, ,

Γιατί οι φυτικές ίνες αξίζει να είναι καθημερινά στο τραπέζι μας

Έρευνα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, ξεκαθάρισε σε μεγάλο βαθμό η συμβολή των φυτικών ινών στη διατροφή μας.

Γιατί οι φυτικές ίνες αξίζει να είναι καθημερινά στο τραπέζι μας

Από την έρευνα που διεξήχθη από την επιστημονική ομάδα του ινστιτούτου βιοϊατρικών επιστημών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, με επικεφαλής τον καθηγητή Άντριου Γκέγουιρτζ, και η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Host & Microbe, ξεκαθάρισε σε μεγάλο βαθμό η συμβολή των φυτικών ινών στη διατροφή μας.

Η έρευνα χρησιμοποίησε δύο ομάδες πειραματόζωων, ποντικών. Η μία ομάδα ακολούθησε διατροφή πλούσια σε λιπαρά για τέσσερις εβδομάδες. Η δεύτερη ομάδα πρόσθεσε στην δίαιτα πολλών λιπαρών και τις φυτικές ίνες.

Advertisment

Μετά από τέσσερις εβδομάδες τα ποντίκια της πρώτης ομάδας είχαν αυξήσει το βάρος τους αλλά και το λίπος του σώματος, καθώς και φλεγμονές του εντέρου.

Σε αντίθεση, τα ποντίκια της δεύτερης ομάδας, τα οποία τρέφονταν με τις ίδιες ποσότητες λιπαρών αλλά και με φυτικές ίνες, παρουσίασαν μείωση του βάρους. Συγκεκριμένα φυτική ίνα ινουλίνη, η οποία βρίσκεται σε ζυμώσιμα λαχανικά, μείωσε το λίπος, το μέγεθος των λιποκυττάρων αλλά και τα πείπεδα της χοληστερόλης.

Η κυτταρίνη, άλλη φυτική ίνα από φρέσκα λαχανικά και φρούτα, βοήθησε στη μείωση της παχυσαρκίας και της δυσγλυκαιμίας. Και οι δύο φυτικές ίνες λειτούργησαν δραστικά μειώνοντας το μικροβίωμα εντέρου.

Advertisment

Μεγάλη διαφορά φάνηκε επίσης και στην μείωση εντερικής μάζας, πράγμα που σημαίνει πως μειώθηκαν οι φλεγμονές του εντέρου.

Καθώς τα ποντίκια επανήλθαν στη συνήθη τους δίαιτα, η εντερική μάζα επανήλθε επίσης.

“Η μελέτη αποκαλύπτει τον ακριβή μηχανισμό για την αποκατάσταση της υγείας του εντέρου και την καταστολή της παχυσαρκίας και του μεταβολικού συνδρόμου μέσω της έκφρασης της ιντερλευκίνης-22.

Τα αποτελέσματα συντελούν στην καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών που κρύβονται πίσω από την επαγόμενη από τη διατροφή παχυσαρκία και μας βοηθούν να κατανοήσουμε πως οι ζυμώσιμες φυτικές ίνες προάγουν την καλή υγεία», σχολιάζει ο Δρ Γκέγουιρτζ.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τροφική δηλητηρίαση: Μικροβιολόγος εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε
Μικροβιολόγος αποκαλύπτει τι δεν τρώει ποτέ για να αποφύγει την τροφική δηλητηρίαση
Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση