, , , ,

Έρευνα: Κύτταρα του μητρικού γάλακτος μπορούν να οδηγήσουν σε θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού

Οι ερευνητές δεν περίμεναν να βρουν ζωντανά κύτταρα στο μητρικό γάλα και αυτό ανοίγει πολλές δυνατότητες περαιτέρω διερεύνησης.

Κύτταρα που ανακαλύφθηκαν στο ανθρώπινο μητρικό γάλα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μελλοντικές θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Cambridge διαπίστωσε ότι τα κύτταρα του μητρικού γάλακτος, τα οποία κάποτε θεωρούνταν νεκρά ή ετοιμοθάνατα, είναι στην πραγματικότητα ζωντανά και υγιή. Και αυτά τα ζωντανά κύτταρα στο ανθρώπινο μητρικό γάλα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να ανακαλύψουν πρωτοποριακές θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού.

Τα κύτταρα έδωσαν στους επιστήμονες ενδείξεις για τους πρώιμους δείκτες της θανατηφόρας νόσου και θα βοηθήσουν επίσης τους ερευνητές να κατανοήσουν πώς αλλάζουν οι ιστοί του μαστού όταν οι γυναίκες θηλάζουν.

Advertisment

Η Dr. Alecia-Jane Twigger, επικεφαλής συγγραφέας της νέας έρευνας, δήλωσε: «Ο ιστός του μαστού είναι δυναμικός και αλλάζει με την πάροδο του χρόνου κατά τη διάρκεια της εφηβείας, της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και της γήρανσης. Αυτά τα ζωντανά κύτταρα παρέχουν στους ερευνητές πληροφορίες για έναν πιθανό πρώιμο δείκτη μελλοντικής ανάπτυξης καρκίνου του μαστού».

Για τη μελέτη, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα γάλακτος από γυναίκες που θήλαζαν και ιστό του μαστού από γυναίκες που δεν θήλαζαν. Μόλις επεξεργάστηκαν τις διαφορές μεταξύ των δύο τύπων κυττάρων, έμαθαν ότι λιγότερο από ένα τέταρτο του φλιτζανιού (50 ml), κατά μέσο όρο, περιέχει εκατοντάδες χιλιάδες κύτταρα για να μελετήσουν οι ερευνητές.

«Την πρώτη φορά που η Alecia μου είπε ότι βρήκε ζωντανά κύτταρα στο γάλα, εξεπλάγην και ενθουσιάστηκα με τις δυνατότητες», δήλωσε ο Δρ Walid Khaled, του Ινστιτούτου Βλαστοκυττάρων του Πανεπιστημίου, ο οποίος συμμετείχε επίσης στη μελέτη. «Ελπίζουμε ότι αυτό το εύρημα θα επιτρέψει μελλοντικές μελέτες σχετικά με τα πρώιμα στάδια του καρκίνου του μαστού». Η έρευνα δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Nature Communications.

Advertisment

Πηγή:

www.goodnewsnetwork.org/live-cells-discovered-in-human-breast-milk

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι 4 νέες εξετάσεις που θα αλλάξουν το μέλλον της υγείας
Πρώιμη ήβη: Ο ρόλος των γονιδίων και οι επιπτώσεις στην υγεία των κοριτσιών
Έτοιμο το Google Earth της ανθρώπινης καρδιάς που εντοπίζει την πρώτη αιτία θανάτου (βίντεο)
Μαστογραφία: Πότε πρέπει να γίνεται ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση