Η γυμναστική ενδυνάμωσης αποτελεί αναμφίβολα τάση τα τελευταία χρόνια. Και για έναν καλό λόγο: Η προπόνηση ενδυνάμωσης έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Αλλά η αεροβική άσκηση, ή όπως συχνά αναφέρεται η cardio, έχει εξίσου ευεργετικά αποτελέσματα για τον οργανισμό μας. Πρόκειται για εκείνες τις ασκήσεις που είναι ρυθμικές, συνεχείς και χρειάζονται την ενεργοποίηση μεγάλων μυϊκών ομάδων.
Η καρδιαγγειακή άσκηση περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά είδη γυμναστικής, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, το κολύμπι, την ποδηλασία ή τη χρήση ελλειπτικού μηχανήματος. Αυτό το είδος άσκησης, όπως δηλώνει και το όνομά της, γυμνάζει τον μυ της καρδιάς, καθώς ανεβάζει τους παλμούς. Για τους υγιείς ενήλικες λοιπόν χωρίς καρδιαγγειακές παθήσεις, η αεροβική βελτιώνει την υγεία της καρδιάς.
Advertisment
Αλλά αυτό αποτελεί ένα από τα πολυάριθμα οφέλη που μας προσφέρει η αεροβική. Οι έρευνες, για παράδειγμα, καταδεικνύουν ξανά και ξανά ότι όσοι ασκούνται τακτικά, ζουν περισσότερο και είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν χρόνιες παθήσεις. Συγκεκριμένα, μελέτη δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports τον Ιούλιο του 2018 βρήκε ότι οι συμμετέχοντες άνω των 50 ετών που ασκούνταν συχνά είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αποφύγουν εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιοπάθειες, καρκίνο και διαβήτη.
Επιπροσθέτως, κάθε είδος αεροβικής άσκησης βοηθά και την λειτουργία των πνευμόνων. Όσο περισσότερο γυμνάζεστε, τόσο λιγότερη πίεση θα ασκείται στους πνεύμονες, δηλαδή βελτιώνουμε την αποτελεσματικότητα με την οποία αναπνέουμε. Ασκήσεις όπως το τρέξιμο ή το περπάτημα βοηθούν επίσης στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας. Και κάθε είδος αεροβικής βελτιώνει το εύρος κίνησης για τους μυς και τις αρθρώσεις.
Πώς να υιοθετήσουμε την συνήθεια της αεροβικής άσκησης στην καθημερινότητά μας
Αν είστε έτοιμη να ξεκινήσετε εντατικά την αεροβική άσκηση, είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν κινδυνεύετε από ενδεχόμενη αλλαγή στην κατάσταση του οργανισμού σας. Αφού βεβαιωθείτε, παρακάτω σας δίνουμε ορισμένα tips για να ξεκινήσετε:
Advertisment
– Ξεκινήστε αργά και σταδιακά: Ορισμένες φορές έχουμε την τάση να θέλουμε να κάνουμε πολλά και άμεσα. Εδώ συστήνουμε όμως να ξεκινήσετε με κάτι εύκολο – είτε είναι ο χρόνος, είτε η ένταση. Υπολογίστε να κάνετε κάθε εβδομάδα μια πρόοδο κατά 10%.
– Θέστε στόχους: Για να επιμείνετε σε αυτό, χρειάζεστε ένα καλό κίνητρο, όταν ο αρχικός σας ενθουσιασμός ξεθωριάσει. Απλώς βεβαιωθείτε ότι ο στόχος σας είναι ρεαλιστικός.
– Χρησιμοποιήστε το σύστημα της παρέας: Η άσκηση με φίλους θα σας βοηθήσει να επιμείνετε σε αυτή τη νέα συνθήκη, όσο δύσκολη και σκληρή κι αν σας φαίνεται στην αρχή. Κι αυτό διότι πέρα από την ευχάριστη νότα που προσφέρει ένας φίλος, προσθέτει και ευθύνη ευθύνη να εμφανίζεστε όταν το έχετε κανονίσει.
– Ακούστε το σώμα σας: Πρέπει να ακούτε το σώμα σας για να αποφύγετε τον τραυματισμό. Αυτό σημαίνει ότι πιέζεστε, όσο το σώμα σας μπορεί να το αντέξει και ξεκουράζεστε όταν νιώσετε την κόπωση. Δεν υπάρχουν κανόνες, χρειάζεται απλώς να προσέχετε τι σας λέει ο ίδιος ο οργανισμός σας. Η άσκηση δεν είναι πάντα ευχάριστη, αλλά δεν πρέπει να είναι επώδυνη, χρειάζεται να βρείτε τη σωστή ισορροπία.
– Βρείτε κάτι που δεν αντιπαθείτε: Οι περισσότεροι ειδικοί συστήνουν να βρούμε μια δραστηριότητα που θα απολαμβάνουμε, αλλά τι γίνεται αν δεν αγαπάμε την άσκηση καθόλου; Ακόμα κι αν δεν βρείτε κάτι που πραγματικά απολαμβάνετε, μην απογοητεύεστε. Προσπαθήστε να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας πόσο σημαντικό είναι για την υγεία σας. Κάτι παρόμοιο άλλωστε συμβαίνει και με την υγιεινή διατροφή, που στο τέλος καταλήγουμε να απολαμβάνουμε.
– Ασκηθείτε νωρίς: Όλοι έχουμε ένα διαφορετικό πρόγραμμα, αλλά μπορείτε να βρείτε χρόνο για άσκηση το πρωί, θα σας βοηθήσει να έχετε μια συνεκτική μέρα. Επίσης, το πρωί έχετε λιγότερους περισπασμούς σε αντίθεση με πιο αργά μέσα στη μέρα.
– Συμβουλευτείτε έναν ειδικό: Όσοι δεν έχουν καμία εμπειρία, συστήνουμε να συμβουλευτείτε πρώτα έναν γυμναστή, αθλητή ή personal trainer ώστε να σας δώσουν κάποιες συμβουλές για την αρχή. Ένα γυμναστής μπορεί επίσης να σας υποδείξει τη σωστή ποσότητα και ένταση σε περίπτωση που δεν το είχατε ποτέ κάνει ξανά στο παρελθόν.
– Χρόνος αποκλειστικά αφιερωμένος σε εσάς: Καθώς το fitness αποτελεί ένα προσωπικό ταξίδι, είναι σημαντικό να παραμείνετε εστιασμένοι σε εσάς και στις μικρές και μεγάλες βελτιώσεις που πετυχαίνετε. Αν δεν είστε αθλητής που θα τρέξει σε μαραθώνιο, δεν υπάρχει τίποτα χρήσιμο ή παραγωγικό στο να συγκρίνεστε συνεχώς με τους άλλους. Συγκρίνετε καλύτερα τον εαυτό με τον εαυτό σας, δηλαδή παρακολουθήστε αποκλειστικά τη δική σας διαδρομή.
Πηγή:
www.everydayhealth.com/fitness/how-to-start-or-restart-a-cardio-habit-you-can-stick-with