, ,

Μπορούν τα ζυμαρικά να μας βοηθήσουν να χάσουμε βάρος;

Τα αποτελέσματα αυτής της νέας έρευνας θα ενθουσιάσουν τους λάτρεις των ζυμαρικών ή αλλιώς των μακαρονάδων. Οι ερευνητές της συμπέραναν ότι παρά το γεγονός

Μπορούν τα ζυμαρικά να μας βοηθήσουν να χάσουμε βάρος;

Τα αποτελέσματα αυτής της νέας έρευνας θα ενθουσιάσουν τους λάτρεις των ζυμαρικών ή αλλιώς των μακαρονάδων. Οι ερευνητές της συμπέραναν ότι παρά το γεγονός ότι τα ζυμαρικά είναι ευρέως γνωστά πως περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες, μπορεί, στην πραγματικότητα, να μας βοηθήσουν να χάσουμε βάρος.

Τα ραβιόλια, τα μακαρόνια, τα λαζάνια, τα κανελόνια είναι αναμφίβολα πεντανόστιμα και μας ανοίγουν την όρεξη και μόνο που τα προφέρουμε. Τα ζυμαρικά λατρεύονται, αλλά όσοι προσέχουν τη διατροφή τους, τα θεωρούν κακά και σίγουρα ακατάλληλα. Μαζί με το τυρί, το κέικ, τα γλυκά και τα burger, τοποθετούνται στην απαγορευμένη, μαύρη λίστα.

Advertisment

Και επειδή τα ζυμαρικά έχουν μεγάλα ποσοστά υδατανθράκων, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και οι ερευνητές αρχίζουν να τους γυρίζουν την πλάτη, να τα κατηγορούν σε μεγάλο ποσοστό για την επιδημία της παχυσαρκίας.

Ωστόσο, μια ομάδα ερευνητών από το Νοσοκομείο St. Michael στο Τορόντο του Καναδά, άρχισε πρόσφατα να ερευνά το κακόφημο όνομα των ζυμαρικών. Αξίζει αυτή η τροφή τα τόσα πυρά και τους αποκλεισμούς που έχει υποστεί;

Αθωώνοντας τα μακαρόνια

Για να ερευνήσουν τα ζυμαρικά και την επίδρασή τους στην απόκτηση βάρους, οι ερευνητές βυθίστηκαν στον τεράστιο όγκο δεδομένων των προηγούμενων ερευνών. Διεξήγαγαν μια συστηματική αναθεώρηση και μετα- ανάλυση 30 τυχαιοποιημένων δοκιμών που συμπεριελάμβαναν σχεδόν 2.500 συμμετέχοντες. Σε αυτές τις έρευνες, οι συμμετέχοντες αντικατέστησαν άλλες πηγές υδατανθράκων με ζυμαρικά, ως μέρος μιας υγιεινής δίαιτας χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Advertisment

Τα αποτελέσματα των ερευνητών δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Open. Και, από τις αρχικές κιόλας εντυπώσεις, τα ευρήματα φαίνεται να ευνοούν ιδιαίτερα τους λάτρεις των ζυμαρικών, όπως βέβαια, και τους παραγωγούς. Οι συμμετέχοντες- που κατανάλωσαν κατά μέσο όρο 3.3 μερίδες ζυμαρικών την εβδομάδα στη θέση άλλων υδατανθράκων- έχασαν περίπου μισό κιλό κατά τη διάρκεια της περιόδου follow-up (που ήταν κατά μέσο όρο 12 εβδομάδες).

«Η έρευνα έδειξε» εξηγεί ο κύριος ερευνητής Dr. John Sievenpiper, «ότι τα ζυμαρικά δεν συνεισφέρουν στην απόκτηση βάρους ή στην αύξηση του σωματικού λίπους». «Πιο συγκεκριμένα, η ανάλυση έδειξε μια μικρή απώλεια βάρους. Οπότε, σε αντίθεση με τις διαδεδομένες ανησυχίες, τα ζυμαρικά μπορεί να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής δίαιτας, όπως μια δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη».

«Αξιολογώντας τα στοιχεία», συνεχίζει ο Dr. Sievenpiper, «μπορούμε τώρα να πούμε με κάποια βεβαιότητα ότι τα ζυμαρικά δεν έχουν αρνητικές επιδράσεις στο σωματικό βάρος, όταν καταναλώνονται ως μέρος ενός υγιεινού διατροφικού μοτίβου».

Και δεν πρόκειται για ξαφνικό θαύμα. Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι επειδή τα ζυμαρικά έχουν έναν σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη σε σύγκριση με άλλους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, προκαλούν μικρότερες απότομες αυξήσεις στα επίπεδα της ζάχαρης. Πριν όμως ξετρελαθείτε, χρειάζεται να προσέξετε το σημείο της δήλωσης που αναφέρει ότι «…τα ζυμαρικά μπορεί να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής δίαιτας, όπως μια δίαιτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη»- που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τα καλύψετε με μεγάλες ποσότητες τυριού. Λυπόμαστε.

Καταναλώνοντας ζυμαρικά με μέτρο

Δυστυχώς, πριν ενθουσιαστούμε πολύ, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που χρειάζεται να προσέξουμε. Αρχικά, πρέπει να προσέξουμε το γεγονός ότι κάποιοι από τους συγγραφείς της έρευνας έχουν λάβει προνόμια και δωρεές από εταιρίες ζυμαρικών. Αν και αναφέρουν ότι κανένας από τους σπόνσορες δεν έπαιξε κάποιο ρόλο σε οποιαδήποτε έκφανση της παρούσας έρευνας, θα ήταν βασική παράλειψη αν δεν το αναφέραμε.

Οι ερευνητές, επίσης, επισημαίνουν έναν αριθμό προβλημάτων με τη δουλειά τους. Για παράδειγμα, παρατήρησαν «ανεξήγητες αντιφάσεις» σε ορισμένες μετρήσεις των ερευνών ως προς το σωματικό λίπος και την περιφέρεια της μέσης. Επίσης, ανησυχούν ότι τα αποτελέσματά τους μετρήθηκαν μόνο στο πλαίσιο μιας διατροφής χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Με άλλα λόγια, καμία από τις έρευνες δεν ερεύνησε τα ζυμαρικά από μόνα τους, ή ως μέρος άλλων διατροφών, κάτι που περιορίζει το βάρος των συμπερασμάτων σε πραγματικές συνθήκες.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι τα ζυμαρικά δεν είναι και απόλυτα ένοχα και δεν είναι καθόλου κακό να τα καταναλώνετε. Απλά χρειάζεται μέτρο και σωστός τρόπος.

Πηγές:

https://www.bmj.com/content/347/bmj.f6340?ijkey=a7c573b38b17bb8f2bbd472e4d172563921dae79&keytype2=tf_ipsecsha

https://www.nationalobesityforum.org.uk/index.php/136-news_/746-%E2%80%9Ceat-fat,-cut-the-carbs-and-avoid-snacking-to-reverse-obesity-and-type-2-diabetes-%E2%80%9D.html

https://bmjopen.bmj.com/content/8/3/e019438

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μικροβιολόγος αποκαλύπτει τι δεν τρώει ποτέ για να αποφύγει την τροφική δηλητηρίαση
Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Συνταγή | Το απόλυτο smoothie για αποτοξίνωση του οργανισμού
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση