, , ,

Ακόμα και 2 λεπτά άσκησης πριν τη μελέτη μπορούν να αυξήσουν την ικανότητα μάθησης

Επιστήμονες ανέφεραν ότι υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στην άσκηση και στην «ικανότητα μάθησης».

Ακόμα και 2 λεπτά άσκησης πριν τη μελέτη μπορούν να αυξήσουν την ικανότητα μάθησης

Αν νιώθετε λίγο νωθροί και ανόρεχτοι σήμερα, δύο και μόνο λεπτά άσκησης μπορεί να ενεργοποιήσει τον εγκέφαλό σας, όπως δείχνει μια νέα μελέτη. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Jönköping στη Σουηδία ανέλυσαν 13 έρευνες πάνω στις επιδράσεις της άσκησης σε ανθρώπους 18-35 ετών – έρευνες που είχαν διεξαχθεί από το 2009 -2019.

Στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων τους στο περιοδικό Translational Sports Medicine συμπεραίνουν ότι η αεροβική άσκηση – όπως το τρέξιμο, το περπάτημα ή η ποδηλασία – από 2 λεπτά έως 1 ώρα, βελτιώνει τη μάθηση και τις λειτουργίες της μνήμης στους νέους ενήλικες.

Advertisment

Η άσκηση μέτριας και υψηλής έντασης, ακόμα και για μόνο 120 δευτερόλεπτα, «βελτίωσε την ικανότητα μάθησης, μνήμης, σχεδιασμού, συγκέντρωσης, επίλυσης προβλημάτων και λεκτικής ευφράδειας» με θετική επίδραση που διαρκούσε μέχρι και 2 ώρες.

Ασκηθείτε πριν την εργασία ή τη μελέτη

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι υπήρξε μια σύνδεση ανάμεσα στην άσκηση και στην «ικανότητα μάθησης», η οποία δείχνει ότι η άσκηση πριν την εργασία ή τη μελέτη αποδεικνύεται ευεργετική – αν και σημείωσαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να εντοπίσουμε τις «βέλτιστες στρατηγικές άσκησης».

«Αυτή η συστηματική ανάλυση δείχνει ότι η αεροβική, η σωματική άσκηση πριν την κωδικοποίηση βελτιώνει τις λειτουργίες της μάθησης και της μνήμης σε νέους ενήλικες», έγραψε η ερευνητική ομάδα. Η κωδικοποίηση είναι το πρώτο στάδιο στην εγκεφαλική διαδικασία αποθήκευσης πληροφοριών στη μνήμη.

Advertisment

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που αναδεικνύει τα οφέλη της άσκησης στην ψυχική και νοητική υγεία. Μια μελέτη με δείγμα ανθρώπους ηλικίας 66 ετών που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Academy of Neurology τον περασμένο Μάιο βρήκε ότι η τακτική άσκηση αυξάνει τις λεκτικές δεξιότητες και εκείνες της άσκησης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Αυτό συμβαίνει επειδή η αύξηση του καρδιακού ρυθμού μέσω της άσκησης αντλεί στον εγκέφαλο περισσότερο αίμα πλούσιο σε οξυγόνο, διεγείροντας την απελευθέρωση ορμονών που ενισχύουν την παραγωγή νέων εγκεφαλικών κυττάρων.

Πηγή:

onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/tsm2.190

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Άσκηση: Το δραστικότερο φάρμακο μακροζωίας
Πόσα βήματα την ημέρα χρειάζονται για να χάσει κανείς βάρος;
Πόνος στη μέση: Απαλλαχθείτε με τη νο1 άσκηση που διατείνει τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζει
Pilates Reformer: Τι να προσέξετε για να μην τραυματιστείτε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση