, , ,

10 λεπτά τρεξίματος ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία και βελτιώνουν τη διάθεση

Ο εγκέφαλος πρέπει να επεξεργαστεί μεγάλο όγκο αισθητηριακών πληροφοριών για να συντονίσει την κίνηση του τρεξίματος, διατηρώντας παράλληλα το σώμα σε ισορροπία.

10 λεπτά τρεξίματος ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία και βελτιώνουν τη διάθεση

Το τρέξιμο είναι αναμφισβήτητα ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να επωφεληθούμε από τη σωματική άσκηση, επειδή είναι και οικονομικός, αλλά και προσιτός. Το τρέξιμο βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία, ενδυναμώνει τους μύες και βελτιώνει την αντοχή των οστών. Εκτός από αυτά τα σωματικά οφέλη, το τρέξιμο συνδέεται με τη βελτίωση της ψυχικής υγείας.

Μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Tsukuba στην Ιαπωνία ολοκλήρωσε πρόσφατα μια μικρής κλίμακας μελέτη που έδειξε ότι μόλις 10 λεπτά τρεξίματος μέτριας έντασης βελτιώνουν τόσο τη διάθεση όσο και την εκτελεστική επεξεργασία. Η απεικόνιση του εγκεφάλου έδειξε ότι το τρέξιμο αύξησε την τοπική ροή του αίματος σε διάφορα μέρη του προμετωπιαίου φλοιού μετά την προπόνηση σε σύγκριση με το μη τρέξιμο.

Advertisment

Ο προμετωπιαίος φλοιός παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της διάθεσης και των εκτελεστικών λειτουργιών. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο περιοδικό Scientific Reports.

Πώς επηρεάζει το τρέξιμο τον εγκέφαλο

Ο εγκέφαλος πρέπει να επεξεργαστεί μεγάλο όγκο αισθητηριακών πληροφοριών για να συντονίσει την κίνηση του τρεξίματος, διατηρώντας παράλληλα το σώμα σε ισορροπία. Ίσως για το λόγο αυτό, έρευνες έχουν δείξει ότι ο προμετωπιαίος φλοιός ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια του τρεξίματος.

Επιπλέον, ο μηχανικός αντίκτυπος του τρεξίματος αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, η οποία μπορεί επίσης να ωφελήσει την εγκεφαλική δραστηριότητα. Οι επιστήμονες έχουν επίσης διερευνήσει την κίνηση του κεφαλιού που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του τρεξίματος σε ζώα. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κίνηση αυτή μπορεί να συμβάλλει στη ρύθμιση των υποδοχέων σεροτονίνης στον προμετωπιαίο φλοιό. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να παίζει ρόλο στη βελτίωση της διάθεσης και του γνωστικού ελέγχου.

Advertisment

Τρέξιμο vs κατάσταση ηρεμίας

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν την εκτελεστική εγκεφαλική λειτουργία και τη διάθεση μετά από μια 10λεπτη προπόνηση τρεξίματος σε διάδρομο. Στη συνέχεια, τα συνέκριναν με την εγκεφαλική λειτουργία και τη διάθεση σε κατάσταση ηρεμίας.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την εκτελεστική λειτουργία χρησιμοποιώντας το task Stroop, το οποίο περιλαμβάνει την παρουσίαση στους συμμετέχοντες έγχρωμων λέξεων γραμμένων με αταίριαστα χρώματα. Για παράδειγμα, η λέξη «κόκκινο» μπορεί να εμφανίζεται με μπλε γράμματα.

Το συντομότερο δυνατό, οι συμμετέχοντες πρέπει να ονομάσουν το χρώμα των γραμμάτων αντί να διαβάσουν την ίδια τη λέξη. Ενώ οι συμμετέχοντες εκτελούσαν αυτή την άσκηση, οι επιστήμονες αξιολόγησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα παρακολουθώντας τις μεταβολές της ροής του αίματος μέσω μιας μη επεμβατικής μεθόδου οπτικής απεικόνισης. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης ένα ερωτηματολόγιο πριν και μετά τις προπονήσεις τρεξίματος και ηρεμίας για να αξιολογήσουν τυχόν αλλαγές στη διάθεση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το τρέξιμο οδήγησε σε σημαντική αύξηση της διάθεσης σε σύγκριση με την κατάσταση ηρεμίας. Συγκεκριμένα, η κλίμακα διάθεσης έδειξε αύξηση της ευχαρίστησης και της διέγερσης.

Τα άτομα που συμμετείχαν στην ομάδα τρεξίματος ολοκλήρωσαν επίσης τη δοκιμασία Stroop σε σημαντικά ταχύτερο χρόνο και παρουσίασαν αυξημένα εγκεφαλικά σήματα στον αμφίπλευρο προμετωπιαίο φλοιό.

Το Medical News Today επικοινώνησε με τον πρώτο συγγραφέα Chorphaka Damrongthai και τον τελευταίο συγγραφέα καθηγητή Hideaki Soya: «Τα αποτελέσματα μας εξέπληξαν, καθώς 10 λεπτά μέτριου τρεξίματος ενισχύουν όχι μόνο την εκτελεστική λειτουργία αλλά και την ευχάριστη διάθεση που συμπίπτει με την αμφίπλευρη προμετωπιαία ενεργοποίηση».

«Με βάση προηγούμενες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας», συνέχισαν, «η σωματική άσκηση έχει αποκαλυφθεί ότι αυξάνει την εκτελεστική λειτουργία ενεργοποιώντας κυρίως τον αριστερό ραχιαίο προμετωπιαίο φλοιό, ο οποίος είναι μια εγκεφαλική δομή που εμπλέκεται στον ανασταλτικό έλεγχο και τον έλεγχο της διάθεσης, χωρίς να αναφέρει αλλαγή της ευχάριστης διάθεσης».

«Σχεδόν όλες αυτές οι μελέτες χρησιμοποίησαν πετάλι και όχι τρέξιμο. Το τρέξιμο μπορεί να διεγείρει ευρύτερα τον προμετωπιαίο φλοιό για να ωφελήσει τη διάθεση και την εκτελεστική λειτουργία σε σχέση με άλλες μορφές άσκησης που δεν απαιτούν τόσο μεγάλο συντονισμό της δραστηριότητας που φέρει βάρος, όπως το πετάλι».

Ορισμένοι περιορισμοί

Μόνο 26 συμμετέχοντες έλαβαν μέρος στη μελέτη. Ο μικρός αριθμός συμμετεχόντων καθιστά δυσκολότερη την εξαγωγή συμπερασμάτων για τον ευρύτερο πληθυσμό από τα αποτελέσματα.

Επίσης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κλίμακα διάθεσης είναι αυτοαναφερόμενη και, ως εκ τούτου, επιδέχεται μεροληψία. Οι άνθρωποι μπορεί να μην δίνουν πάντα απαντήσεις που είναι απολύτως ακριβείς – είτε επειδή δεν γνωρίζουν είτε επειδή θέλουν να κάνουν καλή εντύπωση.

Πηγή:

www.medicalnewstoday.com/articles/10-minute-run-boosts-brain-function-and-improves-mood

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόσα βήματα την ημέρα χρειάζονται για να χάσει κανείς βάρος;
Πόνος στη μέση: Απαλλαχθείτε με τη νο1 άσκηση που διατείνει τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζει
Pilates Reformer: Τι να προσέξετε για να μην τραυματιστείτε
«Καίμε» θερμίδες και λίπος: Οι αλλαγές στο περπάτημα για να τα καταφέρουμε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση