,

Πώς να διαχειριστούμε την επώδυνη απόρριψη στις σχέσεις

Είναι σημαντικό να διαχωρίσετε το παρελθόν από το παρόν και στη συνέχεια να ενεργήσετε διαφορετικά.

Πώς να διαχειριστούμε την επώδυνη απόρριψη στις σχέσεις

Η Mary είχε μερικά ραντεβού με τον Sam, αλλά τώρα ο Sam την απορρίπτει, δεν απαντά στα μηνύματα. Η Jalen είχε μια σχέση έξι μηνών με τον Theo, νόμιζε ότι πήγαινε καλά, αλλά ξαφνικά τράβηξε την πρίζα και έφυγε.

Αυτά τα απότομα κλεισίματα, ακόμα κι αν πίστευε κανείς ότι θα μπορούσαν να συμβούν, μπορεί να είναι ένα σοκ, μια γροθιά στο στομάχι. Πρόκειται για την απώλεια – την ίδια τη σχέση ή ακόμα και μόνο τη φαντασίωση της σχέσης – υπάρχει αυτό το πρόσθετο «τσίμπημα» στην καρδιά. Πρόκειται για εσάς- πρόκειται για το αίσθημα της απόρριψης. Είναι δύσκολο να μην σκεφτούμε ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί, ότι έχουμε κάνει κάτι λάθος, ότι τα έχουμε κάνει θάλασσα με κάποιον τρόπο, ακόμα κι αν δεν είμαστε σίγουρος τι μπορεί να είναι αυτό.

Advertisment

Κανείς μας δεν έχει ανοσία στην απόρριψη, αλλά κάποιοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι για πολλούς και καλούς λόγους. Εδώ φτάνουμε στην παιδική ηλικία – οι επικριτικοί γονείς, το να μην φτάνουμε ποτέ το τέλειο μεγαλύτερο αδελφάκι, το να μας εκφοβίζουν ή να μας αφήνουν πάντα απέξω οι συνομήλικοί μας. Ή για τις προηγούμενες ενήλικες σχέσεις μας -το να μας έχουν κάνει gohosting πάρα πολλές φορές ή να μας έχουν απορρίψει οδυνηρά, απροσδόκητα. Όταν συμβαίνει ξανά, αυτές οι παλιές πληγές αναδύονται γρήγορα και μεταφέρουν μαζί τους αναμνήσεις και συναισθήματα απώλειας ή αδικίας.

Και μετά υπάρχει και η καθοδική σπείρα: Η Mary αντιδρά υπερβολικά σε κάτι που ακούγεται σαν επικριτικό σχόλιο από τον Sam και αποσύρεται – ο Sam αισθάνεται ότι η Mary απομακρύνεται και κάνει το ίδιο- η σχέση μαραζώνει. Ή η Jalen κάνει το ίδιο με τον Theo – αισθάνεται πληγωμένη από την αμφιταλαντευόμενη στάση του σχετικά με την αποκλειστικότητα – και αντί να αποτραβηχτεί, γίνεται οξύθυμη. Ο Τεό βλέπει τη Jalen ως άτομο με πολλές απαιτήσεις και τελικά το κόβει και φεύγει. Ήδη ευαίσθητος στην απόρριψη, είναι εύκολο να αντιδράσει υπερβολικά, όταν οι παλιές πληγές αναζωπυρώνονται, ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Αυτό που προκύπτει είναι μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Αν είστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην απόρριψη, ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να το αντιμετωπίσετε.

Πώς να διαχειριστούμε την επώδυνη απόρριψη στις σχέσεις

Προσδιορίζουμε τα ερεθίσματα που μας προκαλούν

Τι σας πιέζει – κριτική, παραμέληση, όχι αρκετή εκτίμηση, αμφιταλαντευόμενη δέσμευση; Έχετε αυτά στο μυαλό σας στην αρχή της σχέσης, ώστε να μην μπαίνετε στον αυτόματο πιλότο και να μπορείτε να τα προλάβετε όταν προκύψουν.

Advertisment

Διαχωρίζουμε το παρελθόν από το παρόν

Ο Sam δεν είναι ο πρώην της Mary- ο Theo δεν είναι η μαμά της Jalen. Αλλά και πάλι, πρόκειται για συνειδητοποίηση, λέγοντας στον εαυτό μας ότι αυτά είναι παλιές ιστορίες, παλιές πληγές που προσθέτουν στην ευαισθησία μας.

Αλλάζουμε την αντίδρασή μας

Για να σταματήσει ο κατήφορος, η Mary δεν χρειάζεται να αποτραβηχτεί- η Jalen δεν εκνευρίζεται και δεν μαλώνει. Για να σπάσει και το καθοδικό σπιράλ και να βοηθήσει στην επούλωση των παλιών πληγών, ο καθένας τους πρέπει να κάνει τώρα αυτό που δεν μπορούσε στο παρελθόν. Έτσι η Mary μιλά, αντί απλώς να αποτραβηχτεί, και λέει στον Sam ότι πλήγωσε τα συναισθήματά της. Ακόμα καλύτερα, ενημερώνει επίσης τον Sam ότι είναι ευαίσθητη στην κριτική και ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να εκφράσει εκείνος παράπονα ή απογοητεύσεις. Ομοίως, η Jalen λέει ότι δεν προσπαθεί να τον ελέγξει, αλλά ότι τα ανάμεικτα μηνύματά του την μπερδεύουν και την αγχώνουν. Θα ήθελε να είναι εξ αρχής πιο ξεκάθαρος σχετικά με το πώς αισθάνεται.

Αναγνωρίζουμε ότι και ο άλλος φέρει τα δικά του μοτίβα

Ο Sam και ο Theo, φυσικά, φέρνουν τις δικές τους «αποσκευές» στη σχέση – τις πληγές τους, τις προσδοκίες τους, τις ευαισθησίες τους. Γενικά, οι σχέσεις αρχίζουν να πηγαίνουν άσχημα όταν οι πληγές του ενός προκαλούν τις πληγές του άλλου. Μιλώντας και λέγοντας αυτά που χρειάζεστε, χειρίζεστε τη δική σας πλευρά της εξίσωσης και δίνετε την ευκαιρία στον άλλον να κάνει το ίδιο. Αν το κάνουν ο Sam και ο Theo μπορούν να πουν αυτό που χρειάζονται, η σχέση ισορροπεί και ο αμοιβαίος επανατραυματισμός μπορεί να σταματήσει.

Συνειδητοποιούμε ότι υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε

Σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα κι αν κάνουμε όλα τα παραπάνω, δεν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα – ο άλλος δεν μιλά παρά τις προσπάθειές σας. Κάνουν ό,τι κάνουν, η σχέση είναι ανισόρροπη, αλλά το τι τελικά θα γίνει από μέρους τους είναι εκτός του δικού σας ελέγχου. Όμως, θα γνωρίζετε ότι εσείς, από την πλευρά σας, κάνατε ό,τι μπορούσατε για να ευδοκιμήσει αυτή τη γνωριμία.

Πηγή:

www.psychologytoday.com/intl/blog/fixing-families/202203/how-handle-rejection

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση