Ποια είναι η σωστή θεραπεία για τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα; Για ν’ απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση, χρειάζεται πρώτα να μάθουμε τι είναι η υπογλυκαιμία. Η Αμερικάνικη Διαβητολογική Ένωση ορίζει την υπογλυκαιμία ως τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες το σάκχαρο στο αίμα είναι χαμηλότερο του φυσιολογικού. Αυτό μπορεί να διαφέρει για κάθε διαβητικό, αλλά συνήθως σημαίνει σάκχαρο κάτω από 70 mg/dL. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
– Κόπωση
Advertisment
– Αυξημένη όρεξη
– Δυσκολία σκέψης
– Θολή όραση
Advertisment
– Ανικανότητα συγκέντρωσης
– Χλωμό πρόσωπο
– Εφίδρωση
Μόλις αρχίζετε να νιώθετε τέτοια συμπτώματα, είναι σημαντικό να ελέγξετε αμέσως το επίπεδο του σακχάρου σας ώστε να επιβεβαιώσετε αν έχετε υπογλυκαιμία. Ορισμένα από τα συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα των υψηλών επιπέδων σακχάρου ή της υπεργλυκαιμίας.
Όταν επιβεβαιώσετε ότι τα επίπεδα σακχάρου σας είναι χαμηλά – ή χαμηλότερα του φυσιολογικού – πώς μπορείτε να τα ανεβάσετε με φυσικό τρόπο; Ουσιαστικά, θέλετε να λάβετε υδατάνθρακες που θα δράσουν γρήγορα: απλά σάκχαρα με λίγες φυτικές ίνες.
Θέλετε επίσης να αποφύγετε τις τροφές που έχουν πολλά λιπαρά. Τα λιπαρά που σταθεροποιούν τα σάκχαρα στο αίμα μετά τα γεύματα μπορούν να επιβραδύνουν την ταχύτητα με την οποία το σώμα μας απορροφά τους υδατάνθρακες που χρειάζεται. Στην περίπτωση του χαμηλού σακχάρου, είναι το αντίθετο απ’ ό,τι θα θέλαμε.
Η πιο διαδεδομένη συνιστώμενη θεραπεία είναι οι ταμπλέτες γλυκόζης ή σε μορφή τζελ. Αν και αυτές οι θεραπείες είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές, δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι και ιδιαίτερα «θρεπτικές». Κι αν είχαμε επιπλέον τρόπους να ανεβάσουμε το σάκχαρο στο αίμα χωρίς την επεξεργασμένη ζάχαρη, τα συντηρητικά και τις τεχνητές γεύσεις;
10 φυσικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την υπογλυκαιμία
Αν το σάκχαρο στο αίμα σας είναι υψηλότερο από 80 mg/dL, αλλά εμφανίζετε συμπτώματα υπογλυκαιμίας, επιλέξτε:
1. Φυσικό φυστικοβούτυρο χωρίς επιπλέον ζάχαρη
Αν το σάκχαρο στο αίμα σας είναι υψηλότερο από 80 mg/dL, τότε πιθανότατα να εμφανίζετε συμπτώματα λόγω της απότομης αλλαγής στα επίπεδα του σακχάρου και έτσι δεν χρειάζεται ιδιαίτερα δραστικούς υδατάνθρακες. Το φυστικοβούτυρο χωρίς επιπλέον ζάχαρη είναι εφοδιασμένο με πρωτεΐνες και λιπαρά και μπορούν να σας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα χωρίς να ανεβάζουν κι άλλο το σάκχαρο στο αίμα.
Αν το σάκχαρο στο αίμα σας είναι 70-80 mg/dL:
2. Φυστικοβούτυρο και κράκερς
Σε αυτό το σημείο, τα επίπεδα δεν είναι τεχνικά χαμηλά. Ωστόσο, είναι χαμηλότερα απ’ όσο συνηθίζεται. Κάθε μορφή αμύλου θα σας βοηθήσει να ανεβάσετε σταδιακά τα επίπεδα του σακχάρου και οι πρωτεΐνες σε συνδυασμό με τα λιπαρά θα διατηρήσουν αυτά τα επίπεδα.
Αν το σάκχαρο στο αίμα σας είναι 55-70 mg/dL:
3. Σταφίδες
4. Βρώμη
5. Χουρμάδες
6. Μπανάνες
7. Ανανάς
8. Όσπρια και ξηρούς καρπούς
Αν το σάκχαρο στο αίμα σας είναι χαμηλότερα από 55 mg/dL:
9. 100% χυμό σταφυλιών
10. Μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
Αν το σάκχαρο στο αίμα σας πέσει τόσο, χρειάζεστε άμεσα υδατάνθρακες σε υγρή μορφή. Δεν πρέπει να περιέχουν φυτικές ίνες, λιπαρά ή πρωτεΐνες. Ο χυμός σταφυλιών είναι γεμάτος υγιεινούς υδατάνθρακες.
Κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται να μασήσουν και να καταπιούν όταν τα επίπεδα του σακχάρου πέσουν τόσο πολύ, οπότε χρειαζόμαστε συμπυκνωμένες πηγές υδατανθράκων. Πριν φυσικά εφαρμόσετε τις παραπάνω προτάσεις και τις εντάξετε στο διατροφικό σας σχέδιο, βεβαιωθείτε ότι θα έχετε επικοινωνήσει και με τον γιατρό που σας παρακολουθεί.
Mary Ellen Phipps, διατροφολόγος