, , ,

Οι δείκτες που μας ενημερώνουν για την κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Πόσο σημαντικό είναι τόσο να ελέγχουμε όσο και να ενισχύουμε τους «πολεμιστές» του οργανισμού μας;

Ποιοι δείκτες μας ενημερώνουν για την κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Πόσο ισχυρό είναι το ανοσοποιητικό σας σύστημα; Αν η αρχική σας σκέψη είναι κάποια επανάληψη του: «Δεν είμαι σίγουρος/η», δεν είστε οι μόνοι. Μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσο καλά λειτουργεί η φυσική άμυνα του σώματός μας – εκτός κι αν βέβαια έχουμε αρρωστήσει.

Ωστόσο, σύμφωνα με το mindbodygreen, μερικά γρήγορα τεστ μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε κάποια εικόνα. Παρακάτω, εξηγείται πώς ακριβώς μπορούμε να καταλάβουμε αν το ανοσοποιητικό μας σύστημα βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Advertisment

Ποιοι δείκτες μας ενημερώνουν για την κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος

1. Γενική εξέταση αίματος

Φυσικά, ξεκινάμε από τη γενική εξέταση αίματος για να δούμε αν υπάρχει δυσλειτουργία σε κάποια από τις κύριες κατηγορίες ανοσοποιητικών κυττάρων. Ενώ αυτή η εξέταση μετρά όλα τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του αίματός σας, συμπεριλαμβανομένων των ερυθρών αιμοσφαιρίων, των λευκών αιμοσφαιρίων, των αιμοπεταλίων, της αιμοσφαιρίνης και του αιματοκρίτη, το τμήμα των λευκών αιμοσφαιρίων μπορεί να είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικό: Διαφορετικοί τύποι λευκών αιμοσφαιρίων (όπως ουδετερόφιλα, λεμφοκύτταρα, βασεόφιλα κ.λπ.) μπορούν να ρίξουν φως στην ανοσολογική σας απόκριση. Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι τα ουδετερόφιλα αυξάνονται όταν έχετε μια λοίμωξη.

2. Μεταβολική υγεία και δείκτες φλεγμονής

Η μεταβολική υγεία και η φλεγμονή – αυτοί οι μηχανισμοί συμβαδίζουν με την ανοσία. Η ανοσία και η μεταβολική υγεία είναι αλληλένδετες, καθώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα λειτουργεί ως αισθητήρας της μεταβολικής μας κατάστασης. Γι’ αυτό, προτείνεται ο έλεγχος των δεικτών μεταβολικής υγείας – η περίμετρος μέσης, η αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο, τα λιπίδια και άλλα. Στο πεδίο της φλεγμονής, εξετάστε πράγματα όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, καθώς και τη φεριτίνη.

3. Κατάσταση της βιταμίνης D στον οργανισμό

Στη συνέχεια, βασικό ρόλο έχει η διατροφή και συγκεκριμένα τα επίπεδα της βιταμίνης D: (η λιποδιαλυτή βιταμίνη και ορμόνη παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο γιατρός μας μπορεί να μας γράψει ειδικά αυτή την εξέταση, γι’ αυτό χρειάζεται να τη ζητήσουμε.

Advertisment

4. Επίπεδα βιταμίνης C

Ένας λιγότερο συχνά εξεταζόμενος – αλλά και πάλι σημαντικός – δείκτης είναι τα επίπεδα της βιταμίνης C. Πρόκειται για το επίπεδο του ασκορβικού οξέος στο πλάσμα. Όπως ίσως γνωρίζετε, η βιταμίνη C παίζει μεγάλο ρόλο στην ανοσία. Συγκεκριμένα, προάγει τον πολλαπλασιασμό των λεμφοκυττάρων (ένα είδος λευκών αιμοσφαιρίων) για την καταπολέμηση των ξένων εισβολέων στο σώμα. Η βιταμίνη C βοηθά επίσης τα ουδετερόφιλα (ένα άλλο λευκό αιμοσφαίριο που αναφέραμε νωρίτερα) να «τρώνε» και να καταστρέφουν τα κακά μικρόβια.

5. Επίπεδα ψευδαργύρου

Τέλος, έχουμε τον ψευδάργυρο: Το ιχνοστοιχείο αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και τη λειτουργία πολλών ανοσοποιητικών κυττάρων στην έμφυτη (ουδετερόφιλα, μακροφάγα και κύτταρα φυσικών δολοφόνων) και προσαρμοστική ανοσολογική (Β-κύτταρα και Τ-κύτταρα) αντίδραση. Έτσι, ζητάμε και πάλι από το γιατρό μας να μας γράψει ειδικά για τη μέτρηση αυτού του δείκτη.

Αν αναρωτιέστε πόσο καλά λειτουργεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα, αυτοί οι δείκτες μπορούν να ρίξουν φως στη φυσική άμυνα του οργανισμού σας. Φυσικά, συχνά δεν είναι εύκολο (ή ρεαλιστικό) να πηγαίνετε στο γιατρό κάθε φορά που αναρωτιέστε ποια είναι η κατάσταση του ανοσοποιητικού σας συστήματος – αλλά αυτές οι εργαστηριακές εξετάσεις μπορούν να σας προσφέρουν μια βασική γραμμή στις ετήσιες ή περιοδικές εξετάσεις σας.

Πηγή:

www.mindbodygreen.com/articles/how-to-test-your-immune-status

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση