, , ,

6 σημάδια που μαρτυρούν ότι γυμναζόμαστε περισσότερο απ’ όσο αντέχει το σώμα μας

Όταν χάνουμε το μέτρο ακόμα και στα καλά πράγματα, εμφανίζονται και αρνητικές συνέπειες. Αυτό ισχύει και για την φυσική άσκηση. Αν και η τακτική

6 σημάδια που μαρτυρούν ότι γυμναζόμαστε περισσότερο απ’ όσο αντέχει το σώμα μας

Όταν χάνουμε το μέτρο ακόμα και στα καλά πράγματα, εμφανίζονται και αρνητικές συνέπειες. Αυτό ισχύει και για την φυσική άσκηση. Αν και η τακτική γυμναστική βοηθά το σώμα και το νου να παραμένουν σε φόρμα, αν το παρακάνουμε, θα έρθουμε αντιμέτωποι με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά.

6 σημάδια που μαρτυρούν ότι γυμναζόμαστε περισσότερο απ’ όσο αντέχει το σώμα μας

Συνεχής αίσθηση κόπωσης

Η γυμναστική μπορεί αμέσως μετά να σε κουράζουν λίγο, αλλά ο κανόνας είναι ότι τελικά μας δίνει ενέργεια για όλη την υπόλοιπη μέρα. Αν αρχίσετε να νιώθετε πιο κουρασμένοι ή ανόρεχτοι, χρειάζεται να μειώσετε τον χρόνο της άσκησης.

Έντονος μυϊκός πόνος

Ο πόνος που διαρκεί για μέρες είναι ένας δείκτης που δηλώνει ότι ήρθε η στιγμή να χαλαρώσουμε. Αν και κάποιος πόνος είναι φυσιολογικός αμέσως μετά την άσκηση, αν αυτό είναι σε έντονο βαθμό και δυσκολεύεστε και να κινηθείτε, τότε προπονείστε περισσότερο απ’ όσο πρέπει.

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αποδυναμωμένο

Αρρωσταίνετε συχνά, ειδικά με κρυολόγημα; Η επίμονη και «ψυχαναγκαστική» γυμναστική θα μπορούσε να φταίει. Αν και οι έρευνες έχουν δείξει ότι άσκηση μέτριας έντασης συνδέεται με θετικές αλλαγές στο ανοσοποιητικό, υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι η πολύ έντονη γυμναστική το εξασθενεί.

Δεν κοιμόμαστε καλά

Και εδώ ισχύει το ίδιο. Η άσκηση γενικά βοηθά στην ποιότητα του ύπνου, όχι όμως αν είναι υπερβολική. Στη δεύτερη περίπτωση ενεργοποιείται η απόκριση στρες στο σώμα, αυξάνοντας τα επίπεδα ορμονών όπως της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης. Με αυτό τον τρόπο διαταράσσεται ο κύκλος ύπνου- εγρήγορσης.

Μειώνεται αισθητά η αίσθηση πείνας

Η έλλειψη όρεξης είναι ένα από τα βασικά σημάδια της υπερβολικής προπόνησης. Η άσκηση μας κάνει να νιώθουμε λιγότερο πεινασμένοι, επειδή μειώνει τα επίπεδα της γκρελίνης, της ορμόνης που μας ανοίγει την όρεξη, και αυξάνει τα επίπεδα του πεπτιδίου ΥΥ, της υπεύθυνης ορμόνης που την καταστέλλει.

Οι φίλοι ανησυχούν

Αν φίλοι και οικογένεια σας αναφέρουν ότι έχουν παρατηρήσει πως γυμνάζεστε υπερβολικά, τότε μάλλον έχουν δίκιο. Η γυμναστική δεν πρέπει να εμποδίζει τις κοινωνικές σας αλληλεπιδράσεις, ούτε να δυσχεραίνει τις διαπροσωπικές σας σχέσεις. Ο ποιοτικός χρόνος με τους αγαπημένους σας είναι ιδιαίτερα πολύτιμος και χρειάζεται να βρεθεί μια ισορροπία.

Πηγή: thehealthy.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε