, , ,

5 αλλαγές που θα βοηθήσουν τους αγχωμένους γονείς να βρουν στιγμές χαράς στις δύσκολες περιόδους

Κάθε χρονική περίοδος είναι στρεσογόνα για τους γονείς, αλλά η τρέχουσα ενέχει ορισμένες συνθήκες που προκαλούν περισσότερο άγχος.

5 αλλαγές που θα βοηθήσουν τους αγχωμένους γονείς να βρουν στιγμές χαράς στις δύσκολες περιόδους

Κάθε χρονική περίοδος είναι στρεσογόνα για τους γονείς, αλλά η τρέχουσα ενέχει ορισμένες συνθήκες που ομολογουμένως προκαλούν περισσότερο άγχος, προβληματισμό και σε πολλές περιπτώσεις αντιξοότητες. Γι’ αυτό και όλοι πρέπει να αναζητάμε πολύτιμες στιγμές χαράς, όποτε μπορούμε.

Και φυσικά, η χαρά είναι διαφορετική για τον καθένα από εμάς. Για τους γονείς, ο ξαφνικός ρόλος του συμπληρωματικού εκπαιδευτή που ανέλαβαν κατά την διάρκεια της καραντίνας ήταν ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο απ’ όλα. Το βέβαιο είναι ότι σε αυτόν τον ραγδαία κινούμενο και σκληρό σύγχρονο κόσμο, οι ευθύνες αλλάζουν, επανέρχονται ή παίρνουν νέες μορφές, δημιουργώντας επιπλέον στρώσεις άγχους.

Advertisment

5 tips για να μπορούν οι αγχωμένοι γονείς να βρίσκουν στιγμές χαράς

1. Αναγνωρίστε σημάδια κόπωσης και burnout

Αναρωτηθείτε: χάσετε ποτέ την ψυχραιμία σας και φωνάξατε ενώ το παιδί σας δεν έκανε τίποτα μεμπτό; Όταν αρχίζετε να νιώθετε ότι τα αρνητικά συναισθήματα σας κατακλύζουν και δεν ξέρετε καν το γιατί και από πού ήρθαν, τότε το burnout ίσως σας χτυπά την πόρτα.

Αυτό είναι σχεδόν βέβαιο αν όταν τελειώνει η μέρα δεν μπορείτε να εντοπίσετε τίποτε που να κάνατε αποκλειστικά και μόνο για εσάς. Αν δεν οριοθετήσετε έναν ορισμένο χρόνο αφιερωμένο σε εσάς, δεν θα μπορέσετε να βρείτε τη χαρά που σας αξίζει.

2. Εντοπίστε τους ανθρώπους που σας απομακρύνουν από τη χαρά

Ορισμένες φορές, οι γονείς έχουν αυτο-προγραμματιστεί να θυσιάζουν τον εαυτό τους και να δίνουν τα πάντα στα παιδιά, στην οικογένεια ή στην κοινότητα. Αυτή η ενστικτώδης τάση όμως μπορεί να είναι προβληματική ακόμα και στις καλύτερες συνθήκες.

Advertisment

Ειδικά όμως στην δική μας χρονική περίοδο που όλοι αντιμετωπίζουμε λίγο ή πολύ δυσκολίες, η γραμμή ανάμεσα στην προσπάθεια και στην υπερκόπωση είναι λεπτή. Τα παιδιά όμως δεν θέλουν να τους δίνετε τα πάντα, δεν ζητούν καν πολλά. Θέλουν τους γονείς τους ευτυχισμένους και κοινές στιγμές χαράς. Ίσως λοιπόν χρειάζεται να αναπροσαρμόσετε τις προτεραιότητές σας.

3. Μιλήστε σε κάποιον

Ένας από τους σημαντικότερους τρόπους να βρείτε εσωτερική χαρά είναι η λεκτικοποίηση. Βρείτε έναν υποστηρικτικό φίλο, ένα μέλος της οικογένειας ή ακόμα καλύτερα έναν ειδικό και εξηγήστε πώς νιώθετε, πώς θέλετε να νιώθετε και εκφράστε πώς μπορείτε να φτάσετε εκεί. Με αυτό τον τρόπο, δεν αποφορτίζεστε μόνο, αλλά βοηθάτε τον ίδιο τον εαυτό σας σε αυτό το ταξίδι.

4. Βρείτε τι σας δίνει πραγματικά χαρά, όχι τι νομίζετε ότι σας δίνει

Το τελευταίο προέρχεται κυρίως από προσδοκίες ή επιθυμίες άλλων. Η προσπάθειά σας δεν θα έχει επιτυχία εκτός κι αν αναγνωρίσετε από μέσα σας, από την καρδιά σας τι της δίνει χαρά. Πώς θα το εντοπίσετε όμως αυτό;

Κάντε την μεγάλη ερώτηση στον εαυτό σας: Αν δεν είχατε τίποτα να ανησυχείτε, τι θα κάνατε και πώς θα περνούσατε το χρόνο σας; Μπορεί να μην έχετε τη δυνατότητα να εκπληρώσετε πλήρως την απάντησή σας, αλλά είναι μια καλή αρχή για να «βουτήξετε» στα πραγματικά σας θέλω.

5. Δημιουργήστε μια ρουτίνα χαράς

Όχι, η δομή και το πρόγραμμα δεν είναι καθόλου βαρετά, αν έχετε πολλές υποχρεώσεις. Η ρουτίνα και η χαρά μέσα σε αυτή είναι ύψιστης σημασίας για την διατήρηση της ψυχικής σας υγείας Σκεφτείτε το αλλιώς: για να αποδώσετε χρειάζεστε καθημερινά ενέργεια και η χαρά είναι αυτή που θα σας γεμίσει τις μπαταρίες.

Πηγή:

mindbodygreen.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
4 χαρακτηριστικά σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σε τοξική σχέση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση