, , ,

Πώς να καταφέρουμε την ψηφιακή αποτοξίνωση τις ημέρες των Χριστούγεννων

Δεν θα μπορείτε να μοιραστείτε την εμπειρία σας αμέσως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά θα έχετε περισσότερο ποιοτικό χρόνο με την παρέα σας.

Πώς να καταφέρουμε την ψηφιακή αποτοξίνωση τις ημέρες των Χριστούγεννων

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί από εμάς υπέφεραν από ψηφιακή υπερφόρτωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η φροντίδα της «ψηφιακής μας ευημερίας» έχει γίνει συχνό θέμα συζήτησης. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι διαδικτυακές αγορές, οι κρατήσεις, ακόμη και οι απαραίτητες εργασίες όπως η πληρωμή λογαριασμών, σήμαιναν ότι η τεχνολογία έχει διαπεράσει κάθε πτυχή της ζωής μας.

Είτε κάνουμε μαθήματα στο σπίτι είτε εργαζόμαστε από το σπίτι, τα κινητά μας τηλέφωνα δεν ήταν ποτέ μακριά μας. Έχουμε συνηθίσει ακόμη και την τεχνολογία της βιντεοεπικοινωνίας για να κρατάμε επαφή με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα, είτε ζουν κοντά μας είτε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Για να είμαστε ειλικρινείς, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε πώς μπορούμε απλά να αποφασίσουμε να το διακόψουμε. Και η συνεχής πίεση να είμαστε πάντα διαθέσιμοι – και να απαντάμε αμέσως – μπορεί να είναι εξουθενωτική.

Όμως, με τα Χριστούγεννα να πλησιάζουν, ίσως σχεδιάζετε να κάνετε ένα διάλειμμα από την εργασία σας και ίσως ακόμη και να πάτε διακοπές. Γιατί, λοιπόν, να μην εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να κάνετε ένα διάλειμμα από την τεχνολογία και να δοκιμάσετε μια ψηφιακή αποτοξίνωση; Εδώ προτείνουμε διάφορους τρόπους για να μειώσουμε τη χρήση τεχνολογίας στις διακοπές.

Πώς να καταφέρουμε την ψηφιακή αποτοξίνωση τις ημέρες των Χριστούγεννων

1. Κλειδώνουμε ή κρύβουμε τις συσκευές μας

Μακράν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την εμπειρία είναι να αφήσετε το τηλέφωνο, το φορητό υπολογιστή και τα tablet σας μακριά. Φυσικά, έχετε τη δυνατότητα να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία «μην ενοχλείτε» ή να απενεργοποιήσετε επιλεκτικά τις ειδοποιήσεις σε ορισμένες εφαρμογές. Ωστόσο, είναι αρκετά δύσκολο να απενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις για ορισμένες ομάδες εφαρμογών, και με το τηλέφωνό σας ακόμα στην τσέπη σας υπάρχει πάντα μια δικαιολογία για να ελέγξετε το Facebook ή το Instagram, να απαντήσετε σε ένα email ή να ανεβάσετε μια φωτογραφία.

Θα μπορούσατε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να περιορίσετε το χρόνο χρήσης του τηλεφώνου σας. Για παράδειγμα, μία ώρα το πρωί και μία ώρα το βράδυ. Αλλά μελέτη έχει διαπιστώσει ότι σύντομα θα ξοδεύετε πολύ περισσότερο χρόνο χωρίς να το συνειδητοποιείτε και θα βρίσκετε περισσότερες δικαιολογίες για να είστε online.

Έτσι, η καλύτερη λύση είναι να είμαστε ακραίοι στην προσέγγισή μας και να κλειδώσουμε τη συσκευή μας σε ένα κουτί ή να το κρύψουμε κάπου. Έτσι, απομακρύνουμε τις προκλήσεις της απενεργοποίησης των ειδοποιήσεων ή του περιορισμού του χρόνου χρήσης του τηλεφώνου.

2. Δεν ξεχνάμε να οργανωθούμε από πριν

Είναι πολύ δύσκολο να μην χαλαρώσουμε στην εξοχή. Εκεί, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την πλοήγηση στους δρόμους των πόλεων και για τη χρήση εφαρμογών για την κράτηση εστιατορίων, εισιτηρίων για τον κινηματογράφο και τις δημόσιες συγκοινωνίες. Έτσι, αν μπορείτε να ταξιδέψετε εκτός πόλης, αυτό θα κάνει την αποτοξίνωση να μοιάζει πολύ πιο φυσική.

Αλλά ο προηγούμενος προγραμματισμός είναι απαραίτητος. Ενεργοποιήστε το αυτόματο μήνυμα ότι βρίσκεστε εκτός εργασίες, ενημερώστε τους συναδέλφους, τους πελάτες και τον εργοδότη σας ότι λείπετε. Ενημερώστε τα αγαπημένα σας πρόσωπα και τους φίλους σας, ώστε να μην αγχώνεστε με την προσπάθειά τους να σας βρουν. Θα πρέπει επίσης να εκτυπώσετε επιβεβαιώσεις κρατήσεων και εισιτήρια τρένων, αεροπλάνων και άλλων ταξιδιών – και να προμηθευτείτε έναν χάρτινο χάρτη, ώστε να μπορείτε να αφήσετε πίσω τις ψηφιακές σας συσκευές.

3. Βρίσκουμε τα θετικά

Καθώς η τεχνολογία θεωρείται η «προεπιλογή» στη ζωή μας, ίσως αντιμετωπίσουμε κάποιες δυσκολίες στο να αποσυνδεθούμε απότομα από έναν κόσμο όπου είμαστε συνδεδεμένοι 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Στην αρχή, η αποσύνδεση μπορεί να δημιουργήσει κάποιες σημαντικές συναισθηματικές προκλήσεις – όπως το αίσθημα άγχους, ανησυχίας ή απογοήτευσης. Προτείνουμε να προσπαθήσετε να επαναπροσδιορίσετε τις δυσκολίες στο νου σας ως θετικές, βλέποντας τις εμπειρίες ως ανταμοιβές και όχι ως τιμωρίες.

Για παράδειγμα, το να μην μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ψηφιακές εφαρμογές ή ιστότοπους για να πλοηγηθείτε και να βρείτε εστιατόρια με υψηλή βαθμολογία μπορεί να είναι απογοητευτικό, αλλά μπορεί επίσης να δημιουργήσει μια αίσθηση ενθουσιασμού αφού δίνει την ευκαιρία να εξερευνήσετε το άγνωστο, να βιώσετε απροσδόκητες συναντήσεις ή να κατακτήσετε νέες δεξιότητες στη χρήση χάρτινων χαρτών και ίσως ακόμη και πυξίδας. Μπορείτε ακόμα και να γνωρίσετε νέους ανθρώπους, ζητώντας τους να σας κατευθύνουν.

Πράγματι, δεν θα είστε σε θέση να μοιραστείτε την εμπειρία σας αμέσως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά θα έχετε περισσότερο ποιοτικό χρόνο με την παρέα σας αντί να ελέγχετε τα likes και να απαντάτε σε σχόλια στις αναρτήσεις σας.

Η εμπειρία της ψηφιακής αποτοξίνωσης ανοίγει ευκαιρίες για να επανασυνδεθείτε με ξεχασμένες νοσταλγικές παιδικές αναμνήσεις και τις παλιές στιγμές που πιθανώς δεν έχετε σκεφτεί για πολύ καιρό. Μερικές φορές, το να σιγοτραγουδήσετε μια παλιά μελωδία ή απλά να παίξετε κάποια παιδικά παιχνίδια μπορεί να είναι αρκετό για να σας γυρίσει πίσω.

4. Αναστοχασμός

Η πιο σημαντική συμβουλή είναι να προβληματιστείτε σχετικά με την εμπειρία της ψηφιακής αποτοξίνωσης. Ο καθένας έχει τη δική του μοναδική σχέση με την τεχνολογία και θα ωφεληθείτε πολύ αν βρείτε τον καλύτερο τρόπο για να επιτύχετε μια πιο υγιή σχέση μαζί της.

Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε την εμπειρία αυτή ως ευκαιρία για να προβληματιστείτε σχετικά με το πώς σας κάνει να αισθάνεστε η ψηφιακή αποτοξίνωση και τι θα θέλατε να κάνετε μετά την επιστροφή σας στον πολυάσχολο συνδεδεμένο κόσμο, ώστε να αποτρέψετε την ψηφιακή υπερφόρτωση από το να εμφανιστεί ξανά.

Πηγή:

theconversation.com/how-to-enjoy-a-digital-detox-over-christmas

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε