,

Γιατί οι σύντροφοι χρειάζονται προσωπικό χρόνο και πώς να φέρουμε την ισορροπία

Όλοι χρειάζονται λίγο χρόνο για τον εαυτό τους – ακόμα κι εκείνοι σε υγιείς, τρυφερές και αφοσιωμένες σχέσεις που μένουν μαζί. Και μετά το

Γιατί οι σύντροφοι χρειάζονται προσωπικό χρόνο και πώς να φέρουμε την ισορροπία

Όλοι χρειάζονται λίγο χρόνο για τον εαυτό τους – ακόμα κι εκείνοι σε υγιείς, τρυφερές και αφοσιωμένες σχέσεις που μένουν μαζί. Και μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, τα ζευγάρια παντού βρέθηκαν απροσδόκητα να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί σε σύγκριση με την καθημερινότητα που είχαν συνηθίσει.

Μη φοβάστε να απαιτείτε και να περισσότερο προσωπικό χώρο· αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι πάει στραβά στη σχέση σας. Για την ακρίβεια, το χρειάζεστε σίγουρα και οι δύο. Ειδικοί μας βοηθούν να καταλάβουμε για ο προσωπικός χρόνος είναι τόσο σημαντικός για τα ζευγάρια και μας προτείνουν τρόπους για να το πετύχουμε.

Advertisment

Γιατί τα ζευγάρια χρειάζονται προσωπικό χώρο και χρόνο

Για να ανθίσει μια σχέση, και οι δύο πρέπει να αφιερώσουν χρόνο όχι μόνο ο ένας στον άλλο, αλλά και στον εαυτό τους. Είναι σημαντικό τα ζευγάρια να περνούν χρόνο ξεχωριστά καλλιεργώντας τα δικά τους ενδιαφέροντα, να κάνουν πράγματα που απολαμβάνουν, τα οποία εγκαθιδρύουν μια υγιή αίσθηση εαυτού πέρα από τη σχέση. Σε διαφορετική περίπτωση, κινδυνεύουν να καταλήξουν στην υπερεμπλοκή, όπου οδηγούνται στην απώλεια αίσθησης εαυτού, ανεξαρτησίας και στην έλλειψη ικανοποίησης.

Κατά την υπερεμπλοκή, δεν υπάρχουν όρια ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, κάτι που στην αρχή μπορεί να γίνει αντιληπτό ως καλό, αλλά στη συνέχεια οδηγεί σε πικρία και άσχημα συναισθήματα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια άλλη παράλληλη σχέση, χωρισμό και συνεχείς καυγάδες. Και όταν περνάμε χρόνο μόνοι μας, ξαναβρίσκουμε τα σημαντικά κομμάτια της αυθεντικής μας ταυτότητας. Το ότι έχουμε σχέση δεν σημαίνει ότι σταματάμε να εξερευνούμε τον εαυτό μας, αλλιώς αργά ή γρήγορα και η σχέση μας θα υποφέρει από αυτό.

Πώς να φέρουμε την ισορροπία

Εκτός από το γεγονός ότι είναι λίγο άβολο να πεις σε κάποιον ότι χρειάζεσαι λίγο χώρο, είναι ιδιαίτερα στρεσογόνο όταν πρόκειται για έναν σύντροφο που δεν θέλουμε να πληγώσουμε. Πριν λοιπόν το φέρουμε ως συζήτηση στη σχέση μας, ας αναλογιστούμε γιατί χρειαζόμαστε περισσότερο προσωπικό χρόνο.

Advertisment

Μοιραστείτε το στη συνέχεια με το/τη σύντροφό σας τονίζοντας πως δεν θέλετε να περνάτε λιγότερο χρόνο μαζί τους, αλλά ότι απλώς χρειάζεστε χρόνο και με τον εαυτό σας, γιατί είναι σημαντικό για εσάς. Είναι επίσης κρίσιμης σημασίας να ξεκαθαρίσετε ποιες είναι οι ανάγκες του/της συντρόφου σας· μπορεί να μη χρειάζεται τον ίδιο χρόνο με εσάς.

Οπότε προσδιορίστε μαζί ποιες είναι οι προσδοκίες, οι ανάγκες και τα όρια του καθενός. Μιλήστε για τις μοναδικές σας διαφορές και προσπαθήστε να βρείτε πώς θα τα ενσωματώσετε όλα. Δημιουργήστε χώρο γι’ αυτές και ενθαρρύνετε ο ένας τον άλλο να συνεχίσει να ακολουθεί το δικό του μονοπάτι εκτός από εκείνο της σχέσης σας.

Πώς να βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας

Το ότι μένετε μαζί δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατο να θέσετε ως προτεραιότητα τον προσωπικό χρόνο. Κάποιες προτάσεις είναι ένα μοναχικό σαββατοκύριακο μακριά από το σπίτι ή ένας περίπατος και μια ημέρα συναντήσεων με τους δικούς σας φίλους.

Ο προσωπικός χρόνος δεν χρειάζεται να είναι ώρες ή μέρες. Ακόμα και τα λίγα λεπτά απόλυτης ησυχίας χωρίς κανέναν δίπλα μας είναι ευεργετικό. Το κλειδί είναι να δεσμευτούμε στο να βρίσκουμε λίγα λεπτά ακόμα και σε μέρες όπου και οι δύο είμαστε συνέχεια σπίτι.

Εναλλακτικά, οι ειδικοί προτείνουν και την ιδέα του κοινού προσωπικού χρόνου. Για παράδειγμα, μπορείτε να βρίσκεστε στο ίδιο δωμάτιο, αλλά ο καθένας να ασχολείται με κάτι άλλο χωρίς να απευθύνετε τον λόγο και σεβόμενοι την ησυχία που έχετε δημιουργήσει.

Πηγή:

mindbodygreen.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
Πενθώντας μία σχέση, πενθώντας για μία σχέση ή πενθώντας σε μία σχέση;
Οικογένεια... ένας θεσμός με πολλές δομές
Soft ghosting | Τι είναι και τα σημάδια για να καταλάβετε ότι το έχετε πάθει

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση