, , , ,

Πόνος στη γάμπα: Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες και πώς αντιμετωπίζονται

Αν και ο πόνος στη γάμπα μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, εδώ θα αναφέρουμε κάποιους από τους πιο συνηθισμένους. Από τραυματισμό λόγω πίεσης

Πόνος στη γάμπα: Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες και πώς αντιμετωπίζονται

Αν και ο πόνος στη γάμπα μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, εδώ θα αναφέρουμε κάποιους από τους πιο συνηθισμένους. Από τραυματισμό λόγω πίεσης μέχρι και σοβαρότερα ζητήματα υγείας, η δυσφορία από τον πόνο στην κνήμη μπορεί να μας χαλάσει τη διάθεση και να μας εμποδίζει στην κίνηση.

Οι δύο κύριοι μύες που βρίσκονται σε εκείνο το σημείο είναι ο γαστροκνημιαίος και ο υποκνημίδιος μυς που ονομάζονται και πελματικοί καμπτήρες. Ο κύριος σκοπός των μυών είναι να στηρίζουν την κίνηση και ευλυγισία του αστραγάλου και του υπόλοιπου πέλματος και δαχτύλων του ποδιού. Οι μυς στο πίσω μέρος του άνω ποδιού, οι ιγνυακοί τένοντες, αν και αποτελούν διαφορετική ομάδα μυών, μπορούν επίσης να επηρεάσουν πώς νιώθουμε στη γάμπα.

Advertisment

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που νιώθουμε πόνο στη γάμπα

Μυϊκές κράμπες

Αυτές συμβαίνουν επειδή οι μύες μας υπερ-λειτουργούν πολύ γρήγορα. Γι’ αυτό και συμβαίνει συχνά σε αθλητές. Οι μύες σκληραίνουν και κάνουν σπασμούς και στη συνέχεια δεν λειτουργούν με τον τρόπο που εμείς θέλουμε.

Όμως, πολλές φορές οι μυϊκές κράμπες είναι αποτέλεσμα αφυδάτωσης. Συνεπώς, βεβαιωθείτε ότι πίνετε πολύ νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και ειδικά πριν και μετά τη γυμναστική. Θα ξέρετε ότι έχετε κράμπα και όχι κάτι άλλο, αν ο πόνος διαρκέσει για λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά. Συχνά, οι κράμπες υποχωρούν μόνες τους.

Τραυματισμό από κατάχρηση

Αν τρέχετε συχνά ή για μεγάλες αποστάσεις, έχετε υψηλότερο κίνδυνο τέτοιων τραυματισμών, όπως να εμφανίσετε αχίλλειο τενοντίτιδα, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο στην γάμπα. Σύμφωνα με τουλάχιστον μία επιστημονική μετα-ανάλυση δημοσιευμένη στο Montenegrin Journal of Sports και στο Science Medicine, η συγκεκριμένη πάθηση αποτελεί έναν από τους συχνότερους τραυματισμούς των δρομέων.

Advertisment

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα συνιστά έναν άλλο συχνό τραυματισμό από κατάχρηση. Αν και κυρίως προκαλεί πόνο στο πόδι, μπορεί επίσης να οδηγήσει και σε κάποια ενόχληση στη γάμπα. Αυτού του είδους οι τραυματισμοί είναι περισσότερο φαινόμενα αιτίας – αποτελέσματος, που σημαίνει ότι νιώθουμε περισσότερο πόνο όσο δυσκολεύουμε το επίπεδο προπονήσεων και κινήσεών μας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους τρέχουν στα δάχτυλα των ποδιών τους, αντί να πατούν όλο τους το πέλμα.

Για να αποφύγουμε τέτοιους τραυματισμούς, χρειάζεται εκτός από την επαρκή ξεκούραση ανάμεσα στις προπονήσεις, να κάνουμε και αρκετή προθέρμανση πριν την άσκηση. Οι γιατροί μας υπενθυμίζουν πόσο σημαντικό είναι επίσης  κάνουμε διατάσεις μετά την προπόνηση.

Ισχιαλγία

Ο πόνος στη γάμπα μπορεί επίσης να προέλθει και από προβλήματα στη μέση, όπως στένωση στη σπονδυλική στήλη – πίεση που ασκείται στα νεύρα της σπονδυλικής στήλης. Αυτός ο πόνος είναι γνωστός ως ισχιαλγία και μπορεί να προκαλέσει πόνο και στις δύο γάμπες. Συχνά μάλιστα οι γιατροί ζητούν τέτοιο ιστορικό όταν ο ασθενής δηλώνει πόνο στη κνήμη. Η πίεση μάλιστα τείνει να συσσωρεύεται όσο περνά ο χρόνος.

Αν στεκόμαστε πολλές ώρες όρθιοι ή καθόμαστε πολύ, χάνουμε χώρο ανάμεσα στους σπονδύλους και έτσι θέτουμε σε κίνδυνο τη ροή του αίματος στα νεύρα της μέσης, καθώς η βαρύτητα μας τραβά προς τα κάτω όλη μέρα. Για να καταπολεμήσουμε αυτό τον πόνο – πριν η στένωση γίνει σοβαρό ζήτημα- πρέπει να κινούμαστε περισσότερο. Η κολύμβηση μάλιστα θεωρείται μία από τις καλύτερες λύσεις.

Θρόμβωση

Η φλεβική θρόμβωση συχνά ξεκινά ως ένας μικρός θρόμβος αίματος βαθιά στη γάμπα. Αυτός μπορεί να μετακινηθεί σε όλο το σώμα και να μπλοκάρει τις αρτηρίες των πνευμόνων, οδηγώντας σε πνευμονική εμβολή η οποία είναι φυσικά απειλητική για τη ζωή. Αν κάποιος επισκεφθεί γιατρό με πόνο στη γάμπα, η πρώτη πάθηση που θα προσπαθήσουν να αποκλείσουν είναι αυτή.

Αν όμως παρουσιάζετε πόνο στη γάμπα από θρόμβο, θα έχετε επίσης και συμπτώματα ερυθρότητας, πρηξίματος και μιας ζεστής αίσθησης στη γάμπα. Συνήθως, η πόνος εμφανίζεται στη μία πλευρά και χρειάζεται να πάτε άμεσα στο γιατρό.

Διαβητική νευροπάθεια

Όσοι έχουν διαβήτη, εμφανίζουν επίσης πόνο στη γάμπα. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και λίπους μπορεί να προκαλέσουν διαβητική νευροπάθεια. Η περιφερική νευροπάθεια συγκεκριμένα μπορεί να επηρεάσει τα πόδια και τα χέρια και να πυροδοτήσει πόνο. Το 1/3 όσων ζουν με διαβήτη θα εμφανίσουν αυτή την πάθηση.

Κύστη Baker

Ο πόνος στη γάμπα αποτελεί δευτερεύον ζήτημα στην κύστη του Baker, η οποία συχνά αναπτύσσεται μετά από τραυματισμό στον μηνίσκο, ρήξη στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο ή από παθήσεις όπως αρθρίτιδα. Αυτά τα προβλήματα προκαλούν συσσώρευση υγρού στις αρθρώσεις του γονάτου, οι οποίες γίνονται συμπαγείς και δημιουργούν μια κυστική δομή στο πίσω μέρος του γονάτου.

Αυτή η κύστη μπορεί ορισμένες φορές να ξεφύγει εκείνης της περιοχής και να κατέβει στην περιοχή της γάμπας, γι’ αυτό και δημιουργείται πόνος. Οι γιατροί εντοπίζουν αυτή την πάθηση μέσω μιας προσεκτικής εξέτασης, που απαιτεί και λεπτομερής ψηλάφηση της περιοχής.

Κιρσοί

Συνιστούν διογκωμένες φλέβες που έχουν μπλε ή μωβ χρώμα και είναι διακριτές κάτω από την επιδερμίδα. Συνήθως εμφανίζονται στα πόδια, οπότε μπορεί να προκαλέσουν πόνο στη γάμπα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μυϊκές κράμπες, όπως επίσης και πρήξιμο. Ο θερμός καιρός μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, όπως επίσης και η έντονη καθιστική ζωή. Γι’ αυτό σηκώστε τα πόδια σας και κάντε ελαφριές διατάσεις για ανακούφιση από τον πόνο. Επίσης υπάρχουν και ειδικές κάλτσες που βοηθούν στο πρήξιμο.

Σύνδρομο διαμερίσματος

Αυτή η δυνητικά επικίνδυνη πάθηση προκαλεί πίεση στον συνδετικό ιστό που περιέχει τον μυ. Το σύνδρομο μπορεί να συμβεί μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό στον μυ της γάμπας ή στο οστό. Τα συμπτώματα είναι οξύς πόνος που δεν ανταποκρίνεται σε φαρμακευτική αγωγή ή σε πάγο, το μούδιασμα και ασυνήθιστη διόγκωση στην περιοχή. Σε σοβαρές περιπτώσεις, χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

Πότε να επισκεφθείτε γιατρό για τον πόνο στη γάμπα

Αν εμφανίζετε επίμονο πόνο που διαρκεί για ώρες ή μέρες, το σώμα σας προειδοποιεί και γι’ αυτό χρειάζεστε άμεση εξέταση. Επίσης, αν ο πόνος είναι τόσο οξύς που επηρεάζει άλλες πλευρές της ζωής σας, τότε και πάλι είναι η στιγμή να δείτε έναν επαγγελματία.

Όσοι εμφανίζουν πόνο που δεν είναι τόσο οξύς, αλλά έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως υψηλό ρίσκο θρόμβωσης, είναι επίσης σοφό να δουν έναν γιατρό σχετικά άμεσα. Τέλος, αν ο πόνος που επιμένει συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως πρήξιμο, αιμορραγία ή μελανιές, τότε χρειάζεστε άμεσα κάποια θεραπεία.

Πηγή:

www.thehealthy.com/pain/calf-pain

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση