7 υπερτροφές που στηρίζουν την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος

Οι περισσότερες φυσικές τροφές υπάρχουν ήδη στην ελληνική κουζίνα και στην παράδοσή μας.

7 υπερτροφές που στηρίζουν την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος

Στο έντερό μας κατοικούν τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί. Είναι το γνωστό μικροβίωμα, το οποίο αποτελείται κυρίως από βακτήρια. Όταν παρέχουμε σε αυτά ένα φιλικό περιβάλλον, ανταποδίδουν τη χάρη με λειτουργίες που προάγουν την υγεία.

Ένα υγιές έντερο χωνεύει και απορροφά επαρκώς τις τροφές που καταναλώνουμε, ώστε το σώμα να μπορεί να χρησιμοποιήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά για τη λειτουργία του. Ο βλεννογόνος του εντέρου είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή απορρόφηση αυτών των θρεπτικών συστατικών και την προστασία από επιβλαβείς ξένους εισβολείς. Όταν ο βλεννογόνος γίνεται διαπερατός – από επεξεργασμένα τρόφιμα, χρόνιο στρες, αλκοόλ, φάρμακα ή ανισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου – τα θρεπτικά συστατικά και οι πρωτεΐνες διαρρέουν από το έντερο στην κυκλοφορία του αίματος και μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονώδη αντίδραση στο σώμα.

Αυτή η φλεγμονώδης αντίδραση μπορεί να εμφανιστεί στο σώμα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, όπως φούσκωμα, αέρια, δυσκοιλιότητα, κόπωση, πόνος στις αρθρώσεις, αϋπνία, δυσκολία στη συγκέντρωση, δερματικά προβλήματα όπως έκζεμα και ψωρίαση, ακόμη και κατάθλιψη και άγχος.

Η ποικιλία είναι το κλειδί για την υγεία του εντέρου, οπότε αν δεν έχετε δοκιμάσει κάποια από τις τροφές που αναφέρονται παρακάτω, μπορείτε να τις προσθέσετε στην επόμενη λίστα αγορών σας για να στηρίξετε την υγεία του εντέρου σας.

7 υπερτροφές που στηρίζουν την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος

1. Μάραθος

Ο μάραθος είναι μια τροφή που αγαπά το έντερο. Όχι μόνο βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πέψη. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στις πρεβιοτικές ιδιότητες του μάραθου που βοηθούν στην θρέψη των προβιοτικών βακτηρίων, βοηθούν στην αποκατάσταση της ισορροπίας στο μικροβίωμα του εντέρου και συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας του εντέρου.

2. Τζίντζερ

Η ανατολική ιατρική χρησιμοποιεί το τζίντζερ για την πέψη και τη ναυτία εδώ και αιώνες. Πρόκειται για ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται και αγαπιέται εδώ και πολύ καιρό και καταναλώνεται ως τρόφιμο και ως φαρμακευτικό μπαχαρικό. Βοηθά στη βελτίωση της πέψης και της γαστρικής κένωσης, διεγείροντας την παραγωγή στομαχικού οξέος. Έτσι, αν υποφέρετε από φούσκωμα, δυσπεψία ή εντερικές κράμπες, αυτό είναι σίγουρα ένα μπαχαρικό που μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια ανακούφισης.

3. Μέλι

Το μέλι που δεν είναι επεξεργασμένο σε έντονη μοφή είναι πρεβιοτικό, δηλαδή αποτελεί πηγή καυσίμων για τα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερο. Περιέχει μικρές ποσότητες πολυφαινολών που προστατεύουν τα καλά βακτήρια και εκτοπίζουν τα κακά βακτήρια. Επίσης, το ακατέργαστο μέλι μπορεί να μειώσει τη γαστρεντερική φλεγμονή και να προλάβει και να θεραπεύσει τα γαστρικά έλκη.

4. Χαμομήλι

Το χαμομήλι είναι μια δημοφιλής ποικιλία τσαγιού που είναι εφοδιασμένο με αντιοξειδωτικά. Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία πεπτικών προβλημάτων όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η διάρροια και τα άβολα αέρια. Λόγω της ηρεμιστικής επίδρασης του ροφήματός του στο σώμα, το χαμομήλι μπορεί να αποδειχθεί  ευεργετικό για πεπτικά ζητήματα που σχετίζονται με το στρες, όπως οι στομαχικές κράμπες.

5. Κανέλα

Το εκχύλισμα κανέλας χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για την ανακούφιση των γαστρεντερικών προβλημάτων τόσο στην ανατολική όσο και στη δυτική ιατρική. Στην παραδοσιακή αγιουρβεδική ιατρική, το έλαιο φλοιού κανέλας χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του μετεωρισμού και της πεπτικής ανισορροπίας. Για την ανακούφιση των πεπτικών συμπτωμάτων, η κανέλα λαμβάνεται σε μορφή ζεστού ροφήματος (όπως το τσάι).

6. Σαρδέλες

Ένα μικροσκοπικό ψάρι με μεγάλο προφίλ θρεπτικών συστατικών. Οι σαρδέλες είναι πλούσιες σε λιπαρά EPA και DHA, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγιή λειτουργία του εντέρου βοηθώντας να διατηρείται το παχύ έντερο λιπαρό ώστε να ωθεί τις τοξίνες προς τα έξω.

Με άλλα λόγια, διατηρεί την λειτουργικότητα του εντέρου. Οι σαρδέλες συμβάλλουν επίσης στη μείωση της φλεγμονής και στην ενίσχυση του εντερικού βλεννογόνου, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από γαστρεντερικές παθήσεις.

7. Σμέουρα

Αυτό το πολύχρωμο, γεμάτο γεύση μούρο είναι από τις καλύτερες τροφές για τα «καλά» βακτήρια του οργανισμού μας. Με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, τα σμέουρα είναι πρεβιοτικά που τρέφουν τα καλά βακτήρια στο έντερό, προωθώντας την τακτική κίνηση του εντέρου, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την αποβολή των τοξινών.

Πηγή:

dailylife.com/article/gut-health-superfoods

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε