, , ,

Ακόμα και 10 λεπτά ήπιας σωματικής άσκησης ενισχύουν τη μνήμη, σύμφωνα με έρευνα

Καθώς μεγαλώνουμε, η μνήμη μας γίνεται όλο και λιγότερο αξιόπιστη...

Ακόμα και 10 λεπτά ήπιας σωματικής άσκησης ενισχύουν τη μνήμη, σύμφωνα με νέα έρευνα

Καθώς μεγαλώνουμε, η μνήμη μας γίνεται όλο και λιγότερο αξιόπιστη. Αν και αυτό θεωρείται ένα αναπόφευκτο μέρος της διαδικασίας γήρανσης, οι επιστήμονες θέλουν να κατανοήσουν πώς θα μπορούσαμε να περιορίσουμε αυτή την εξασθένιση.

Καθώς γερνάμε, η κατανόηση των τρόπων με τους οποίους μπορούμε να μειώσουμε τη γνωστική εξασθένιση είναι πιο σημαντική από ποτέ. Ο ιππόκαμπος, η εγκεφαλική δομή που βρίσκεται στον κροταφικό λοβό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ερευνητές που προσπαθούν να κατανοήσουν το πρόβλημα αυτό.

Advertisment

Ζωτικός για τη μάθηση και τη μνήμη, ο ιππόκαμπος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στο στρες και, καθώς μεγαλώνουμε, είναι μια από τις πρώτες περιοχές που επηρεάζονται αρνητικά. Στη νόσο του Αλτσχάιμερ, αυτή η επιδείνωση είναι ακόμα πιο εμφανής.

Σωματική άσκηση και ιππόκαμπος

Στο παρελθόν, οι μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι η άσκηση μπορεί να ενισχύσει ορισμένες πλευρές της γνωστικής ικανότητας και να βελτιώσει τη μνημονική επίδοση. Επιπροσθέτως, οι ενήλικες που είναι πιο δραστήριοι σωματικά τείνουν να παρουσιάζουν αυξημένη ιπποκάμπεια λειτουργία.

Για να μπορέσουμε να ανακαλύψουμε γιατί η άσκηση ωφελεί τον ιππόκαμπο και την επίδοση της μνήμης, ορισμένοι επιστήμονες διερωτήθηκαν αν η σωματική δραστηριότητα ενεργοποιεί την ανάπτυξη των νέων εγκεφαλικών κυττάρων στον ιππόκαμπο (γνωστή ως νευρογένεση). Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο και γι’ αυτό οποιοδήποτε όφελος στην εγκεφαλική υγεία χρειάζεται και κάποιο χρόνο για να γίνει εμφανής.

Advertisment

Πρόσφατα, όμως, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Irvine και από το Πανεπιστήμιο της Tsukuba στην Ιαπωνία έτρεξε κάποια πειράματα για να διερευνήσει αν η άσκηση μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη σε συντομότερο χρόνο: λεπτά, αντί για μέρες ή εβδομάδες. Οι ερευνητές εξηγούν ότι είναι δυνατό η εγκεφαλική ανάπτυξη των κυττάρων να ενεργοποιείται από την άσκηση, αλλά ίσως να υπάρχει ένας συντομότερος μηχανισμός που να εμπλέκεται παράλληλα στη διαδικασία. Θέλησαν λοιπόν να εντοπίσουν κάθε μετρήσιμη βελτίωση στην εγκεφαλική δραστηριότητα σε σχέση με τη μνήμη στα λίγα πρώτα λεπτά μετά από ήπια γυμναστική.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences. 36 υγιείς νεαροί ενήλικες συμμετέχοντες ασκήθηκαν για μόνο 10 λεπτά (γυμναστική ήπιας έντασης). Στη συνέχεια, η ομάδα χρησιμοποίησε λειτουργική μαγνητική τομογραφία υψηλής ανάλυσης για τη διάκριση οποιασδήποτε αλλαγής στην εγκεφαλική δραστηριότητα.

Άμεσα οφέλη στον εγκέφαλο

Η νευροαπεικόνιση παρουσίασε βελτιωμένη συνδεσιμότητα ανάμεσα στην οδοντωτή έλικα, που είναι μέρος του ιππόκαμπου και πιστεύεται ότι παίζει ένα ρόλο στην αποθήκευση της επεισοδιακής μνήμης, και σε περιοχές του φλοιού που εμπλέκονται στη λεπτομερή επεξεργασία της μνήμης.

Επιπλέον, όταν οι ερευνητές χορήγησαν στους συμμετέχοντες ένα τεστ ανάκλησης μνήμης, η αυξημένη συνδεσιμότητα συσχετίστηκε με βελτιωμένη μνημονική επίδοση. Η 10λεπτη περίοδος άσκησης παρουσίασε αποτελέσματα αμέσως μετά το τέλος της. Συμπερασματικά λοιπόν, την επόμενη φορά που θα έχετε ξεχάσει πού βάλατε τα κλειδιά σας, μπορεί να αξίζει να δοκιμάσετε 10 λεπτά γιόγκα. Το σίγουρο είναι ότι μόνο οφέλη θα σας χαρίσουν.

Πηγή: www.pnas.org/content/early/2018/09/19/1805668115

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα
Πόσα βήματα την ημέρα χρειάζονται για να χάσει κανείς βάρος;
Φλούδες λεμονιού: Πώς μπορούμε να τις μετατρέψουμε σε zero waste μπαχαρικό
Εκατό νέα είδη θαλάσσιας ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες σε βάθος σχεδόν 5.000 μέτρων!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση