, , ,

30 λεπτά μουσικής την ημέρα μειώνουν τα προβλήματα που προκαλούνται από καρδιακό έμφραγμα

Μια νέα έρευνα ανακάλυψε ότι η ακρόαση μουσικής για 30 λεπτά την ημέρα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο επιπλέον προβλημάτων υγείας για όσους

30 λεπτά μουσικής την ημέρα μειώνουν τα προβλήματα που προκαλούνται από καρδιακό έμφραγμα

Μια νέα έρευνα ανακάλυψε ότι η ακρόαση μουσικής για 30 λεπτά την ημέρα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο επιπλέον προβλημάτων υγείας για όσους έχουν περάσει καρδιακό έμφραγμα. Η έρευνα παρουσιάστηκε επίσημα στο Αμερικάνικο Κολέγιο καρδιολογίας και συγκεκριμένα στην 69η ετήσια συνάντηση των επιστημόνων που έγινε στις 28 Μαρτίου του 2020.

Σύμφωνα με τον κύριο συντάκτη της έρευνας, τον καθηγητή Predrag Mitrovic από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου: «έχουν υπάρξει ελάχιστες έρευνες που να αναλύουν τις επιδράσεις της μουσικής στις καρδιοπάθειες».

Advertisment

Καρδιακό έμφραγμα

Κάθε 40 δευτερόλεπτα εμφανίζεται και ένα νέο περιστατικό καρδιακής προσβολής μόνο στις ΗΠΑ – η οποία αριθμεί περίπου 805.000 καρδιακά εμφράγματα το χρόνο, σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου. Το καρδιακό έμφραγμα μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο, ειδικά αν συμβεί εκτός νοσοκομείου, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που αναρρώνουν.

Ένας σημαντικός αριθμός αυτών των ανθρώπων όμως εμφανίζουν μετά έντονο πρόβλημα άγχους και στηθάγχης, ειδικά τις πρώτες 2 μέρες μετά το καρδιακό επεισόδιο. Το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου επίσης σημειώνει ότι ένα άτομο που έχει περάσει καρδιακό έμφραγμα παρουσιάζει μεγαλύτερο κίνδυνο μελλοντικού καρδιακού επεισοδίου ή καρδιαγγειακών ασθενειών.

Η μελέτη των 7 ετών και τα αποτελέσματά της

Η νέα έρευνα περιελάμβανε 350 συμμετέχοντες που είχαν περάσει ένα καρδιακό επεισόδιο και είχαν μετεμφραγματική στηθάγχη. Οι μισοί συμμετέχοντες λάμβαναν μόνο τη συνηθισμένη θεραπεία, ενώ οι άλλοι μισοί λάμβαναν επιπλέον 30 λεπτά μουσικοθεραπείας την ημέρα.

Advertisment

Η μουσικοθεραπεία ήταν προσαρμοσμένη σε κάθε άτομο. Αρχικά, οι ερευνητές έπαιζαν διάφορα είδη μουσικής στο κάθε άτομο και καθόριζαν πόσο καταπραϋντικό ήταν το κάθε είδος. Αφού αποφάσισαν ποιο είδος ήταν το πιο χαλαρωτικό, οι ερευνητές επίσης συνεργάζονταν με τον συμμετέχοντα για να συναποφασίσουν το πιο χαλαρωτικό ρυθμό και τονικότητα.

Η ομάδα στη συνέχεια ζήτησε από τους συμμετέχοντες να ακούνε αυτή τη μουσική για 30 λεπτά κάθε μέρα, ιδανικά με τα μάτια κλειστά σε ένα ήσυχο περιβάλλον. Αυτό συνεχίστηκε για 7 χρόνια, με τους συμμετέχοντες να μεταφέρουν στην ομάδα τις εμπειρίες τους ανά 3 μήνες μαζί με τις εξετάσεις τους.

Λιγότερος πόνος, άγχος και κίνδυνος καρδιοπάθειας

Μετά από 7 χρόνια, οι ερευνητές συμπέραναν ότι όσοι άκουγαν μουσική και ακολουθούσαν τις συμβατικές θεραπείες είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άγχος, αίσθηση πόνου και δυσφορία σε σύγκριση με όσους λάμβαναν μόνο τη φαρμακευτική θεραπεία.

Κατά μέσο όρο, η ομάδα της μουσικοθεραπείας είχε κατά 1/3 λιγότερο άγχος και κατά ¼ λιγότερη μετεμφραγματική στηθάγχη από την άλλη ομάδα. Επιπροσθέτως, οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι λάμβαναν μουσικοθεραπεία είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθειες: συγκεκριμένα, η ομάδα αυτή είχε 18% λιγότερες καρδιακές ανεπάρκειες, 23% λιγότερα επεισόδια και 20% λιγότερα περιστατικά όπου χρειαζόταν χειρουργείο, αλλά και 16% λιγότερους θανάτους από καρδιά.

Ο καθηγητής Mitrovic υποθέτει ότι η μουσικοθεραπεία μπορεί να επιφέρει τέτοια αποτελέσματα, μειώνοντας την απόκριση μάχης-φυγής, η οποία ασκεί επιπλέον στρες στην καρδιά. Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα θέλει να ελέγξει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τα αποτελέσματα ώστε να εξερευνήσει τις ακριβείς συσχετίσεις.

Πηγή: www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200318104453.htm

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πολλαπλή Σκλήρυνση | Τα πρώιμα σημάδια και ο ρόλος της ψυχικής υγείας
Νόσος Αλτσχάιμερ – Άνοια: Ένα τεστ με στυλό και χαρτί δείχνει τον κίνδυνο σε 3 λεπτά
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ο ρόλος του στρες στις εξάρσεις της νόσου
Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση