, , ,

Πώς να στηρίξουμε έναν αγαπημένο μας άνθρωπο που εμφανίζει μακροχρόνια συμπτώματα covid-19

Τα μακροχρόνια συμπτώματα του κορονοϊού μπορούν όχι μόνο να εξαντλήσουν έναν άνθρωπο αλλά και να τον απομονώσουν περισσότερο. Μπορεί να νιώθει καλά τη μία

Πώς να στηρίξουμε έναν αγαπημένο μας άνθρωπο που εμφανίζει μακροχρόνια συμπτώματα covid-19

Τα μακροχρόνια συμπτώματα του κορονοϊού μπορούν όχι μόνο να εξαντλήσουν έναν άνθρωπο αλλά και να τον απομονώσουν περισσότερο. Μπορεί να νιώθει καλά τη μία μέρα, αλλά την επόμενη τα συμπτώματα να επιστρέψουν. Ο κόσμος γύρω τους πολλές φορές θεωρεί ότι υπερβάλλουν ή ότι έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες από την ανάρρωσή τους.

Είναι σημαντικό λοιπόν να προσφέρουμε στήριξη που δεν μειώνει τη σημασία των συμπτωμάτων αυτών και δεν αφήνει μόνους αυτούς τους ανθρώπους να ταλαιπωρούνται ψυχολογικά.

Πώς να στηρίξουμε έναν αγαπημένο μας άνθρωπο που εμφανίζει μακροχρόνια συμπτώματα covid-19

Σταματάμε να μιλάμε για την ασθένεια σαν κάτι που θα επιλυθεί σύντομα

Κανείς δεν απολαμβάνει να βλέπει τους αγαπημένους του να ασθενούν. Όμως, στην προσπάθειά μας να ανακουφίσουμε τον άλλο, μπορεί στην πραγματικότητα να τον πιέζουμε να προχωρήσει ενώ δεν είναι έτοιμος.

Η επίμονη και επαναλαμβανόμενη ερώτηση «νιώθεις τώρα καλύτερα;» μπορεί να έχει αρνητική επίδραση σε αυτές τις περιπτώσεις. Αν και η πρόθεση είναι καλή, μπορεί να γίνει αντιληπτή ως ανυπομονησία ή προσδοκία, κάτι που μπορεί να ανακινήσει ανησυχία ή ενοχές στον ασθενή.

Το ίδιο ισχύει και με το «εύχομαι σύντομα να γίνεις καλά» ή «ξεκουράσου πολύ και θα εξαφανιστούν σύντομα». Ακόμη μαθαίνουμε τι συμβαίνει ακριβώς με τα μακροχρόνια συμπτώματα του covid-19, οπότε το πόσο καιρό θα επιμένουν είναι ακόμα απρόβλεπτο. Λόγω αυτής της αβεβαιότητας, αποφύγετε να επαναλαμβάνετε τέτοιες φράσεις.

Προσαρμόζουμε τις προσδοκίες μας για το τι μπορεί ή δεν μπορεί να κάνει ο αγαπημένος μας

Ο φίλος ή το μέλος της οικογένειάς σας μπορεί να μην έχει την ίδια ενέργεια ή ικανότητα να εμφανίζεται όπου αναμένεται ή έχει κανονίσει. Μάλιστα, κάποιες μέρες μπορεί να φαίνεται ευδιάθετος και δραστήριος ενώ άλλες να μην μπορεί.

Χρειάζεται, λοιπόν, για όλο αυτό τον καιρό, να τροποποιήσουμε τις προσδοκίες του πόσα πολλά μπορεί να δώσει στη σχέση που έχετε και να μην παίρνετε ως δεδομένα τα επίπεδα ενέργειας της οποιασδήποτε μέρας. Ρωτήστε τους τι νιώθουν ότι μπορούν να κάνουν. Αλλά ακόμη και την τελευταία στιγμή μπορεί να θέλουν να ανταπεξέλθουν αλλά να μην μπορούν και να ακυρώσουν σχέδια. Να είστε λοιπόν ευέλικτοι και υπομονετικοί.

Προσέχουμε την τοξική θετικότητα

Είναι καλύτερα να μην αναφέρετε ότι θα νιώσει καλύτερα, αν υιοθετήσει μια πιο θετική στάση. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένα σωματικά συμπτώματα και δεν έχουν καθόλου να κάνουν με τη στάση μας απέναντι στη ζωή. Οπότε μπορεί να είναι σχεδόν προσβλητική μια τέτοια προσέγγιση και να πληγώσει έναν άνθρωπο που παλεύει με τα συμπτώματα που τον καταβάλλουν.

Ρωτάμε πώς νιώθουν συναισθηματικά και προετοιμαζόμαστε για μια δυσάρεστη απάντηση

Δείξτε στους αγαπημένους σας ανθρώπους με μακροχρόνια συμπτώματα ότι είστε διαθέσιμοι αν θέλουν να μιλήσουν για το πώς νιώθουν με όλο αυτό. Βεβαιωθείτε ότι πραγματικά ακούτε και επιτρέψτε τους να μοιραστούν χωρίς να διακόπτετε.

Προσφέρουμε πρακτική βοήθεια, δεν ρωτάμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε

Η ερώτηση του πώς μπορούμε να βοηθήσουμε μπορεί να απαντηθεί αρνητικά, αν το άτομο νιώσει ντροπή και αμηχανία. Επίσης, θέτει και μια πίεση ως προς το να βρει πράγματι τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε.

Αντιθέτως, δημιουργήστε ένα πλάνο δράσης. Δείτε αν έχουν αρκετά τρόφιμα για μέρες, μαγειρέψτε κάποια από τα γεύματά τους τις δύσκολες μέρες και κρατήστε τους συντροφιά από το τηλέφωνο ή από κάποια διαδικτυακή πλατφόρμα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε