, ,

Πώς οι υγιείς διαφωνίες ανάμεσα σε ένα ζευγάρι ωφελούν τη σχέση

Αν και δεν είναι ποτέ ευχάριστες οι διαφωνίες, μερικές φορές αποτελούν βασικό στοιχείο για την ενδυνάμωση του δεσμού που μοιράζεστε με τον σύντροφό σας.

Πώς οι υγιείς διαφωνίες ανάμεσα σε ένα ζευγάρι ωφελούν τη σχέση

Όσο κι αν έχετε δεθεί βαθιά με τον/τη σύντροφό σας και έχετε δεχτεί όλες τις «παραξενιές» τους, η αλήθεια είναι πως παραμένετε δύο διαφορετικοί άνθρωποι. Αυτό σημαίνει ότι βιώνετε τη ζωή με διαφορετικό τρόπο και μπορεί μερικές φορές να ερμηνεύετε τις καταστάσεις με τρόπους που δεν συμφωνούν πάντα με τον άλλον.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι διαφορές μπορεί να οδηγήσουν σε καβγάδες στη σχέση. Και ενώ δεν είναι σχεδόν ποτέ ευχάριστες οι διαφωνίες, μερικές φορές αποτελούν βασικό στοιχείο για την ενδυνάμωση του δεσμού που μοιράζεστε με τον σύντροφό σας.

Advertisment

Πώς να διαφωνούμε με υγιή τρόπο στη σχέση μας

Είναι σχεδόν δεδομένο ότι σε κάθε σχέση συναντάμε καυγάδες – αυτό είναι αναπόφευκτο να συμβεί όταν ζούμε ή περνάμε αρκετό χρόνο με ένα άλλο άτομο. Τα καλά νέα είναι ότι το να θυμώνουμε με τον σύντροφό μας είναι απόλυτα φυσιολογικό και απόλυτα υγιές – όταν δηλαδή το χειριζόμαστε σωστά.

Όταν νιώσετε αυτή την πρώτη έκρηξη θυμού λόγω διαφωνίας με κάτι που έκανε ή είπε ο σύντροφός σας, πάρτε μια ανάσα και κάντε ένα βήμα πίσω. Στη συνέχεια, δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές για να έχετε μια πιο ειρηνική διαφωνία με το έτερό σας ήμισυ.

– Επιλέγουμε προσεκτικά τι λέμε: Παρόλο που τα συναισθήματα είναι συνήθως έντονα κατά τη διάρκεια των καυγάδων, είναι πάντα σημαντικό να κάνουμε μετρημένες δηλώσεις και να δίνουμε ήρεμες απαντήσεις στο σύντροφό μας κατά τη διάρκεια των διαφωνιών.

Advertisment

– Ζητάμε και δεν παραπονούμαστε: Αντί να πείτε «γιατί δεν καθαρίζεις ποτέ το σπίτι;», δοκιμάστε κάτι όπως «η κρεβατοκάμαρα έχει αρχίσει να γίνεται ακατάστατη – θα σε πείραζε να μαζέψεις τα πράγματά σου;».

– Δίνουμε αρκετό χρόνο στο συνομιλητή να επικοινωνήσει: Για να επικοινωνήσουμε όλες τις ανησυχίες μας, χρειάζεται και οι δύο να δώσετε χώρο να εκθέσετε όλες τις ανησυχίες. Όταν μιλάτε, αποφύγετε να διακόπτετε, εκτός αν χρειάζονται διευκρινίσεις – αυτό πρέπει να γίνεται ευγενικά και με μη επιθετικό τόνο.

– Κοιτάμε τα πράγματα από τη δική τους οπτική γωνία: Παρόλο που μπορεί να αντιμετωπίζετε τον πόνο και τον θυμό σας μετά από ενέργειες που έκανε ο σύντροφός σας, είναι σημαντικό να κοιτάξετε πέρα από τον εαυτό σας και να δοκιμάσετε μια διαφορετική οπτική γωνία κατά τη διάρκεια των διαφωνιών.

– Ακούμε με ανοιχτό μυαλό: Είναι σημαντικό να μπαίνετε σε κάθε σύγκρουση με τη νοοτροπία μιας ειρηνικής επίλυσης. Αν κάθε δήλωση έχει ως στόχο να πληγώσετε τα συναισθήματα του συντρόφου σας ή να αποδείξετε ότι έχετε δίκιο, αυτό μπορεί να βλάψει τη σχέση και θα αποθαρρύνει σίγουρα την άλλη πλευρά.

Ποια είναι τα οφέλη των διαφωνιών σε μια σχέση

Όταν γίνονται με υγιή τρόπο, οι διαφωνίες μπορούν να αποτελέσουν μια εμπειρία μάθησης για τους συντρόφους που θα βοηθήσει στη βελτίωση της σχέσης. Πώς;

Η υγιής διαφωνία είναι ένα σημάδι ότι και οι δύο νοιάζεστε για τη σχέση

Οι καβγάδες είναι ένας εύκολος τρόπος για να διαπιστώσετε αν ο σύντροφός σας εξακολουθεί να θέλει να προσπαθεί για τη σχέση. Ένας τρόπος να περνάτε τη ζωή σας χωρίς προβλήματα είναι να συμβιβάζεστε με αυτά και να αποφεύγετε το δράμα. Οι σύντροφοι που είναι πρόθυμοι να ξεπεράσουν το άβολο άγχος των διαφωνιών – ιδιαίτερα εκείνων που χρησιμοποιούν ευγενική και ξεκάθαρη επικοινωνία – εξακολουθούν να επενδύουν στην επιτυχία της σχέσης τους.

Ενισχύει τη σχέση σας

Όταν οι σύντροφοι τσακώνονται μέσα σε ένα περιβάλλον που επιτρέπει την ξεκάθαρη έκφραση, χωρίς σκληρές λέξεις – αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του δεσμού τους. Με τους δύο συντρόφους να συμμετέχουν ενεργά για την επίλυση της διαφωνίας, υπάρχει άνεση στο να γνωρίζουν ότι οι συγκρούσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με ωριμότητα και ζεστασιά χωρίς να κινδυνεύει το μέλλον της σχέσης.

Με αυτό τον τρόπο, οι σύντροφοι μπορούν να αναφέρουν ελεύθερα τις απογοητεύσεις και τις δυσκολίες χωρίς να διστάζουν. Τελικά, αυτό μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της σχέσης και να βελτιώσει τις πιθανότητες να διαρκέσει.

Μαθαίνουμε περισσότερα ο ένας για τον άλλο

Κάπου ανάμεσα στη διαδικασία της «καταγραφής» των παραπόνων και της προσφοράς διευκρινίσεων στον σύντροφό σας σε διάφορους τομείς – και οι δύο μαθαίνετε νέα πράγματα ο ένας για τον άλλον. Μπορεί να πρόκειται για μεθόδους επικοινωνίας, όπως το ότι η φωνή του χαμηλώνει όταν είναι ιδιαίτερα πληγωμένος. Μπορεί να είναι η γνώση ότι ορισμένες πρακτικές, όπως η αγκαλιά πριν από τον ύπνο, είναι αδιαπραγμάτευτες για την ευτυχία τους.

Μπορεί οι διαφωνίες να φαίνονται το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να έχουμε με τον άνθρωπο που αγαπάμε, αλλά η επιλογή να λύνουμε τις διαφωνίες με τον/τη σύντροφό μας με ζεστασιά μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που θα ενισχύσει τη σχέση μακροπρόθεσμα.

Πηγή:

www.verywellmind.com/the-benefits-of-fighting-in-a-relationship-5191161

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
4 χαρακτηριστικά σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σε τοξική σχέση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση