, , ,

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν η σχέση μας αξίζει να σωθεί

Το να ρίξουμε μια ματιά και να αντιμετωπίσουμε με ειλικρίνεια τη συμβολή μας στη σχέση θα μας βοηθήσει στην τελική απόφαση.

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν η σχέση μας αξίζει να σωθεί

Οι σχέσεις μπορεί να γίνουν δύσκολες. Τη μια στιγμή μπορεί να βρισκόμαστε στο υψηλότερο σύννεφο ευφορίας και το επόμενο δευτερόλεπτο να νιώθουμε ότι είμαστε μόνοι στη σχέση. Ωστόσο, όταν είμαστε σε μια σχέση και αμφισβητούμε το κατά πόσο μπορεί αυτή να συνεχιστεί, υπάρχουν ορισμένα βασικά πράγματα που χρειάζεται να λάβουμε υπόψη μας πριν αποφασίσουμε να χωρίσουμε.

Είναι σημαντικό αυτό το άτομο στη ζωή μας; Πόσο καιρό είμαστε μαζί; Έχουμε περάσει δύσκολες στιγμές και παρ’ όλα αυτά τα καταφέραμε μαζί; Αυτού του είδους τα πράγματα θα επηρεάσουν την απόφασή μας. Εδώ συγκεντρώνονται συνοπτικά όσα χρειάζεται να λάβουμε υπόψη μας πριν χωρίσουμε με τον/τη τωρινό μας σύντροφο.

Advertisment

Ερωτήσεις που μπορούμε να θέσουμε στον εαυτό μας

Πριν αποφασίσουμε να τερματίσουμε εντελώς τη σχέση μας, είναι καλή ιδέα να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να σκεφτούμε τι λειτουργεί και τι εμποδίζει τη σχέση μας. Ακολουθούν ορισμένες ερωτήσεις που μπορούμε να θέσουμε στον εαυτό μας και θα μας βοηθήσουν να αποφασίσουμε αν θα μείνουμε «στο σκάφος ή θα κολυμπήσουμε προς την ακτή».

– Γιατί μπήκα σε αυτή τη σχέση εξαρχής;

– Πώς με κάνει αυτό το άτομο να αισθάνομαι; Πώς με έκανε να νιώσω στο παρελθόν;

Advertisment

– Μπορώ να ξαναβρώ την παλιά σπίθα ή δυναμική;

– Τι έχει αλλάξει που με κάνει να αναρωτιέμαι αν αξίζει να σωθεί η σχέση;

– Ποιοι είναι οι παράγοντες που με εμποδίζουν να συμβιβαστώ;

– Έχω κάνει αρκετά; Κι αν όχι, γιατί;

Εσείς και ο/η σύντροφός σας είναι σημαντικό να είστε σε θέση να απαντήσετε με ειλικρίνεια σε αυτές τις ερωτήσεις ξεχωριστά. Παρόλο που οι σχέσεις έχουν να κάνουν με την αλληλεπίδραση ανάμεσα στους δύο, η αληθινή εκπλήρωση και η ευτυχία ξεκινούν από τον εαυτό μας. Επομένως, το να ρίξουμε μια ματιά στις δικές μας πράξεις και να αντιμετωπίσουμε με ειλικρίνεια τη δική μας συμβολή στη σχέση θα μας βοηθήσει να προσεγγίσουμε μια τελική απόφαση.

Τι πάει στραβά στη σχέση;

Πολύ συχνά, είναι εύκολο να δείχνουμε με το δάχτυλο κάποιον άλλον εκτός από τον εαυτό μας, ειδικά στις σχέσεις. Ωστόσο, αν πιστεύετε ότι η σχέση οδεύει προς την καταστροφή, χρειάζεται να καθίσετε και να κάνετε μια σοβαρή συζήτηση με τον/τη σύντροφό σας.

Αν πιστεύετε και οι δύο ότι η σχέση αξίζει να σωθεί, τότε θα δουλέψετε σοβαρά και οι δύο γι’ αυτή. Η επικοινωνία είναι το θεμέλιο κάθε σχέσης στη ζωή – εδώ μπαίνει η πραγματική προσπάθεια. Ξεκινήστε κάνοντας ο ένας στον άλλον τις ακόλουθες ερωτήσεις:

– Πώς φτάσαμε εδώ;

– Είμαστε πρόθυμοι να εργαστούμε για να σώσουμε αυτό που έχουμε;

– Τι μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά;

– Επικοινωνούμε αρκετά; Αποτελεσματικά; Ακούμε και κατανοούμε πραγματικά ο ένας τον άλλον;

– Ποια είναι κάποια πράγματα που μπορούμε να αλλάξουμε;

– Μπορούμε να ζητήσουμε επαγγελματική βοήθεια;

– Είμαστε ο καλύτερος εαυτός μας όταν είμαστε μαζί;

Πώς καταλαβαίνουμε αν η σχέση μας αξίζει να σωθεί;

Μπορεί να είναι εύκολο να απομακρυνθείτε και να αποφύγετε τη σύγκρουση, επειδή το να μείνετε απαιτεί σκληρή δουλειά. Ωστόσο, και τα δύο μέρη πρέπει να είναι πρόθυμα να αναλάβουν το μερίδιό τους σε κάθε σχέση, αλλιώς δεν θα λειτουργήσει. Ακολουθούν μερικές ενδείξεις για να ξέρετε αν η συνέχιση της σχέσης αξίζει.

Ο σύντροφός σας δεν θα σας εγκαταλείψει

Όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα, όσο αποξενωμένοι κι αν είστε, είναι ακόμα εκεί για να παλέψετε μαζί. Τότε είναι που ξέρετε ότι έχετε κάτι ανεκτίμητο και τελικά κάτι για το οποίο αξίζει να παλέψετε.

Μπορείτε να είστε ευάλωτοι μαζί

Είναι δύσκολο το να ανοιγόμαστε και να μοιραζόμαστε την πλήρη αλήθεια μας με κάποιον. Το να μοιράζεστε τους φόβους σας, τα ελαττώματά σας και τα μυστικά σας δεν είναι κάτι που πρέπει να παίρνετε ελαφρά τη καρδία. Το άνοιγμα με αυτόν τον τρόπο μπορεί να είναι πιο τρομακτικό και από την ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο. Αν έχετε κάποιον που εμπιστεύεστε αρκετά ώστε να σας γνωρίζει εκ των έσω, κρατήστε τον κοντά σας γιατί γνωρίζει την καρδιά σας και σας αγαπά ακόμα.

Καταλαβαίνετε και οι δύο ότι όλοι είμαστε απλά άνθρωποι

Αν είστε αρκετά ώριμοι για να καταλάβετε ότι όλοι είμαστε απλά άνθρωποι, η αγάπη είναι ικανή να διαρκέσει. Φυσικά, οι άνθρωποι αποτυγχάνουν, κάνουν λάθη και σκοντάφτουν. Αλλά αν έχετε κάποιον πρόθυμο να αναλάβει τις ευθύνες του και να δουλέψει πάνω στις πτώσεις του, έχετε ένα διαμάντι που αξίζει να κρατήσετε. Η συγχώρεση θα σας απελευθερώσει – το να κρατάτε κακίες θα σας αφήσει κολλημένους και πικραμένους.

Εξακολουθείτε να νοιάζεστε

Ανεξάρτητα από το πόσο πολύ αυτό το άτομο σας εκνευρίζει ή σας θυμώνει, εξακολουθείτε να νοιάζεστε για την ευημερία του. Αν νοιάζεστε, υπάρχει ακόμα ελπίδα για τη σχέση.

Είστε ακόμα οι καλύτεροι φίλοι

Έχει ειπωθεί ότι οι καλύτερες σχέσεις ξεκινούν από τη φιλία. Είτε ξεκινά ως φιλία είτε σταδιακά γίνεται μια σταθερή φιλία, μια σχέση αξίζει να σωθεί με έναν φίλο. Η απώλεια μιας σχέσης και μιας φιλίας θα ήταν επιζήμια.

Πηγή:

www.verywellmind.com/how-to-know-if-your-relationship-is-worth-saving

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση