, , , ,

Καινοτόμο μηχάνημα στην Ελβετία αναπτύσσει νέο δέρμα για εγκαυματίες

Το μηχάνημα αυτοματοποιεί τον σχηματισμό ιστών, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε χειροκίνητη παρέμβαση.

Ελβετία: Καινοτόμο μηχάνημα αναπτύσσει νέο δέρμα για εγκαυματίες

Τον περασμένο μήνα, η CUTISS AG, μια ελβετική εταιρεία βιοεπιστημών κλινικού σταδίου που επικεντρώνεται στην αναγεννητική ιατρική του δέρματος και τη μηχανική ιστών, παρουσίασε το πρώτο αυτοματοποιημένο μηχάνημα στον κόσμο για την παραγωγή εξατομικευμένων μοσχευμάτων δερματικού ιστού για ενήλικες και παιδιά με σοβαρούς δερματικούς τραυματισμούς, όπως βαθιά εγκαύματα. Το μηχάνημα denovoCast, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το κορυφαίο ελβετικό ερευνητικό κέντρο CSEM, αποδεικνύει τη δυνατότητα αυτοματοποίησης της διαδικασίας κατασκευής δέρματος και επιδιώκει να φέρει επανάσταση στις τρέχουσες διαθέσιμες θεραπείες για σοβαρές δερματικές βλάβες.

Οι ασθενείς με σοβαρά εγκαύματα μπορούν να επωφεληθούν

Όταν οι ασθενείς πάσχουν από καταστροφικά μεγάλα και βαθιά εγκαύματα, η δυνατότητα γρήγορης, οικονομικής και σταθερής παροχής μεγάλων ποσοτήτων δερματικών μοσχευμάτων είναι απαραίτητη. Η επιβίωση των μεγάλων εγκαυμάτων σχετίζεται στενά με το πόσο γρήγορα επιτυγχάνεται η οριστική σύγκλειση του τραύματος.

Advertisment

Η επιτάχυνση και η κλιμάκωση της διαδικασίας καλλιέργειας εξατομικευμένων δερματικών μοσχευμάτων μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και να είναι ζωτικής σημασίας για τη διάσωση περισσότερων ζωών ασθενών με σοβαρά εγκαύματα, χωρίς να επιβαρυνθούν οι ασθενείς με υγιή δερματικά μοσχεύματα. Ετησίως, 11 εκατομμύρια ασθενείς υποφέρουν από σοβαρά εγκαύματα και χρειάζονται δερματική χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της λειτουργίας του δέρματος.

Φωτογραφία: Cutiss.Swiss

Οι αγορές της ΕΕ και των ΗΠΑ για τα σοβαρά εγκαύματα εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια και για την αποκατάσταση ουλών από εγκαύματα εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Το σημερινό πρότυπο περίθαλψης – αυτομεταμόσχευση – είναι συχνά ανεπαρκές λόγω έλλειψης δοτών, παράγει δέρμα που είναι πολύ λεπτό και οδηγεί σε μόνιμες επώδυνες, εξουθενωτικές, παραμορφωτικές ουλές που συχνά απαιτούν επακόλουθες διορθωτικές επεμβάσεις.

Το μηχάνημα denovoCast παράγει έναν συγκεκριμένο τύπο δερματικού ιστού που ονομάζεται denovoSkin, ένα βιο-μηχανικό και εξατομικευμένο δερμοεπιδερμικό μόσχευμα που αναπτύχθηκε από την CUTISS. Πρόκειται για μια καινοτόμ διαδικασία που περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέου δέρματος χρησιμοποιώντας ως πρότυπο τον ιστό του ίδιου του σώματος.

Advertisment

Το denovoSkin, το οποίο βρίσκεται σε φάση κλινικών δοκιμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει μοναδικά χαρακτηριστικά που υπόσχονται να ξεπεράσουν κάθε τρέχουσα ιατρική θεραπεία για μεγάλες και βαθιές δερματικές βλάβες, με δυνητικά σωτήρια και ανακουφιστικά αποτελέσματα. Υπόσχεται να μεγαλώνει μαζί με τον ασθενή, να περιορίζει τις ουλές και να μειώνει δραστικά τον αριθμό των επακόλουθων διορθωτικών επεμβάσεων που απαιτούνται, ιδίως στα παιδιά.

Η διαδικασία για τη βιο-μηχανική του denovoSkin ήταν μέχρι στιγμής χειροκίνητη, χρονοβόρα και απαιτούσε ένα δαπανηρά ειδικά αποστειρωμένο χώρο, καθώς και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό. Το μηχάνημα denovoCast αυτοματοποιεί τον σχηματισμό ιστών σε μια πλήρως κλειστή διαδικασία, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε χειροκίνητη παρέμβαση. Εξασφαλίζει σταθερή αναπαραγώγιμη ποιότητα, επιτρέπει την ταυτόχρονη καλλιέργεια πολλαπλών δερματικών μοσχευμάτων και αναμένεται να μειώσει τους χρόνους παραγωγής κατά περισσότερο από 30%.

Το λειτουργικό μηχάνημα denovoCast θα υποβληθεί τώρα σε δοκιμές ερευνητικού επιπέδου στο CUTISS για να αποδείξει την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητά του σε ερευνητικά και κλινικά περιβάλλοντα σύμφωνα με τους κανόνες (Good Manufacturing Practice) GMP.

Φωτογραφία: © Frank Brüderli

Πηγή:

brightvibes.com/2389/en/innovative-machine-grows-new-skin-for-burn-victims

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά
Ιδιοπαθής υπέρταση: Πώς επηρεάζει η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας στην αντιμετώπισή της
Ημικρανίες και φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου | Πώς συνδέονται

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση