, , ,

4 απλά (αλλά βασικά) μαθήματα ευτυχίας που μπορεί να μας διδάξει ο σκύλος μας!

Σε έναν κόσμο όπου η αναζήτηση της ευτυχίας περιπλέκεται από τον καταναλωτισμό και τον υλισμό, τι μπορούν να μάθουν οι άνθρωποι από τους σκύλους...;

4 απλά (αλλά βασικά) μαθήματα ευτυχίας που μπορεί να μας διδάξει ο σκύλος μας!

Καθώς κάθομαι εδώ με τον όμορφο χνουδωτό σκύλο μας, θυμάμαι ότι οι σκύλοι είναι μια απίστευτη πηγή χαράς και αναρωτιέμαι τι μπορούμε να μάθουμε από αυτούς. Τα σκυλιά είναι περιπετειώδη, γεμάτα περιέργεια και παιχνιδιάρικα και βρίσκουν την ευτυχία σε βασικά πράγματα – ένα πλαστικό παιχνίδι κοτόπουλου που τρίζει, μια ζεστή κουβέρτα ή φθινοπωρινά φύλλα που πέφτουν στον άνεμο.

Τα σκυλιά αγαπούν το παιχνίδι και τη διασκέδαση, και τα συναισθήματά τους κυμαίνονται από την ικανοποίηση που νιώθουν όταν ξαπλώνουν στην κουβέρτα τους πριν κοιμηθούν μέχρι το να κουνούν εκστατικά την ουρά τους και να μας περιποιούνται με αγκαλιές και γλειψίματα όταν επιστρέφουμε στο σπίτι. Σε έναν κόσμο στον οποίο η αναζήτηση της ευτυχίας περιπλέκεται από τον καταναλωτισμό, τον υλισμό και την πολιτική της οργής, τι μπορούν να μάθουν οι άνθρωποι από τους σκύλους σχετικά με την ευτυχία;

4 μαθήματα ευτυχίας που μπορεί να μας διδάξει ο σκύλος μας

Η αποδοχή της ικανοποίησης

Το να μάθει κανείς να είναι ευχαριστημένος είναι μια περίεργη δεξιότητα που χρειάζεται να αποκτήσει, ειδικά σε μια ατομικιστική κοινωνία όπου οι κοινωνικές και υλικές ανταμοιβές συχνά προκύπτουν από το να είναι ανταγωνιστικός, «πεινασμένος για δόξα» και φιλόδοξος. Ωστόσο, στην πορεία, οι άνθρωποι συχνά ξεχνούν να είναι απλώς ικανοποιημένοι με τις πιο βασικές και θεμελιώδεις πτυχές της ζωής, όπως η ηλιοφάνεια μετά από μια εβδομάδα βροχής ή η ζεστή άνεση του ζεστού κακάο στο γραφείο καθώς εργάζεστε.

Τα σκυλιά μπορεί να ζουν με τους ανθρώπους εδώ και αιώνες, αλλά φαίνεται ότι δεν έχουν ξεχάσει πόσο χαρούμενοι πρέπει να είναι που έχουν ένα ωραίο γεύμα ή μια ζεστή κουβέρτα. Έχετε δει ποτέ τον σκύλο σας να χώνει τη μύτη του στο φαγητό που θέλει να κρατήσει για αργότερα ή να γρατζουνά μια κουβέρτα για να αποκτήσει τη μέγιστη δυνατή θαλπωρή; Ή έχετε δει ποτέ τον σκύλο σας να χαίρεται εκστατικά που παίζει με ένα σούπερ απλό παιχνίδι μέρα με τη μέρα, χωρίς κανένα σημάδι ότι το παιχνίδι είναι λιγότερο πηγή χαράς; Σκεφτείτε πώς μπορείτε να είστε ευχαριστημένοι με τα βασικά πράγματα στη ζωή, απολαμβάνοντας τα, όπως ακριβώς κάνει ένας σκύλος.

Βρίσκοντας τη χαρά στη ρουτίνα

Τα σκυλιά αγαπούν τη ρουτίνα και τους αρέσει να έχουν σαφήνεια σχετικά με το τι συμβαίνει συνήθως μέσα στην ημέρα και τι είδους σημάδια σημαίνουν ότι τα καλά πράγματα είναι καθ’ οδόν – όπως το λουρί εξωτερικού χώρου που σηματοδοτεί ότι μια χαρούμενη βόλτα είναι καθ’ οδόν. Αν και μερικές φορές αισθανόμαστε ότι ο αυθορμητισμός είναι κάτι καλό, θα μας βοηθήσει να κάνουμε λίγο χώρο για τη ρουτίνα στη ζωή σας.

Στα σκυλιά αρέσει να ξέρουν τι να περιμένουν και τους αρέσει μια αίσθηση επανάληψης σε ό,τι συμβαίνει γύρω τους, που τους δίνει άνεση και σιγουριά. Ξυπνήστε νωρίς και κοιμηθείτε σε σταθερές ώρες. Κάντε τη δουλειά σας ευχάριστη, αν μπορείτε, προσθέτοντας πράγματα που σας ευχαριστούν – όπως κάποια μουσική και γρήγορα διαλείμματα που περιλαμβάνουν το να κάθεστε στον κήπο σας ή να κοιτάτε έξω από το παράθυρο.

Απολαμβάνετε νόστιμα γεύματα και βρείτε χρόνο στην ημέρα σας για ευχάριστες πτυχές της ρουτίνας σας, όπως το να ακούτε μουσική, να γυμνάζεστε, να διαβάζετε κάτι που σας αρέσει ή να παρακολουθείτε καλή τηλεόραση.

Βρίσκουμε χρόνο για παιχνίδι

Πολλοί άνθρωποι ξοδεύουν τον ελεύθερο χρόνο τους με τρόπους που, εκ των υστέρων, πιθανόν να τους φαίνονται άσκοποι, όπως ο χρόνος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν άγχος και κατάθλιψη. Αναρωτηθείτε τι θα κάνατε αν ξέρατε ότι αύριο θα γινόταν αποκάλυψη. Θα περνούσατε σήμερα την ημέρα σας περιηγούμενοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή θα πηγαίνατε μια βόλτα κάπου πανέμορφα που θα σας έκοβε την ανάσα;

Προσθέστε σε κάθε σας μέρα το σκεπτικό «εκμεταλλεύομαι τη μέρα» όπως ακριβώς κάνουν τα σκυλιά. Για τους ανθρώπους, το παιχνίδι μπορεί να περιλαμβάνει σωματική άσκηση ή πνευματική άσκηση (π.χ., διαβάζοντας ένα καλό βιβλίο, ασχολούμενοι με ένα χόμπι ή κάνοντας παρέα). Ανακαλύψτε τι σας αρέσει να κάνετε ως παιχνίδι και βρείτε χρόνο γι’ αυτό κάθε μέρα.

Carpe diem

Οι σκύλοι δεν μεταθέτουν την ευτυχία τους στο μέλλον και δεν λένε στον εαυτό τους: «Λοιπόν, είμαι απασχολημένος αυτή τη στιγμή, αλλά θα είμαι ευτυχισμένος αφού πετύχω το Χ ή θα περιμένω να αποκτήσω το Υ για να είμαι ευτυχισμένος». Όχι, τα σκυλιά εκμεταλλεύονται τη μέρα, οπότε προσπαθήστε να ζήσετε μια ζωή στην οποία το carpe diem είναι μέρος της φιλοσοφίας σας. Τα σκυλιά συνεχίζουν να ζουν την κάθε στιγμή αρπάζοντας την ευτυχία όπου μπορούν να τη βρουν και αναζητούν απεριόριστες ευκαιρίες για να κουνήσουν την ουρά τους και να είναι χαρούμενα.

Πηγή:

www.psychologytoday.com/intl/blog/the-science-mental-health

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε