, , , ,

H άσκηση μας κάνει πιο ευτυχισμένους από τα χρήματα, σύμφωνα με έρευνα

Όλοι ξέρουμε ότι η άσκηση έχει ψυχικά και σωματικά οφέλη για την υγεία μας, όμως τι θα γινόταν αν μπορούσε κάποιος να αποδείξει ότι

H άσκηση μας κάνει πιο ευτυχισμένους από τα χρήματα, σύμφωνα με έρευνα

Όλοι ξέρουμε ότι η άσκηση έχει ψυχικά και σωματικά οφέλη για την υγεία μας, όμως τι θα γινόταν αν μπορούσε κάποιος να αποδείξει ότι οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν ασκούνται ασχέτως της οικονομικής τους κατάστασης; Τώρα θα μου πείτε το ένα δεν είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το άλλο; Κι όμως είναι μόνο ως ένα σημείο.

Ερευνητές στα πανεπιστήμια του Yale και του Oxford έχουν αποδείξει ακριβώς το πιο πάνω. Ότι δηλαδή η άσκηση μας κάνει πιο ευτυχισμένους από ό,τι μπορούν να μας κάνουν τα λεφτά. Στην έρευνα η οποία εκδόθηκε στο The Lancet, οι επιστήμονες μάζεψαν δεδομένα για τη φυσική κατάσταση και ψυχική διάθεση περισσότερων από 1,2 εκατομμυρίων Αμερικανών, σύμφωνα με το Business Insider. Άρα, με βάση αυτό τον αριθμό, το αποτέλεσμά τους είναι λίγο δύσκολο να αμφισβητηθεί.

Advertisment

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν ν’ απαντήσουν την πιο κάτω ερώτηση: Πόσες φορές έχεις νιώσει ψυχικά άσχημα τις τελευταίες 30 μέρες, για παράδειγμα λόγω του στρες, της κατάθλιψης ή λόγω συναισθηματικών προβλημάτων;

Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν επίσης για το εισόδημά τους και για τις σωματικές τους δραστηριότητες. Είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν 75 τύπους σωματικών δραστηριοτήτων: από τo κούρεμα του γκαζόν, τη φροντίδα των παιδιών και τις οικιακές εργασίες έως την άρση βαρών, την ποδηλασία και το τρέξιμο.

Όσοι είναι πιο δραστήριοι τείνουν να είναι γενικά και πιο ευτυχισμένοι

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αυτοί που ασκούνταν σε καθημερινή βάση είχαν κακή διάθεση συνολικά 35 μέρες το χρόνο, ενώ αυτοί που δεν ασκούνταν ήταν κακοδιάθετοι 18 μέρες περισσότερες. Επιπρόσθετα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι σωματικά δραστήριοι άνθρωποι νιώθουν το ίδιο καλά με αυτούς που δεν κάνουν κάποιο σπορ, αλλά κερδίζουν περισσότερα από 25,000 δολάρια το χρόνο.

Advertisment

Συμπέρασμα; Θα πρέπει κανείς να κερδίζει πολύ περισσότερα λεφτά απ’ όσο κερδίζει ο μέσος άνθρωπος για να έχει την ίδια ευτυχία ή μπουστάρισμα που νιώθει κανείς κάνοντας ένα σπορ.

Αυτό επίσης, δεν σημαίνει ότι όσο πιο πολλά σπορ κάνεις, τόσο πιο χαρούμενος είσαι. Η υπερβολική άσκηση μπορεί να δράσει αρνητικά στην ψυχική σου υγεία. Εδώ γεννιέται το εξής ερώτημα: “Η άσκηση σίγουρα κάνει καλό, όμως, πώς μετριέται το πολύ;”

“Η σχέση μεταξύ διάρκειας άσκησης και της ψυχικής υγείας είναι ακανόνιστη είπε ο ερευνητής – συγγραφέας Adam Chekroud του Πανεπιστημίου Yale σε μία συνέντευξή του. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η σωματική άσκηση συμβάλλει στο να έχουμε καλύτερη ψυχικά κατάσταση μόνο όταν αυτή εμπίπτει σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια”.

Σύμφωνα πάλι με την ίδια μελέτη, 3 – 5 φορές την βδομάδα άσκησης από 30-60 λεπτά είναι το ιδανικό. Αντίθετα, η υπερβολική άσκηση, περισσότερες από 3 ώρες κάθε μέρα, αποδείχθηκε ότι όντως επιδρά αρνητικά στην ψυχική μας.

Ένα άλλο σημείο που επισήμανε η έρευνα είναι ότι οι ομαδικές αθλητικές δραστηριότητες ή αλλιώς τα ομαδικά σπορ έχουν ακόμη μεγαλύτερη θετική επίδραση στην ψυχική μας υγεία από τα ατομικά. Εξαιρούνται, με βάση την ίδια έρευνα, αν και δεν είναι ομαδικά αθλήματα, η ποδηλασία, η αερόβια γυμναστική και το fitness, που έχουν την ίδια θετική επίδραση με τα ομαδικά.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.businessinsider.com/exercise-makes-you-happier-than-money-says-yale-and-oxford-study-2019-4

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Pilates Reformer: Τι να προσέξετε για να μην τραυματιστείτε
«Καίμε» θερμίδες και λίπος: Οι αλλαγές στο περπάτημα για να τα καταφέρουμε
Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κανείς pilates;
Πόσα βήματα την ημέρα χρειάζονται για να χάσει κανείς βάρος;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση