, , ,

Πονοκέφαλος: Ποιος είναι ο ρόλος των αιθέριων ελαίων στην ανακούφιση από τον πόνο

Τα αιθέρια έλαια έχουν πια εισέλθει για τα καλά στη mainstream αγορά. Τα φυσικά συστατικά που διαθέτουν σε υψηλές ποσότητες τώρα πια χρησιμοποιούνται για

Πονοκέφαλος: Ποιος είναι ο ρόλος των αιθέριων ελαίων στην ανακούφιση από τον πόνο

Τα αιθέρια έλαια έχουν πια εισέλθει για τα καλά στη mainstream αγορά. Τα φυσικά συστατικά που διαθέτουν σε υψηλές ποσότητες τώρα πια χρησιμοποιούνται για να μας ανακουφίσουν από διάφορες δυσκολίες, από στρες μέχρι χαμηλή λίμπιντο. Οι ειδικοί λένε ότι τα έλαια βοηθούν στην ανακούφιση από πονοκέφαλο και ημικρανίες σε ορισμένες περιπτώσεις – αν και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες πριν μετατραπούν σε μια προτεινόμενη, συμπληρωματική θεραπεία.

Η επιστήμη πίσω από τη χρήση των αιθέριων ελαίων για τον πονοκέφαλο

«Αν και υπάρχουν ορισμένες μελέτες που δείχνουν ότι όσοι εισπνέουν αιθέρια έλαια έχουν λιγότερο έντονους πονοκεφάλους, δεν έχουν διεξαχθεί απολύτως σωστά ώστε να μπορούμε να είμαστε βέβαιοι επιστημονικά», εξηγεί η Pamela Dalton, Ph.D., ερευνήτρια στο Monell Chemical Senses Center στη Φιλαδέλφεια, της οποίας η εργασία εστιάζει στη σχέση ανάμεσα στη μυρωδιά και τις συναισθηματικές διαδικασίες. «Το πρόβλημα με αυτές τις μελέτες είναι ότι δεν έχουν αποτελεσματική ομάδα ελέγχου».

Advertisment

Σε τι μπορούμε να είμαστε βέβαιοι; Οι πονοκέφαλοι συχνά προκαλούνται από το στρες – οπότε τα αιθέρια έλαια μπορούν να απαλύνουν τον πόνο, επειδή μας χαλαρώνουν. Φυσικά, υπάρχουν τόνοι αρωμάτων εκεί έξω, οπότε είναι δική μας επιλογή να δούμε τι μας κάνει να απολαμβάνουμε πραγματικά. Αλλά η πιστοποιημένη αρωματοθεραπεύτρια Amy Galper και ιδρύτρια του Ινστιτούτου της Νέας Υόρκης πάνω στην Εκπαίδευση Αρωματοθεραπείας έχει ορισμένες συμβουλές για την αρχή. Προτείνει τους παρακάτω συνδυασμούς:

– Μέντα – Λεβάντα – Χαμομήλι

– Δεντρολίβανο – Γλυκό Πορτοκάλι/ Μανταρίνι

Advertisment

– Λιβάνι – Σάλβια (αγιάννης) – Λεβάντα

Πώς να χρησιμοποιούμε τα αιθέρια έλαια για να ανακουφιστούμε από τον πονοκέφαλο

Αφού επιλέξετε τα έλαια που θέλετε, το επόμενο βήμα είναι να τα χρησιμοποιήσετε σωστά. Και σε αντίθεση με ό,τι πιστεύετε, αυτό δεν γίνεται ρίχνοντας λίγο από το μπουκαλάκι στους καρπούς σας. Είναι καλύτερα να:

– τα εισπνέετε μέσα από ένα diffuser (αρωματικό χώρου): Χρησιμοποιήστε τα για 2-3 ώρες την ημέρα με διαλείμματα ανάμεσα.

– Απλώστε τα στην επιδερμίδα, αλλά όχι απευθείας: Είναι σημαντικό να δημιουργείτε ένα διάλυμα, χρησιμοποιώντας έλαιο βάσης.

– Απλά εισπνεύστε τα: Πάρτε 5-10 βαθιές ανάσες και αφήστε το χαλαρωτικό άρωμα να κάνει το θαύμα του.

Πηγές:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31404204

www.mindbodygreen.com/articles/essential-oils-to-combat-anxiety

www.mindbodygreen.com/articles/essential-oil-diffusion-101

aromaticstudies.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση