Τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα πορτοκάλια και οι πιπεριές, οφείλουν τα έντονα χρώματά τους σε φυτικές χημικές ουσίες που είναι γνωστές ως φλαβονοειδή. Αυτά τα φυτοχημικά έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, γεγονός που έχει δημιουργήσει ελπίδες ότι θα μπορούσαν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο.
Το οξειδωτικό στρες είναι ένας ισχυρός υποψήφιος για την πρόκληση της σχετιζόμενης με την ηλικία γνωστικής έκπτωσης και τελικά της άνοιας, η οποία επηρεάζει τη μνήμη, τη σκέψη και άλλες συλλογιστικές ικανότητες ενός ατόμου. Το 2014, περίπου 5 εκατομμύρια ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω έπασχαν από άνοια μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε σχεδόν 14 εκατομμύρια μέχρι το 2060.
Advertisment
Αν και υπάρχουν θεραπείες για την προσωρινή ανακούφιση των συμπτωμάτων της άνοιας, δεν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιμη θεραπεία. Ως εκ τούτου, αναζητούνται παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή, που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο των ατόμων να αναπτύξουν την πάθηση. Ωστόσο, προηγούμενες έρευνες σχετικά με πιθανές συνδέσεις μεταξύ της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε φλαβονοειδή και του μειωμένου κινδύνου γνωστικής έκπτωσης αργότερα στη ζωή ήταν ασαφείς.
Μια νέα μελέτη που παρακολούθησε σχεδόν 80.000 άτομα μέσης ηλικίας για περισσότερα από 20 χρόνια διαπίστωσε τώρα ότι όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα φλαβονοειδή, είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρώιμα σημάδια γνωστικής έκπτωσης στη μετέπειτα ζωή τους. Ακόμη και μετά την προσαρμογή των μετρήσεων για άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η σωματική άσκηση, όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα φλαβονοειδή στη διατροφή τους, είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν γνωστική έκπτωση σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν τα λιγότερα. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Neurology.
Η λειτουργία των αντιοξειδωτικών στα φρούτα και τα λαχανικά
Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές βασίστηκαν σε δεδομένα από δύο μεγάλες διαχρονικές μελέτες, μία σε άνδρες και μία σε γυναίκες, οι οποίες παρακολουθούσαν τον τρόπο ζωής και την υγεία των εθελοντών για αρκετές δεκαετίες.
Advertisment
Η μελέτη Nurses’ Health Study ξεκίνησε το 1976 και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μελέτες για τους παράγοντες κινδύνου για χρόνιες ασθένειες στις γυναίκες. Για την παρούσα εργασία, υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία για 49.493 γυναίκες που συμπλήρωσαν επτά ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους κατά την περίοδο μεταξύ 1984 και 2006 και έρευνες παρακολούθησης της γνωστικής έκπτωσης το 2012 και το 2014.
Οι ερευνητές πήραν επίσης δεδομένα από τη μελέτη Health Professionals Follow-up Study, με διαθέσιμες πληροφορίες για 27.842 άνδρες που συμπλήρωσαν πέντε ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους μεταξύ 1986 και 2002. Η υποκειμενική γνωστική τους έκπτωση μετρήθηκε το 2008 και το 2012.
Ορισμένα φλαβονοειδή φάνηκε να παρέχουν ισχυρότερη προστασία από τη γνωστική εξασθένιση σε σύγκριση με άλλα. Οι φλαβόνες, ένας τύπος φλαβονοειδούς που υπάρχει στα κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, συνδέθηκαν με μείωση του κινδύνου κατά 38%. Οι ανθοκυανίνες, οι οποίες υπάρχουν στα βατόμουρα, τα μύρτιλα και τα κεράσια, συνδέθηκαν με μείωση του κινδύνου κατά 24%.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αν και είναι πιθανό να υπάρχουν κι άλλα φυτοχημικά που λειτουργούν αντιοξειδωτικά, μια πολύχρωμη διατροφή πλούσια σε φλαβονοειδή – και συγκεκριμένα σε φλαβόνες και ανθοκυανίνες – φαίνεται να είναι ένα καλό στοίχημα για την προώθηση της μακροπρόθεσμης υγείας του εγκεφάλου.
Και ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσουμε, διότι οι ερευνητές είδαν αυτές τις προστατευτικές σχέσεις είτε σε άτομα που κατανάλωναν τα φλαβονοειδή στη διατροφή τους πριν από 20 χρόνια είτε σε εκείνους που άρχισαν να τα ενσωματώνουν πιο πρόσφατα.
Πηγή:
www.medicalnewstoday.com/articles/colorful-fruit-and-veg-may-reduce-risk-of-cognitive-decline