, ,

Το περπάτημα μιας ώρας μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας

Νέα έρευνα εξετάζει τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας όπως το έντονο περπάτημα, στην κινητικότητα και την ικανότητα του ατόμου με οστεοαρθρίτιδα στην καθημερινότητά του.

Το περπάτημα μιας ώρας μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας

Νέα έρευνα εξετάζει τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας όπως το έντονο περπάτημα, στην κινητικότητα και την ικανότητα του ατόμου με οστεοαρθρίτιδα στην καθημερινότητά του. Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας μεταξύ των ηλικιωμένων στις ΗΠΑ. Η οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα επηρεάζει το 10%-13% των ατόμων άνω των 60 ετών και το ποσοστό αυξάνεται για τα άτομα άνω των 70.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα και αντιμετωπίζεται με παυσίπονα ή επέμβαση αναλόγως το στάδιο στην οποία βρίσκεται. Σύμφωνα με υπολογισμούς, 2 στους 5 ανθρώπους θα εμφανίζει συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας στην καθημερινότητά του. Μια νέα έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο American Journal of Preventive Medicine, εξετάζει τους τρόπους που η οστεοαρθρίτιδα επηρεάζει την κινητικότητα. Η Dorothy Dunlop, Ph.D., καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής στο Northwestern University Feinberg School of Medicine, in Chicago, IL ηγείται της έρευνας.

Advertisment

Το περπάτημα μειώνει το ρίσκο δυσκινησίας κατά 85%

Η Dunlop και οι συνάδελφοι της ανέλυσαν δείγμα από 1.500 ενήλικες οι οποίοι εμφάνισαν οστεοαρθρίτιδα. Όλοι οι συμμετέχοντες ζούσαν με οστεοαρθρίτιδα και είχαν πόνους και δυσκολία στην κίνηση ωστόσο δεν εμφάνισαν συμπτώματα δυσκινησίας όταν ξεκίνησε η έρευνα.

Οι επιστήμονες έλεγχαν σε βάθος 4 ετών τη φυσική δραστηριότητα των συμμετεχόντων και η ανάλυση αποκάλυψε ότι 1 ώρα έντονου περπατήματος τους βοήθησε να διατηρήσουν την καλή τους κατάσταση και κινητικότητα σε αντίθεση με όσους δεν περπατούσαν. Μάλιστα αυτή η μία ώρα την εβδομάδα μείωσε κατά 45% το ποσοστό να εμφανίσουν περιορισμό της κίνησης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλοι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, θα πρέπει να περπατούν τουλάχιστον 2.5 ώρες κάθε εβδομάδα ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Ωστόσο, καθώς αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιον ο οποίος όλη του τη ζωή δεν αθλούταν καθόλου, οι γιατροί προτείνουν να βάζουμε μικρούς στόχους, ξεκινώντας από τη 1 ώρα την εβδομάδα κάτι που σημαίνει περίπου 10 λεπτά τη μέρα. Έστω και αυτό το μικρό ποσοστό μπορεί να βοηθήσει τους μεγαλύτερους ώστε να διατηρήσουν μια ενεργή καθημερινότητα χωρίς δυσκολίες και κινητικούς περιορισμούς.

Advertisment

Πηγή: www.eurekalert.org/pub_releases/2019-04/nu-jah032819.php

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Λίπος στο συκώτι: Ποιο είδος άσκησης και πόση ώρα χρειάζεται για να το μειώσετε
Άσκηση: Το δραστικότερο φάρμακο μακροζωίας
Πόσα βήματα την ημέρα χρειάζονται για να χάσει κανείς βάρος;
Πόνος στη μέση: Απαλλαχθείτε με τη νο1 άσκηση που διατείνει τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζει

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση