Πώς να αναγνωρίσουμε και να μειώσουμε την κατακράτηση νερού στο σώμα μας

Το ανθρώπινο σώμα συνίσταται από περίπου 60% νερού. Το νερό είναι ζωτικό καθώς βοηθά το σώμα να λειτουργήσει σωστά και είναι υπεύθυνο για την

Πώς να αναγνωρίσουμε και να μειώσουμε την κατακράτηση νερού στο σώμα μας

Το ανθρώπινο σώμα συνίσταται από περίπου 60% νερού. Το νερό είναι ζωτικό καθώς βοηθά το σώμα να λειτουργήσει σωστά και είναι υπεύθυνο για την διάλυση των θρεπτικών στοιχείων και τη μείωση των τοξινών. Όταν το σώμα αποτυγχάνει να απομακρύνει το περίσσιο υγρό, τότε μιλάμε για κατακράτηση νερού. Συχνά, πρόκειται για ένα προσωρινό και εύκολα αντιμετωπίσιμο σύμπτωμα. Ωστόσο, μπορεί και να είναι ένδειξη κάποιας σοβαρής ιατρικής πάθησης. Αν η κατακράτηση νερού διαρκεί πάνω από μία εβδομάδα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Στοιχεία που αποδεικνύουν την κατακράτηση νερού

Συνήθως, αναγνωρίζεται από το έντονο πρήξιμο. Ένας δείκτης είναι η δυσκολία να χάσουμε βάρος παρά τις διατροφικές προσπάθειες. Ωστόσο, τα σωματικά σημάδια είναι πιο εμφανή και περιλαμβάνουν πρησμένους αστραγάλους και ανεξήγητη αύξηση βάρους μέσα σε μια σύντομη χρονική περίοδο (μέχρι και κατά δύο κιλά).

Επίσης, μπορεί να διαπιστώσουμε ότι τα δαχτυλίδια που πριν μας έμπαιναν κανονικά, πλέον δεν μας κάνουν και ίσως να νιώθουμε συνεχώς πρήξιμο στο στομάχι. Ένας τρόπος να το διαπιστώσετε είναι πιέζοντας το πόδι, τον αστράγαλο ή τη γάμπα με αργή, σταθερή πίεση χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα. Αν υπάρχει οίδημα, θα εμφανιστεί ένα βαθούλωμα στην επιδερμίδα. Στη συνέχεια, είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε ιατρό.

Αιτίες της κατακράτησης νερού

Οι οργανισμοί κάποιων ανθρώπων αντιδρούν ανεπαρκώς σε συγκεκριμένες τροφές που τείνουν να αυξάνουν το πρόβλημα. Η κατακράτηση συνδέεται επίσης με έλλειψη πρωτεΐνης, αναιμία και υψηλή ανάγκη για βιταμίνες.

Εντούτοις, το φαινόμενο μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιας ιατρικής πάθησης που αφορά σε όργανα, όπως το ήπαρ, η καρδιά ή οι νεφροί. Όταν ένα σημείο του σώματος δεν λειτουργεί σωστά, το σώμα τείνει να κρατά υγρά σε εκείνη την περιοχή. Το σώμα δεν μπορεί να απομακρύνει τα υγρά σε τέτοιες περιπτώσεις.

Επιπλέον, η πολύωρη ορθοστασία συσσωρεύει υγρό στα πόδια, αυξάνοντας την κατακράτηση. Ο ζεστός καιρός την προκαλεί επειδή το σώμα είναι λιγότερο αποτελεσματικό στη διαδικασία απομάκρυνσης του υγρού. Τέλος, ορισμένα φάρμακα μπορεί να την προκαλέσουν, ειδικά αγωγές στεροειδών και για την αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Ποιες είναι οι επιλογές για τη μείωση της κατακράτησης νερού

Ένας τρόπος είναι μέσω της αύξησης της πρόσληψης καλίου, καταναλώνοντας υγιεινές τροφές όπως λαχανικά και φρούτα. Αυτές οι τροφές περιέχουν θρεπτικά στοιχεία που προλαμβάνουν την διαρροή υγρού από τα αιμοφόρα αγγεία στο χώρο του ιστού.

Εκτός από το κάλιο, η πρόσληψη βιταμίνης Β6 ή πυριδοξίνης μπορεί επίσης να βοηθήσει. Η διακοπή ή έστω μείωση έτοιμων φαγητών όπως πίτσα, και των επεξεργασμένων δημητριακών με ζάχαρη και συντηρητικά που μπορεί να έχουν «κρυφή» προσθήκη αλατιού είναι πολύτιμα βήματα. Γενικά, η μείωση του αλατιού είναι σημαντική, αφού το νάτριο στο αίμα επηρεάζει τους ιστούς αυξάνοντας την κατακράτηση νερού.

Κάποιοι γιατροί επίσης συστήνουν την κατανάλωση ροφημάτων με βότανα αφού βοηθούν στη μείωση του φαινομένου. Τέλος, η χρήση καλτσών συμπίεσης που ασκούν πίεση στους αστραγάλους μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική.

Οι γυναίκες που εμφανίζουν κατακράτηση είναι πιθανότερο να είναι υπέρβαρες. Το πρόβλημα ξεκινά και από τις δίαιτες λίγων θερμίδων. Μια τέτοια δίαιτα τείνει να επιδεινώνει την κατακράτηση υγρών. Κι αυτό επειδή σε ένα τέτοιο διατροφικό πρόγραμμα δεν υπάρχει αρκετή πρωτεΐνη και τη χρειαζόμαστε καθώς εμποδίζει τις αφύσικες και απότομες αλλαγές στον ιστό του οργανισμού.

Η δυσανεξία επίσης επηρεάζει σημαντικά την πέψη. Τα μόρια τροφής που δεν έχουν περάσει από αυτή τη διαδικασία επιτυχώς μπορεί να εισέλθουν στο αίμα και να ενεργοποιήσουν τα ανοσοκύτταρα που παράγουν ισταμίνη. Η ισταμίνη είναι μια ουσία που εξυπηρετεί έναν σημαντικό ρόλο στις αλλεργικές αντιδράσεις επειδή διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία. Παρακάτω, παρουσιάζονται συγκεντρωτικά ορισμένες συστάσεις για να βοηθήσουμε στη μείωση της κατακράτησης:

– Μειώνουμε την πρόσληψη νατρίου

– Αποφεύγουμε επεξεργασμένες τροφές

– Πίνουμε 8-10 ποτήρια υγρών (νερό, χυμούς, γάλα)

– Καταναλώνουμε περισσότερα εσπεριδοειδή και πράσινα, φυλλώδη λαχανικά

– Αποφεύγουμε το κόκκινο κρέας και προτιμάμε σαρδέλες ή τόνο

– Περιλαμβάνουμε υδατάνθρακες από προϊόντα ολικής αλέσεως

– Τρώμε μικρά γεύματα σε τακτικά χρονικά διαστήματα

– Ασκούμαστε

Πηγή:

www.everydayhealth.com/diet-nutrition/weight/how-recognize-reduce-water-retention-edema/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε