Από αυστηρά επιστημονική πλευρά, δεν υπάρχει κατηγορία «υπερτροφές». Ο όρος δημιουργήθηκε για προωθητικούς σκοπούς, ώστε να επηρεάσει τις εταιρίες τροφίμων και κυρίως τις πωλήσεις τους. Αν και πολλές είναι οι τροφές που περιγράφονται ως υπερτροφές, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει μία και μοναδική τροφή που κρατά το κλειδί της καλής υγείας ή της πρόληψης όλων των παθήσεων και των νόσων.
Αλλά καθώς ο όρος «υπερτροφή» δεν φαίνεται να φεύγει από τη μόδα, είναι καλύτερα να ρίξουμε μια λεπτομερέστερη ματιά σε ποιες πραγματικά τροφές αξίζει αυτός ο τίτλος. Ποιες δηλαδή είναι εκείνες οι τροφές που περιλαμβάνουν τα περισσότερα οφέλη για τον οργανισμό μας.
Advertisment
7 υπερτροφές που έχουν κερδίσει επάξια τον τίτλο
1. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Εξαιρετική πηγή θρεπτικών ιχνοστοιχείων όπως φολικό οξύ, ψευδάργυρο, ιώδιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, βιταμίνη C και φυτικές ίνες, αλλά και αντιοξειδωτικά. Το κυριότερο χαρακτηριστικό τους η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2. Τα κυριότερα περιλαμβάνουν:
– Κάλε
– Σπανάκι
Advertisment
– Μαρούλι
– Σέσκουλα
– Ρόκα
2. Κόκκινα φρούτα
Αποτελούν εργοστάσιο παραγωγής θρεπτικών στοιχείων, όπως βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Η ισχυρή αντιοξειδωτική τους ικανότητα σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και άλλων φλεγμονωδών παθήσεων. Αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση πεπτικών διαταραχών. Τα κυριότερα περιλαμβάνουν:
– Φράουλες
– Κεράσια
– Σμέουρα
– Μύρτιλα
– Βατόμουρα
3. Πράσινο τσάι
Προερχόμενο από την Κίνα, το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη και μια μεγάλη ποικιλία φαρμακευτικών ιδιοτήτων. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις. Το κυριότερο αντιοξειδωτικό του είναι η κατεχίνη EGCG, η οποία φαίνεται να προστατεύει κατά των χρόνιων παθήσεων, όπως διαβήτη και καρδιοπάθεια.
4. Αυγά
Έχουν υπάρξει μια αμφιλεγόμενη τροφή λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη, κι όμως παραμένει μία από τις υγιεινότερες. Πλούσια σε βιταμίνες Β, χολίνη, σελήνιο, βιταμίνη Α, σίδηρο και φώσφορο. Εφοδιασμένα με πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας. Η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη αποδεδειγμένα βοηθούν στην όραση και στην υγεία των ματιών. Παρά τους φόβους για υψηλή χοληστερόλη, οι έρευνες υποδεικνύουν ότι τα αυγά δεν προκαλούν κίνδυνο αν είναι 6-12 την εβδομάδα.
5. Ελαιόλαδο
Πλούσιο στη χώρα μας και σε μεγάλη ποικιλία σε όλη τη Μεσόγειο. Το κυριότερο πλεονέκτημα για την υγεία προέρχεται από τα υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και από τις πολυφαινόλες. Η προσθήκη έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές και τον κίνδυνο για ορισμένες παθήσεις, όπως καρδιοπάθειες και διαβήτη. Επίσης, περιέχει αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνες Ε και Κ, που προστατεύουν από κυτταρική βλάβη λόγω οξειδωτικού στρες.
6. Τζίντζερ
Το τζίντζερ προέρχεται από τη ρύζι ενός φυτού της Κίνας. Έχει τόσο μαγειρική χρήση, όσο και φαρμακευτική. Το έλαιο από το τζίντζερ, η τζιντζερόλη, περιέχει αντιοξειδωτικά που είναι υπεύθυνα για πολλά από τα οφέλη των υπερτροφών γενικά. Το τζίντζερ αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματικό στη διαχείριση της ναυτίας και στη μείωση των χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων.
7. Σκόρδο
Το σκόρδο είναι στενός συγγενής των κρεμμυδιών και του πράσου. Είναι πολύ καλή πηγή μαγγανίου, βιταμίνης C, βιταμίνης Β6, σελήνιου και φυτικών ινών. Το σκόρδο είναι ένα διαδεδομένο μαγειρικό συστατικό λόγω της ιδιαίτερης γεύσης του, αλλά έχει χρησιμοποιηθεί και φαρμακευτικά για αιώνες. Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι το σκόρδο μειώνει αποτελεσματικά τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, αλλά στηρίζει και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Πηγές:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26842201
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22126011
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16723441
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28864169
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20156466
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26501271
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27485230
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29751617
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26816602