, , ,

Γιόγκα ή πιλάτες; Ποιο μας ταιριάζει περισσότερο και ποια τα οφέλη τους

Είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε μια νέα μορφή άσκησης και αναρωτιέστε αν πρέπει να ακολουθήσετε τη συμβουλή ενός φίλου που σας προτείνει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε

Γιόγκα ή πιλάτες; Ποιο μας ταιριάζει περισσότερο και ποια τα οφέλη τους

Είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε μια νέα μορφή άσκησης και αναρωτιέστε αν πρέπει να ακολουθήσετε τη συμβουλή ενός φίλου που σας προτείνει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε γιόγκα και όχι πιλάτες; Αν ναι, θα έχετε μάλλον κάποιες ερωτήσεις: Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στη γιόγκα και στο πιλάτες; Και ποιο από τα δύο θα βοηθούσε περισσότερο στην απώλεια βάρους;

Ποιες είναι οι ομοιότητες και οι διαφορές ανάμεσα σε γιόγκα και πιλάτες

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τόσο η γιόγκα όσο και το πιλάτες περιλαμβάνουν μια ροή κινήσεων – αλλά η έμφαση που δίνεται είναι διαφορετική. Το πιλάτες εστιάζει στην ενδυνάμωση του κορμού, ενώ η γιόγκα εστιάζει περισσότερο στην ευελιξία και έχει ισχυρότερη πνευματική σύνδεση.

Advertisment

Η γιόγκα έχει ένα πνευματικό στοιχείο και προέρχεται από μια μακρά ιστορία δασκάλων και φιλοσοφίας στην Ινδία και το πιλάτες δημιουργήθηκε από έναν άνδρα που ήθελε να βοηθήσει τους χορευτές και τις χορεύτριες να αναπνέουν και να κινούνται καλύτερα, διατηρώντας έναν υγιή κορμό. Μια κάποια διαφορά είναι ότι η γιόγκα έχει πολλές διαφοροποιήσεις και στυλ ενώ το πιλάτες έχει μείνει σχετικά πιστό στον δημιουργό του.

Και οι δύο μας ζητούν να συγχρονίσουμε και να συνδυάσουμε το νου με το σώμα μας. Και οι δύο στοχεύουν στο να αποκτήσουμε επίγνωση όλων των πλευρών και σημείων του σώματός μας και να μπορούμε να το ελέγχουμε όπως επιθυμούμε. Και οι δύο περιλαμβάνουν το στοιχείο της αναπνοής, το οποίο βοηθά στη σωστή ευθυγράμμιση και στάση του σώματος.

Σε ορισμένες πρακτικές γιόγκα, η έμφαση δίνεται σε σταθερές στάσεις του σώματος, ενώ το πιλάτες έχει μια απαλή σύνδεση διάφορων κινήσεων, σαν μια απλή χορογραφία. Στη γιόγκα όμως το πνευματικό στοιχείο είναι εμφανές, ενώ στο πιλάτες αποτελεί ένα αποτέλεσμα της άσκησης και έρχεται με τη μορφή μιας βαθιάς αίσθησης ευεξίας και αναζωογόνησης.

Advertisment

Αν και οι δύο ενσωματώνουν ενδυνάμωση και τις διατάσεις, η γιόγκα εστιάζει περισσότερο στις διατάσεις και το πιλάτες στην ενδυνάμωση. Αλλά με όλα τα είδη που πλέον διδάσκονται, τα όρια έχουν γίνει θολά.

Ποια είναι τα οφέλη και τα μειονεκτήματα του πιλάτες;

Ενδυναμώνει τον κορμό, βοηθά στην απόκτηση μυϊκού τόνου, αυξάνει την ευελιξία και τον συγχρονισμό, αυξάνει την επίγνωση της στάσης του σώματος και της αναπνευστικής λειτουργίας, βελτιώνει ακόμα και τον ύπνο και την πέψη.

Δεν υπάρχουν σοβαρά μειονεκτήματα του πιλάτες. Ορισμένοι άνθρωποι ίσως είναι καλύτερα να προτιμούν την προσωπική προπόνηση και όχι τη συμμετοχή σε ομάδα, ειδικά αν έχουν υποστεί κάποιο τραυματισμό στο παρελθόν. Από την άλλη, χρειάζεται να προσέξουμε τα κέντρα πιλάτες και τα γυμναστήρια, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες διατείνονται ότι γνωρίζουν από πιλάτες, αλλά δεν ακολουθούν ούτε τους βασικούς κανόνες.

Ποια είναι τα οφέλη και τα μειονεκτήματα της γιόγκα;

Υπάρχουν τόσα πολλά οφέλη, ανάλογα με το τι αναζητάτε. Αν αναζητάτε να δυναμώσετε και να δυσκολέψετε τον εαυτό σας στο ζήτημα της ευλυγισίας, τότε η Vinyasa γιόγκα είναι η καλύτερη επιλογή. Αν θέλετε να εστιάσετε περισσότερο στη σύνδεση νου και σώματος, μια πιο αργή ροή κινήσεων είναι η καλύτερη επιλογή, που εστιάζει στο πνευματικό κομμάτι περισσότερο. Το βέβαιο είναι ότι το σώμα σας θα κινηθεί, θα ενδυναμώσετε τις αρθρώσεις σας και θα αποκτήσετε επίγνωση των σωματικών σας ορίων. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα μαθήματα γιόγκα φέρνουν περισσότερη ευλυγισία, δύναμη και συγχρονισμό, όπως και υγιέστερη καρδιά.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι ότι η γιόγκα έχει γίνει αρκετά mainstream, κάτι που μας δυσκολεύει να βρούμε το αυθεντικό και σωστό studio με δασκάλους, οι οποίοι διαθέτουν τη σωστή εκπαίδευση. Ένας κακός δάσκαλος μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τραυματισμό, αν δεν λάβει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες του κάθε μαθητή του. Και οι δύο πρακτικές μας βοηθούν να χάσουμε βάρος, αλλά φυσικά το κάνουν με έμμεσο τρόπο. Αν η εξάσκηση είναι τακτική – δηλαδή 2-3 φορές την εβδομάδα – τότε θα αρχίζετε να βλέπετε αλλαγές στο σώμα σας, ειδικά αν συνδυάζεται με ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή.

Πηγή: prevention.com/fitness/workouts

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι δραστηριότητες μέσα στη μέρα ωφελούν τους ηλικιωμένους περισσότερο από την άσκηση
Η άσκηση που ανακουφίζει από τον πόνο στα γόνατα και συμβάλλει στην μακροζωία
Λίπος στο συκώτι: Ποιο είδος άσκησης και πόση ώρα χρειάζεται για να το μειώσετε
Άσκηση: Το δραστικότερο φάρμακο μακροζωίας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση