

Χιλιάδες έρευνες τονίζουν ξανά και ξανά ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ακμάζουμε και «ανθίζουμε» όταν έχουμε δυνατές, θετικές σχέσεις με άλλους ανθρώπους. Η ευτυχία μας μάλιστα μειώνεται όταν μειώνουμε και τον αριθμό των ωρών εβδομαδιαίως κατά τον οποίο κοινωνικοποιούμαστε.

Μία μικρή έρευνα του 2011 μάλιστα εστίασε στο πόσο σημαντικοί είναι οι κολλητοί μας φίλοι στην διαχείριση και μείωση του στρες. Συγκεκριμένα, η συντροφιά με τον καλύτερό μας φίλο ή καλύτερή μας φίλη μειώνει τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης.

Advertisment

Για την έρευνα, οι ερευνητές ζήτησαν από 100 παιδιά ηλικίας 10-12 ετών να γράψουν σε ένα ημερολόγιο 5 φορές την ημέρα σε διάστημα 4 ημερών. Τους υποδείχτηκε να καταγράψουν τι συναισθήματα είχαν τα τελευταία 20 λεπτά, όπως επίσης και αν είχαν περάσει χρόνο μόνα τους, με έναν γονέα, αδερφό ή αδερφή, συμμαθητή, καλύτερο φίλο, άγνωστο, δάσκαλο, αγόρι ή κορίτσι ή με άλλο άτομο.

Οι ερευνητές παράλληλα εξέταζαν τα επίπεδα της ορμόνης τους στρες, της κορτιζόλης, χρησιμοποιώντας δείγματα σάλιου από τα παιδιά. Βρήκαν ότι κατά τη διάρκεια μιας δυσάρεστης εμπειρίας, τα παιδιά που έκαναν παρέα με τον καλύτερό τους φίλο δεν παρήγαγαν τόση κορτιζόλη όσο τα παιδιά που δεν ήταν με φίλο εκείνη την χρονική στιγμή.

Αν και η μελέτη έγινε με δείγμα παιδιά, άλλη έρευνα συμπεραίνει ότι το οικείο εργασιακό περιβάλλον μπορεί να βελτιώνει ακόμα και την γενική μας υγεία. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που οι φίλοι μας, και συγκεκριμένα οι στενοί μας φίλοι, μας βοηθούν να διαχειριστούμε και να μειώσουμε το στρες;

Advertisment

Σύμφωνα με άρθρο του thehealthy, είναι ακριβώς αυτή η ιδιαίτερη επικοινωνία που μας κάνει πιο δυνατούς απέναντι στο καθημερινό στρες. Για παράδειγμα, οι φίλοι μεταξύ μας χρησιμοποιούμε το χιούμορ, που είναι το καλύτερο γιατρικό. Μας βοηθά τόσο σωματικά, όσο και συναισθηματικά και γνωστικά.

Η ενεργητική ακρόαση και η ανάλυση των προβλημάτων μας είναι δύο άλλοι εξίσου σημαντικοί παράγοντες. Όπως λένε οι περισσότεροι, δεν θέλουν οι φίλοι τους να προσπαθήσουν να τους λύσουν τα προβλήματα, απλώς χρειάζονται κάποιον να τους ακούσει προσεκτικά και να δείξει αυθεντικό ενδιαφέρον. Τέλος, η ίδια η έκφραση της αγάπης και του νοιαξίματος είναι που μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια να «πολεμήσουμε» τις καθημερινές αντιξοότητες της ζωής.

Πηγές:

huffpost.com/entry/best-friend-stress-levels_n_981080

thehealthy.com/mental-health/stress/how-friends-relieve-stress-and-help-us-cope

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
4 χαρακτηριστικά σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σε τοξική σχέση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση