,

10 σημάδια που δείχνουν ότι έχουμε αναπτύξει συναισθηματική νοημοσύνη

Συχνά αναζητάμε τη συναισθηματική νοημοσύνη στους άλλους και δυσκολευόμαστε, όταν δεν την εντοπίζουμε. Τι συμβαίνει όμως με εμάς τους ίδιους;

10 σημάδια που δείχνουν ότι έχουμε αναπτύξει συναισθηματική νοημοσύνη

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι μία από τις βασικές κοινωνικές δεξιότητες στη ζωή, η οποία είναι απίστευτα σημαντική για την προσωπική και επαγγελματική επιτυχία, αλλά συχνά παραβλέπεται και δεν συζητείται. Ποια όμως είναι εκείνα τα στοιχεία που μας δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο ως προς την ανάπτυξή της;

10 σημάδια που δείχνουν ότι έχουμε αναπτύξει συναισθηματική νοημοσύνη

1. Προσπαθούμε συνεχώς να κατανοήσουμε την ανθρώπινη κατάσταση

Παρατηρούμε τα πάντα – τον τρόπο που κάποιος διστάζει πριν μιλήσει, τον τρόπο που τα μάτια του φωτίζονται όταν βλέπει κάποιον που αγαπά. Συχνά παρατηρούμε όλα εκείνα που φαίνεται να διαφεύγουν στους άλλους ανθρώπους και αναζητάμε την κατανόηση της λογικής και των κινήτρων πίσω από τη συμπεριφορά των άλλων. Θέλουμε να κατανοήσουμε την ανθρώπινη κατάσταση από κάθε οπτική γωνία, επειδή αυτό μας βοηθά να αποκτήσουμε εικόνα και προοπτική για τη δική μας ζωή.

Advertisment

2. Είμαστε από τη φύση μας περίεργοι για τον τρόπο που ζουν οι άλλοι

Μας αρέσει να μιλάμε με ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες και υπόβαθρα, επειδή μας αρέσει να μαθαίνουμε πώς ζουν οι άλλοι άνθρωποι και τι τους κάνει να λειτουργούν. Απολαμβάνουμε τις φαινομενικά τυχαίες αλληλεπιδράσεις με αγνώστους, επειδή εκεί μπορούμε συχνά να μάθουμε τα περισσότερα για τους άλλους.

3. Έχουμε επίγνωση του εαυτού μας σχετικά με τις ελλείψεις και τα δυνατά μας σημεία

Γνωρίζουμε τα στοιχεία μας εκείνα που δεν μας κάνουν τόσο ιδανικό άτομο και έχουμε επίσης επίγνωση των πραγμάτων που μας κάνουν πραγματικά σπουδαίους. Ξέρουμε ότι έχουμε την κακή συνήθεια να αναβάλλουμε εργασίες μέχρι την τελευταία στιγμή ή ίσως ξέρουμε ότι μπορεί να μην είμαστε τόσο αποτελεσματικοί στην επικοινωνία κατά καιρούς, αλλά επειδή έχουμε επίγνωση όλων αυτών, προσπαθούμε ενεργά να τα δουλέψουμε όταν προκύπτουν.

4. Δίνουμε έμφαση στο να ζούμε στη στιγμή και όχι στο παρελθόν ή στο μέλλον

Δεν πιστεύουμε ότι το να ζουμε στο παρελθόν ή να ελπίζουμε στο μέλλον έχει αξία εδώ, στο τώρα. Προτιμάμε να βιώνουμε αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή όσο πιο βαθιά και ολοκληρωμένα μπορούμε, αντί να ξαναζούμε τις αναμνήσεις του χθες ή τις ιστορίες υποσχέσεων για το αύριο. Έχουμε αποδεχτεί το παρελθόν μας γι’ αυτό που είναι και ξέρουμε ότι δεν μπορούμε πλέον να γυρίσουμε πίσω, όπως ακριβώς καταλαβαίνουμε ότι το μέλλον μας είναι απλώς ένα όνειρο που μας αρέσει να ζούμε για να μας δίνει ελπίδα, αλλά δεν έχουμε ακόμη βιώσει στην πραγματικότητα.

Advertisment

5. Προσπαθούμε ενεργά να καταλάβουμε τις διαθέσεις μας και να τις αλλάζουμε όταν γίνονται δυσλειτουργικές

Βιώνουμε τα συναισθήματά μας καθώς αυτά συμβαίνουν με την προοπτική να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε γιατί ακριβώς αισθανόμαστε έτσι. Καταλαβαίνουμε ότι τα συναισθήματα είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας επεξεργάζεται τις σκέψεις και εξαιτίας αυτού, προσπαθούμε να αλλάξουμε τις σκέψεις μας πριν βγούμε συναισθηματικά εκτός ελέγχου.

6. Αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους όταν προκύπτουν ζητήματα αντί να τα αφήνουμε να φουντώνουν μέσα μας

Όταν προκύπτει ένα ζήτημα ανάμεσα σε εμάς και ένα άλλο άτομο, προτιμάμε να το αντιμετωπίσουμε αμέσως, παρά να μην πούμε τίποτα και να το αφήσουμε να δημιουργήσει υπολειμματικά προβλήματα μεταξύ μας.

7. Τα κίνητρα προέρχονται από μέσα μας και όχι από εξωτερικές επιρροές

Ζούμε για τον εαυτό μας και τα κίνητρα που έχουμε μέσα μας. Ακούμε τι λένε οι άνθρωποι – οι συνομήλικοι, οι φίλοι, οι γονείς, οι άνθρωποι του κλάδου μας – αλλά τελικά, θα αναζητήσουμε μια ζωή και επιτεύγματα βασισμένα σε αυτά που μας ωθούν βαθιά μέσα μας.

8. Εργαζόμαστε πάντα για την προσωπική μας ανάπτυξη

Αισθανόμαστε ανήσυχοι όταν η ζωή μας μένει στάσιμη, οπότε όταν βρισκόμαστε σε μακροχρόνια νηνεμία, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε πώς θα βγούμε από αυτήν. Αρχίζουμε να σκεφτόμαστε τα ενδιαφέροντά μας, την εργασία μας, τους φίλους, τις σχέσεις μας και πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά για να βελτιώσουμε αυτούς τους τομείς.

9. Δεν έχουμε πρόβλημα να πούμε “όχι ευχαριστώ” αν χρειαστεί

Όσο κι αν καταλαβαίνουμε τις επιθυμίες των άλλων και θέλουμε να τους βοηθήσουμε, καταλαβαίνουμε επίσης τι είναι καλύτερο για εμάς και τη δική μας κατάσταση. Δεν φοβόμαστε τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων και τους λες όχι όταν πρέπει.

10. Ακούμε τη διαίσθησή μας και την αφήνουμε να μας καθοδηγεί όταν παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις

Μόλις νιώσoυμε αυτό το ανεπαίσθητο ερέθισμα της διαίσθησής μας που μας λέει ότι κάτι δεν είναι σωστό, ξέρουμε ότι πρέπει να ακούσουμε αυτό που μας λέει το σώμα μας και να ψάξουμε λίγο βαθύτερα την κατάσταση πριν προχωρήσουμε παρακάτω.

Πηγή:

thoughtcatalog.com/koty-neelis/2015/04/14-signs-youre-an-emotionally-intelligent-person/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τι έχει πραγματικά αξία στη ζωή;
Πως οι τελειομανείς ξυπνούν μέσα μας τον έφηβο!
Αφαντασία και υπερφαντασία: Δύο παράξενα φαινόμενα που επηρεάζουν έως και το 9% του πληθυσμού
«Πρέπει να χαθώ μέσα στη δράση, αλλιώς θα μαραθώ από την απελπισία» | Alfred Tennyson

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση