, , , ,

5 «υγιεινές» συνήθειες που βλάπτουν την υγεία των δοντιών

Συνηθίζουμε να παραβλέπουμμε την υγεία των δοντιών μας και είναι κυρίως οι συνήθειες που τη θέτουν σε κίνδυνο.

5 «υγιεινές» συνήθειες που βλάπτουν την υγεία των δοντιών

Όταν αναπτύσσουμε για πρώτη φορά συνήθειες για να διατηρήσουμε την υγεία και την ευεξία μας, δεν έχουμε πάντα επίγνωση των προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσουν στα δόντια μας. Τα δόντια τείνουν να βρίσκονται χαμηλά στη λίστα προτεραιοτήτων μας όσον αφορά την υγεία, οπότε κάποια πράγματα τείνουν να παραλείπονται. Οι παρακάτω πέντε πρακτικές μπορεί να νομίζουμε ότι είναι υγιεινές αλλά στην πραγματικότητα βλάπτουν τα δόντια μας.

5 «υγιεινές» συνήθειες που βλάπτουν την υγεία των δοντιών

Βουρτσίζουμε τα δόντια μας αφού φάμε

Μήπως η πρωινή σας ρουτίνα περιλαμβάνει το βούρτσισμα των δοντιών αμέσως μετά το πρωινό; Μπράβο σας που βουρτσίζετε τα δόντια σας τακτικά, αλλά ο χρόνος σας χρειάζεται βελτίωση. Όταν καταναλώνετε κάτι όξινο, όπως πορτοκάλια ή ντομάτες, το σμάλτο μαλακώνει προσωρινά και γίνεται ευάλωτο στη φθορά της τριβής. Αν βουρτσίζετε τα δόντια σας, με δύναμη μάλιστα, μπορεί να αφαιρέσετε το σμάλτο, γεγονός που θα κάνει τα δόντια να ευαίσθητα.

Advertisment

Αυτό επιδεινώνεται όσο μεγαλώνετε, καθώς τα ούλα σας τείνουν να υποχωρούν με την ηλικία και να εκθέτουν περισσότερη επιφάνεια της ρίζας. (Οι ρίζες των δοντιών δεν καλύπτονται από σμάλτο, αλλά από ένα λεπτότερο στρώμα μιας άλλης ουσίας). Αν θέλετε να τα προστατεύσετε, χρειάζεται να περιμένετε περίπου 30 λεπτά μετά το γεύμα για να τα βουρτσίσετε.

Φάρμακα που προκαλούν ξηροστομία

Μπορεί να είστε επιμελείς με τον έλεγχο μιας χρόνιας πάθησης,  λαμβάνοντας τα συνταγογραφούμενα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Δυστυχώς όμως, αν λαμβάνετε ένα ή περισσότερα από τα εκατοντάδες φάρμακα -συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αντικαταθλιπτικών και παυσίπονων- που έχουν ως παρενέργεια τη μείωση της ροής του σάλιου, η στοματική σας υγεία μπορεί να υποφέρει. Οι ασθενείς που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα τείνουν να έχουν ξηροστομία, οπότε διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν τερηδόνα, επειδή το σάλιο δεν υπάρχει για να ξεπλύνει φυσικά τα υπολείμματα των τροφών ή να απομονώσει τα οξέα.

Η λύση δεν είναι να σταματήσετε τη φαρμακευτική αγωγή σας, εκτός εάν ο γιατρός σας μπορεί να σας προσφέρει μια εναλλακτική λύση χωρίς αυτή την παρενέργεια. Αντ’ αυτού, δοκιμάστε να πίνετε νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Advertisment

Συχνή κατανάλωση νερού με λεμόνι

Η κατανάλωση νερού με φρέσκο χυμό λεμονιού λέγεται ότι βοηθά την πέψη, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και καθαρίζει το σώμα σας από τις τοξίνες, μεταξύ άλλων εκπληκτικών οφελών για την υγεία. Το νερό με λεμόνι μπορεί να είναι μια δημοφιλής τάση, αλλά ο όξινος χυμός φρούτων είναι ένας σημαντικός ένοχος όταν πρόκειται για τη διάβρωση των δοντιών από τη διατροφή.

Καθυστερήστε το βούρτσισμα αμέσως μετά την κατανάλωση νερού με λεμόνι και δοκιμάστε οδοντόκρεμα για ευαίσθητα δόντια. Επίσης, βουρτσίστε λιγότερο δυνατά.

Μάσημα πάγου

Ο πάγος δεν περιέχει θερμίδες και ζάχαρη, μας δροσίζει κατά τη διάρκεια μιας ζεστής μέρας, είναι συνήθως ουδέτερος ως προς το pH και δεν κολλάει στα δόντια μας. Όμως, αποδεικνύεται ότι έχει και τα αρνητικά του. Ο πάγος είναι πολύ σκληρός. Το μάσημά του βλάπτει τα δόντια προκαλώντας ρωγμές και κατάγματα στο σμάλτο. Επιπλέον, η συνεχής έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσει σε υπερευαισθησία της οδοντίνης. Γι’ αυτό οι οδοντίατροι προτείνουν να μην σπάμε τον πάγο στο στόμα μας αλλά να τον αφήνουμε να λιώνει σταδιακά.

Πίνουμε αργά το κρασί

Είναι αλήθεια ότι το αλκοόλ με μέτρο μπορεί να έχει κάποια οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Το κόκκινο κρασί, ειδικότερα, μπορεί να περιέχει ενώσεις που φαίνεται να ενισχύουν την υγεία της καρδιάς σας. Αλλά αν η κατανάλωση για εσάς σημαίνει ότι πίνετε σιγά σιγά ένα μόνο ποτήρι κρασί επί δύο ώρες, τα δόντια σας τίθενται συνεχώς σε κίνδυνο. Η επίδραση στα δόντια είναι παρόμοια με εκείνη του λεμονιού.

Πηγή:

www.thehealthy.com/dental/healthy-habits-damage-teeth

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η στάση πριν τον ύπνο που καταπολεμά τον πόνο στον αυχένα και την αϋπνία (βίντεο)
Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση