, , , , ,

Ο τρόπος ζωής μπορεί να γίνει η βάση πάνω στην οποία θα στηρίξουμε τα όνειρά μας

Ο τρόπος που ζούμε καθημερινά, οι συνήθειές μας δηλαδή, προσδιορίζουν την υγεία και την ευτυχία μας. Όσες περισσότερες καλές συνήθειες έχουμε, τόσο καλύτερα θα

Ο τρόπος ζωής μπορεί να γίνει η βάση πάνω στην οποία θα στηρίξουμε τα όνειρά μας

Ο τρόπος που ζούμε καθημερινά, οι συνήθειές μας δηλαδή, προσδιορίζουν την υγεία και την ευτυχία μας. Όσες περισσότερες καλές συνήθειες έχουμε, τόσο καλύτερα θα νιώθουμε και θα είμαστε. Πολλά καλά πράγματα μπορούμε να βάλουμε στην καθημερινότητά μας για να νιώσουμε όμορφα, να εκφραστούμε, να μοιραστούμε, να δημιουργήσουμε και να πλουτίσουμε με ευχάριστες εμπειρίες τη ζωή μας.

Αυτό που μας εμποδίζει κυρίως είναι οι πρακτικές δυσκολίες της καθημερινότητας που διαρκώς μας αναγκάζουν να προσπερνάμε τις εσωτερικές μας ανάγκες και να αφήνουμε αυτά που πραγματικά επιθυμούμε και λαχταράμε σε ένα αύριο που ποτέ δεν φαίνεται να έρχεται. Ωστόσο, υπάρχει ένας πρακτικός τρόπος που μπορεί να μας δώσει την απαραίτητη ενέργεια για να εκπληρώσουμε περισσότερα από αυτά που έχουν αληθινό νόημα για μας.

Advertisment

Η εφαρμογή του τρόπου αυτού μπορεί να δημιουργήσει το υπόβαθρο για να στηρίξουμε πάνω του τα όνειρά μας. Ο τρόπος αυτός περιλαμβάνει τρία στοιχεία:

– Συνειδητή προσήλωση στην αναπνοή

– Λιτή και φυσική διατροφή

Advertisment

– Σωματική άσκηση

Η συγκέντρωση στην αναπνοή μας στη διάρκεια της ημέρας, μας φέρνει σε πιο άμεση επαφή με τον εαυτό μας και τα συναισθήματά μας. Καθώς αποκτούμε την συνήθεια της παρατήρησης της αναπνοής, μπορούμε να βρεθούμε σε μια ειλικρινή και γνήσια επαφή με την εσωτερική μας αλήθεια. Όταν ο ρυθμός της αναπνοής μας μεταβάλλεται και από ρυθμικός και σταθερός, γίνεται γρήγορος, ανομοιόμορφος, βιαστικός, μπερδεμένος, τότε είναι βέβαιο ότι έχουμε χάσει την εσωτερική μας ισορροπία.

Παίρνοντας συνειδητά την πληροφορία αυτή μέσα από την αυτοπαρατήρηση, μπαίνουμε στη διαδικασία να ηρεμήσουμε για λίγα λεπτά ώσπου να επανέλθει ο φυσιολογικός ρυθμός της αναπνοής (σταθερός και ομοιόμορφος). Είναι πολύ βοηθητικό επίσης να κάνουμε δεκάλεπτες παύσεις στην διάρκεια της ημέρας όπου θα μένουμε αποκλειστικά προσηλωμένοι στην αναπνοή μας διακόπτοντας όλες τις άλλες δραστηριότητες και μένοντας σε ησυχία εξωτερική και εσωτερική.

Με αυτή την πρακτική κάνουμε απόσβεση του στρες και δεν το αφήνουμε να συσσωρεύεται. Όταν το στρες απομακρύνεται, μπορούν να λειτουργούν αυτόματα οι αυτοθεραπευτικοί μηχανισμοί που διαθέτει ο οργανισμός μας.

Η διατροφή μπορεί να μας δυναμώνει ή να μας αρρωσταίνει. Για να έχουμε ένα ισχυρό αμυντικό σύστημα που θα μας στηρίζει σε κάθε μας προσπάθεια, δίνουμε βάση στη φυσική διατροφή. Το μεγαλύτερο μυστικό απ’ όλα είναι η τήρηση του μέτρου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει να μην παραφουσκώνουμε το στομάχι μας, αντιθέτως να νιώθουμε μετά το γεύμα ένα αμυδρό αίσθημα πείνας.

Επιπλέον οι φυσικές τροφές, δηλαδή αυτές που έχουν υποστεί την λιγότερη ή και καθόλου επεξεργασία, είναι σαφώς υψηλότερης διατροφής αξίας και καλό είναι να αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι της διατροφής μας. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται κυρίως τα φρούτα, τα λαχανικά και οι ωμοί καρποί.

Και το τρίτο στοιχείο αφορά την κίνηση, γιατί είμαστε φτιαγμένοι για να κινούμαστε. Βάζουμε λοιπόν την κίνηση με όλες τις ευκαιρίες στη διάρκεια της ημέρας. Φροντίζουμε ακόμη, κάθε πρωί να ξεκινάμε τη μέρα μας με τουλάχιστον δέκα λεπτά γυμναστικής που θα περιλαμβάνει τεντώματα, διατάσεις και απλές ασκήσεις ενδυνάμωσης. Δεν χρειάζονται πολύπλοκες πρακτικές και μεγαλεπήβολα σχέδια, το μυστικό κρύβεται σε μικρά πράγματα που εφαρμόζονται καθημερινά.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Πρέπει να χαθώ μέσα στη δράση, αλλιώς θα μαραθώ από την απελπισία» | Alfred Tennyson
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Η ζωή, όπως και τα όνειρα που κάνεις για αυτή, δεν είναι να την ζεις στο κεφάλι σου αλλά στην πράξη!
Σημειωματάριο συναισθημάτων | Απέναντι στα «πρέπει» στέκεται ό,τι έχουμε περισσότερο ανάγκη: Ο έρωτας για ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση