, ,

5 απλά κλειδιά για να βοηθήσουμε τον/τη σύντροφό μας να νιώσει ότι ακούγεται

Πολύ συχνά καταγράφουμε μόνο επιφανειακά ότι μιλά, περιμένοντας την ευκαιρία μας να διακόψουμε και να πούμε αυτό που θέλουμε.

5 απλά κλειδιά για να βοηθήσουμε τον σύντροφό μας να νιώσει ότι ακούγεται

Οι ανθεκτικές σχέσεις προϋποθέτουν καλή επικοινωνία. Το να γίνουμε πιο επικοινωνιακοί μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά στην πραγματικότητα είναι τόσο εύκολο όσο το να αναπτύξουμε μια βασική δεξιότητα: να είμαστε καλοί ακροατές.

Ακούγεται απλό. Ακούμε (ως επί το πλείστων) τις ερωτήσεις, τα σχόλια, τις ιστορίες, τα παράπονα και τις χρήσιμες προτάσεις του/της συντρόφου μας. Πόσο συχνά όμως ακούμε πραγματικά; Πολύ συχνά καταγράφουμε μόνο επιφανειακά ότι μιλά, περιμένοντας την ευκαιρία μας να διακόψουμε και να πούμε αυτό που θέλουμε. Αυτό χρειάζεται να αλλάξει. Όλοι θέλουν να νιώθουν ότι ακούγονται στη σχέση τους, συμπεριλαμβανομένου και του συντρόφου μας. Άλλωστε, οι έρευνες δείχνουν ότι η καλή ακρόαση είναι μια σημαντική κοινωνική δεξιότητα που καλλιεργεί τις κοινωνικές σχέσεις.

Advertisment

Η βελτίωση των δεξιοτήτων ακρόασης ξεκινά με την απάντηση σε μια βασική ερώτηση: Ποιο είναι το κλειδί για τη βελτίωση της επικοινωνίας με τον σύντροφό μας; Η απάντηση είναι: Δεν υπάρχει ένα και μοναδικό κλειδί, αλλά διάφορα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με κάθε περίπτωση να είναι και ελαφρώς διαφορετική, όσο διαφορετικοί είναι και οι άνθρωποι. Εντούτοις, μπορούμε να έχουμε υπόψη μας 5 βασικές συμπεριφορές που μας κάνουν καλύτερους ακροατές στη σχέση μας.

5 απλά κλειδιά για να βοηθήσουμε τον σύντροφό μας να νιώσει ότι ακούγεται

1. Αποσαφήνιση/Διευκρίνιση

Πόσο συχνά καταλαβαίνετε 100% τι θέλει να πει ο/η σύντροφός σας; Πιθανότατα όχι τόσο συχνά όσο νομίζετε. Όμως, αν ο σύντροφός σας μοιράζεται το πώς αισθάνεται ή σας λέει κάτι σημαντικό, αξίζει να γίνει πλήρως κατανοητός. Είναι σημαντικό για τη σχέση να αποφεύγονται λάθη, ασάφειες ή παρερμηνείες.

Για να το πετύχουμε αυτό, χρειάζεται να αποφεύγουμε να βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα και να κάνουμε υποθέσεις. Για να απομακρύνουμε κάθε αμφιβολία, απλά ρωτάμε. Τους ενθαρρύνουμε να συνεχίσουν να μιλούν, ώστε να μπορούμε να συλλέξουμε περισσότερες πληροφορίες και να κατανοήσουμε. Στην πορεία, οι ερωτήσεις μπορούν επίσης να βοηθήσουν τον σύντροφό μας να επεξεργαστεί τις δικές του σκέψεις και συναισθήματα. Για να το πετύχουμε αυτό, ρωτάμε πράγματα όπως: «Τι εννοούσες λέγοντας….;», «Μπορείς να δώσεις ένα παράδειγμα του….;», «Όταν αναφέρεις το…, τι ακριβώς εννοείς;»

Advertisment

2. Αντανάκλαση συναισθημάτων

Από τα 5 κλειδιά, η αντανάκλαση των συναισθημάτων μπορεί να είναι το πιο ουσιώδες. Για να κατακτήσουμε την ενσυναίσθηση, χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι πίσω από οτιδήποτε επικοινωνεί ο σύντροφός μας κρύβεται ένα συναίσθημα που ελπίζει να το αντιληφθούμε. Μερικές φορές είναι εξαιρετικά προφανές (π.χ. “Νιώθω ότι δεν με εκτιμούν καθόλου εδώ μέσα”). Άλλες φορές δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο, όπως όταν ο σύντροφός μας απλώς αναστενάζει δυνατά ή λέει «Είμαι κουρασμένος».

Όταν είναι διφορούμενο, μην το αγνοείτε. Αντ’ αυτού, κάντε μια συζήτηση για να προσδιορίσετε μαζί ποιο συναίσθημα βρίσκεται πίσω από τη συμπεριφορά. Δεν πειράζει επίσης το να κάνουμε λάθος. Ακόμα κι αν πέφτουμε έξω, ο σύντροφός μας βλέπει ότι προσπαθούμε, γεγονός που του ανοίγει την πόρτα για να το επεξεργαστεί. Στην πραγματικότητα, όταν πρόκειται για ενσυναίσθηση και ικανοποίηση από τη σχέση, η έρευνα δείχνει ότι η προσπάθεια έχει μεγαλύτερη σημασία από την ακρίβεια.

3. Παρακολούθηση

Το να είμαστε καλοί ακροατές δεν έχει να κάνει μόνο με το τι λέμε, αλλά και με το πώς φαινόμαστε. Αν και μπορεί να ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο ανησυχώντας για το πώς να βρούμε τα σωστά πράγματα να πούμε, αξίζει να προσέχουμε εξίσου τα μη λεκτικά μας σήματα. Αυτά περιλαμβάνουν οτιδήποτε κάνουμε που στέλνει μηνύματα στο/στη σύντροφό μας, τα οποία υπερβαίνουν τις λέξεις που χρησιμοποιούμε. Είναι όλα όσα κάνετε για να δείξετε στο σύντροφό σας ότι είστε απόλυτα παρόντες και πλήρως αφοσιωμένοι. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να ενισχύσετε τα μη λεκτικά:

– Καθίστε ευθεία απέναντι από το σύντροφό σας

– Να είστε ανοιχτοί (π.χ. χωρίς σταυρωμένα χέρια)

– Γείρετε ελαφρά προς το μέρος τους

– Διατηρήστε οπτική επαφή (μην κοιτάτε το τηλέφωνό σας ή άλλες οθόνες)

– Έχετε χαλαρή στάση του σώματος (όχι πολύ άκαμπτη ή σκληρή)

4. Παράφραση

Ένα μεγάλο μέρος της ακρόασης είναι να καταστήσουμε σαφές στο/στη σύντροφό μας ότι καταλαβαίνουμε. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να ανακεφαλαιώσετε αυτό που μόλις είπε ο/η σύντροφός σας, αλλά με δικά σας λόγια. Δεν είναι εύκολο, αλλά οι προσπάθειες αξίζουν τον κόπο, επειδή η παράφραση δείχνει ότι ενδιαφέρεστε και ότι ακούτε.

Για να συλλάβετε πραγματικά αυτό που λέει ο σύντροφός σας και να το αναδιατυπώσετε, χρειάζεται να δώσετε πραγματικά μεγάλη προσοχή και να ακούσετε προσεκτικά. Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις που θα σας βοηθήσουν στην παράφραση: «Ακούγεται σαν να…», «Ουσιαστικά…», «Μου φαίνεται σαν…».

5. Ανοιχτές ερωτήσεις

Ο ευκολότερος τρόπος να τον/τη βοηθήσετε να επεξεργαστεί τις σκέψεις και τα συναισθήματά του/της είναι κάνοντας ερωτήσεις ανοιχτού τύπου που δείχνουν στο/στη σύντροφό σας ότι θέλετε να ακούσετε περισσότερα. Αλλά όχι οποιεσδήποτε ερωτήσεις. Θα θέλετε να αποφύγετε τις κλειστές ερωτήσεις ναι/όχι και αυτές που επικεντρώνονται σε γεγονότα που αφορούν το ποιος, τι, πότε και πού (αν και το να τα κάνετε σωστά αυτά είναι σημαντικό μέρος του βήματος της αποσαφήνισης). Αντ’ αυτού, θέστε ερωτήσεις που απαιτούν βαθύτερη ανάλυση.

Το να είμαστε καλοί ακροατές είναι μια σημαντική δεξιότητα ζωής τόσο μέσα όσο και έξω από τη σχέση μας. Αλλά, όταν ο/η σύντροφός μας «μας καταλαβαίνει» και νιώθουμε ότι μας ακούει, η επικοινωνία βελτιώνεται και η σχέση γίνεται πιο δυνατή.

Πηγή:

www.psychologytoday.com/intl/blog/the-psychology-relationships/202107/5-simple-keys-helping-your-partner-feel-heard

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
Πενθώντας μία σχέση, πενθώντας για μία σχέση ή πενθώντας σε μία σχέση;
Οικογένεια... ένας θεσμός με πολλές δομές
Soft ghosting | Τι είναι και τα σημάδια για να καταλάβετε ότι το έχετε πάθει

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση