, , ,

Κατάθλιψη: Τι να κάνουμε αν οι φίλοι και η οικογένειά μας δεν είναι δίπλα μας

Ομολογουμένως, είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε ανθρώπους στη ζωή μας που είτε καταλαβαίνουν την κατάστασή μας, είτε είναι πρόθυμοι να προσπαθήσουν. Και αν οι

Κατάθλιψη: Τι να κάνουμε αν οι φίλοι και η οικογένειά μας δεν είναι δίπλα μας

Ομολογουμένως, είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε ανθρώπους στη ζωή μας που είτε καταλαβαίνουν την κατάστασή μας, είτε είναι πρόθυμοι να προσπαθήσουν. Και αν οι φίλοι και η οικογένεια δεν είναι υποστηρικτικοί – μας κατηγορούν για τα συμπτώματα ή κάνουν απρόσεκτα σχόλια που πληγώνουν – μπορεί να αποθαρρυνθούμε.

Τι μπορούμε να κάνουμε αν οι άνθρωποι που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είναι οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές μας, τελικά δεν είναι δίπλα μας; Η έλλειψη στήριξης από ανθρώπους του κοινωνικού μας δικτύου μπορεί να αποδειχθεί σκληρή, αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βρείτε τη στήριξη και την κατανόηση που χρειάζεστε.

Advertisment

Κατάθλιψη: Τι μπορούμε να κάνουμε αν οι φίλοι και η οικογένεια δεν είναι υποστηρικτικοί

Αναγνωρίζουμε ότι δεν καταλαβαίνουν όλοι

Αναγνωρίστε ότι μάλλον υπάρχει κάποιος λόγος πίσω από τα συναισθήματά τους που δεν σχετίζεται με εσάς. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάποιος μπορεί να αδυνατεί να καταλάβει μια διαταραχή, όπως η κατάθλιψη. Ίσως μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον που τους δίδαξε ότι είναι ανεπίτρεπτο να δείξουν ευάλωτοι. Ή ίσως οι σκέψεις του επηρεάζονται από το στίγμα που υπάρχει ακόμα γύρω από την ψυχική διαταραχή. Ορισμένες φορές, οι μη υποστηρικτικοί φίλοι και οικογένεια χρειάζονται απλώς εκπαίδευση γύρω από την κατάθλιψη, ώστε να μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τι περνάμε.

Φροντίζουμε τον εαυτό μας επαρκώς

Ίσως ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βρούμε τη στήριξη που χρειαζόμαστε είναι να ξεκινήσουμε με τον εαυτό μας. Να γίνουμε εμείς οι σημαντικότεροι υποστηρικτές. Με άλλα λόγια, αναζητάμε τη βοήθεια ειδικού και φροντίζουμε τον εαυτό μας στις βασικές πλευρές.

Αρνούμαστε να πιστέψουμε τους κυρίαρχους μύθους για την κατάθλιψη

Μην πέφτετε στην παγίδα της παραπληροφόρησης για την κατάθλιψη. Η κατάθλιψη δεν αποτελεί σημάδι τεμπελιά ή αδυναμίας. Αποτελεί μια διαταραχή με βιολογικό και ψυχολογικό υπόβαθρο, που το πιθανότερο είναι ότι προκαλείται από ανισορροπίες σε σημαντικές ορμόνες που ρυθμίζουν τη διάθεσή μας. Δεν αναζητάμε προσοχή όταν φωνάζουμε βοήθεια. Προσπαθούμε απλώς να βρούμε τον καλύτερο τρόπο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Χρειάζεται πολύ θάρρος και γενναιότητα αυτή η κραυγή αγωνίας.

Advertisment

Κάποιοι άνθρωποι παλεύουν με τους δικούς τους δαίμονες

Χρειάζεται να αποδεχτούμε ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να προσπαθούν να μας σταθούν, αλλά να είναι απλώς αδύνατο να τα καταφέρουν. Ένα παράδειγμα αυτής της κατάσταση είναι ένας φίλος που προσπαθεί να αντιμετωπίσει και τη δική του κατάθλιψη και απλώς δεν έχει αποθέματα ψυχικής ενέργεια να μας δώσει.

Υπενθυμίστε στον εαυτό σας αυτό το ενδεχόμενο όταν οι άνθρωποι σας απογοητεύουν ή είναι αδύνατο να είναι δίπλα σας. Τις περισσότερες φορές, η έλλειψη διαθεσιμότητας ή η ανησυχία έχει περισσότερο να κάνει με τους ίδιους και λιγότερο με εσάς. Οπότε προσπαθήστε να μην το παίρνετε προσωπικά ή να συμπεραίνετε ότι δεν ενδιαφέρονται καθόλου για εσάς.

Απομακρυνόμαστε από αρνητικές σχέσεις

Απομακρύνετε ανθρώπους από τη ζωή σας ή βρείτε τρόπους να μειώνετε τα εμπόδια που δημιουργούν και την επιρροή που έχουν πάνω σας. Δυστυχώς, θα υπάρξουν άνθρωποι που, ό,τι κι αν κάνετε, θα έχουν κακές προθέσεις και θα σας πληγώνουν. Αν μπορείτε, αφαιρέστε τους από τη ζωή σας. Αν δεν μπορεί να λήξετε τη σχέση, βρείτε τρόπους να περιορίζετε την επαφή σας μαζί τους ή να αμύνεστε επαρκώς κατά της αναίσθητης συμπεριφοράς τους.

Καλλιεργούμε τα συναισθήματα προς όφελός μας

Χρησιμοποιήστε τον θυμό για τον άνθρωπο αυτό προς όφελός σας. Αντί να βυθιστείτε σε αυτόν εσωτερικά και να αυτοκατηγορείστε για τις υποτιθέμενες αποτυχίες σας, διοχετεύστε το συναίσθημα σε κάτι θετικό. Βγείτε έξω και κάνετε νέες γνωριμίες. Βγάλτε το συναίσθημά σας σε διάφορες μορφές τέχνης και δραστηριοτήτων. Προσπαθήστε να βρίσκετε υγιείς διεξόδους και να κάνετε κάτι για τον εαυτό σας.

Ζητήστε τη βοήθεια άμεσα

Μη φοβάστε να ζητήσετε αυτό που χρειάζεστε. Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να σας βοηθήσουν, αλλά αν δεν τους το πούμε, δεν το αντιλαμβάνονται. Ίσως δεν γνωρίζουν πόσο άσχημα νιώθετε, επειδή έχουν συνηθίσει να είστε οι δυνατοί της παρέας ή της οικογένειας. Ή ίσως να μην έχει συμβεί ποτέ σε εκείνους και να μην γνωρίζουν πώς να το αναγνωρίσουν.

Πολλοί άνθρωποι θα είναι δίπλα σας, αρκεί να δηλώσετε άμεσα τα θέλω σας με ειλικρίνεια, χωρίς υπεκφυγές και ντροπές. Αν είστε συγκεκριμένοι, είναι πολύ πιθανό να λάβετε τελικά τη στήριξη που χρειάζεστε. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να έχετε κατά νου ότι οι φίλοι και η οικογένεια δεν αντικαθιστούν τον ειδικό ψυχικής υγείας. Η ψυχοθεραπεία και πιθανώς και η φαρμακευτική αγωγή είναι η πρώτη γραμμή βοήθειας.

Πηγή:

www.verywellmind.com/unsupportive-friends-and-family-1067469

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
4 χαρακτηριστικά σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σε τοξική σχέση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση