,

7 χαρακτηριστικά τοξικής θετικότητας που μπορούν να καταστρέψουν τις σχέσεις μας

Η ζωή δεν είναι πάντα εύκολη και δεν χρειάζεται να προσποιούμαστε ότι όλα είναι καλά.

7 χαρακτηριστικά τοξικής θετικότητας που μπορούν να καταστρέψουν τις σχέσεις μας

Η τοξική θετικότητα είναι η πεποίθηση ότι, ανεξάρτητα από το πόσο άσχημη ή δύσκολη μπορεί να είναι η κατάστασή μας, πρέπει να διατηρήσουμε μια τυφλά θετική νοοτροπία που μας εμποδίζει να δούμε τα πράγματα όπως πραγματικά είναι.

Έχει περιγραφεί ως μια προσέγγιση της ζωής αποκλειστικά και μόνο με καλά vibes. Ενώ η αισιοδοξία για το μέλλον μπορεί να είναι το κλειδί για την ευημερία, η άρνηση να αναγνωρίσουμε τα γεγονότα μιας δύσκολης κατάστασης μπορεί στην πραγματικότητα να θέσει σε κίνδυνο τη σωματική και συναισθηματική μας υγεία. Είναι τοξικό για την ευημερία μας και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά όλους όσους συναναστρεφόμαστε.

Advertisment

Αν και υπάρχουν οφέλη από το να είναι κανείς αισιόδοξος και να ασχολείται με τη θετική σκέψη, η τοξική θετικότητα απορρίπτει τα δύσκολα συναισθήματα υπέρ μιας χαρούμενης, συχνά ψευδώς θετικής, βιτρίνας.

Η τοξική θετικότητα δεν βλάπτει μόνο τις σχέσεις μας με τους άλλους, αλλά βλάπτει και τη σχέση μας με τον εαυτό μας. Το να είστε αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα στη ζωή δεν είναι μια κακή προοπτική, αλλά όταν η προοπτική σας γίνεται τόσο μυωπική που αρχίζετε να αγνοείτε κάθε λιγότερο λαμπρή πιθανότητα ή αλήθεια, η θετικότητά σας μπορεί να μετατραπεί σε ένα επικίνδυνα τοξικό στοιχείο.

7 χαρακτηριστικά της τοξικής θετικότητας

Αν «πάσχετε» από τοξική θετικότητα, μερικά από τα στοιχεία που μπορεί να παρατηρήσετε εσείς ή άλλοι περιλαμβάνουν τις ακόλουθες συμπεριφορές:

Advertisment

– Κρύβετε τα αληθινά σας συναισθήματα από φόβο για το τι θα σκεφτούν οι άλλοι.

– Αγνοείτε συναισθήματα που σας προκαλούν αίσθηση απελπισίας, προκειμένου να συνεχίσετε τη ζωή σας.

– Ελαχιστοποίηση οποιασδήποτε αισθητής δυσφορίας με αφορισμούς και λέξεις που προκαλούν ευεξία.

– Απαξίωση των δικών σας συναισθημάτων και των συναισθημάτων των άλλων με την υπενθύμιση ότι «τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα».

– Απομάκρυνση των συναισθημάτων που σχετίζονται με την απογοήτευση, τη θλίψη και την απώλεια, υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας ότι «τα πράγματα είναι όπως είναι».

– Να ντρέπεστε για τυχόν αρνητικά συναισθήματα και να αναγκάζετε τον εαυτό σας να διατηρεί ένα χαμόγελο στο πρόσωπό σας.

– Να ντροπιάζετε τους άλλους όταν εκφράζουν τα δικά τους αρνητικά συναισθήματα.

Οι κίνδυνοι της τοξικής θετικότητας δεν είναι ασήμαντοι

Η καταπίεση των συναισθημάτων μας μπορεί να μας οδηγήσει σε μειωμένη σωματική ευεξία. Είναι σαν το συναισθηματικό βάρος να βαραίνει σωματικά την καρδιά μας. Αυτό μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή μας πίεση και τον καρδιακό μας ρυθμό, να αυξήσει τον κίνδυνο μεταβολικών ασθενειών, ακόμη και να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Αν προσποιούμαστε ότι ένα σύμπτωμα ή σημάδι μιας σοβαρής ασθένειας θα «φύγει» από μόνο του, μπορεί να χάσουμε την ευκαιρία για έγκαιρη αντιμετώπιση μιας απειλητικής για τη ζωή ασθένειας.

Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι τα αρνητικά συναισθήματα σπάνια «σβήνουν». Μπορεί να αδρανοποιηθούν για λίγο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν φουντώνουν κάτω από την επιφάνεια. Τα καταπιεσμένα συναισθήματα θα βγουν κάπου προς τα έξω, και μπορεί να βγουν σε ακατάλληλες περιστάσεις. Αν περνάμε τις μέρες μας προσποιούμενοι ότι «όλα είναι μια χαρά», μπορεί να περνάμε τα βράδια όντας ευερέθιστοι ή οξύθυμοι με τους ανθρώπους που χρειαζόμαστε περισσότερο στη ζωή μας.

Οι σχέσεις μπορούν επίσης να υποφέρουν. Αν δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να είναι ειλικρινής σχετικά με αυτά που νιώθουμε – ή αν δεν επιτρέπουμε στους άλλους να νιώθουν άνετα να μοιραστούν τα αυθεντικά τους συναισθήματα – θυσιάζουμε την αληθινή οικειότητα και αναγκάζουμε τις σχέσεις να διατηρούν μια επιφανειακή, μη αυθεντική ποιότητα.

Και αυτό που κάνετε στους άλλους μπορεί επίσης να είναι σημαντικά επιβλαβές. Μπορεί να αγνοείτε την πραγματική βλάβη που βιώνουν οι άλλοι- να υποτιμάτε μια σημαντική απώλεια που είχε κάποιος να απομονώνετε ή να στιγματίζετε έναν φίλο επειδή εξέφρασε τα αληθινά του συναισθήματα, να αντιμετωπίζετε αποτυχίες στις προσπάθειες επικοινωνίας μέσω της ανικανότητάς σας να φέρετε ενσυναίσθηση ή άνευ όρων σεβασμό σε έναν φίλο και να βλάπτετε την αυτοεκτίμηση των άλλων με το να τους ντροπιάζετε.

Το να προσποιείστε ότι τα άσχημα πράγματα δεν υπάρχουν, δεν θα σταματήσει την κακοποίηση που βιώνετε εσείς ή κάποιος που σας ενδιαφέρει, δεν θα σταματήσει την επιδείνωση ενός συμπτώματος ή την επιδείνωση της υγείας σας και δεν θα επιτρέψει στους άλλους να νιώσουν πραγματικά ότι μπορούν να είναι ειλικρινείς μαζί σας με τρόπο που να επιτρέπει την ύπαρξη μιας αυθεντικής σχέσης.

Κρύβοντας τα συναισθήματά μας, καλλιεργούμε επίσης την ντροπή. Η ντροπή είναι ένα άβολο συναίσθημα και όταν το συνδυάζουμε με τα συναισθήματα που νιώθουμε ότι είναι ήδη «κακό» να έχουμε, είναι σα να αυτομαστιγωνόμαστε. Δεν είναι ντροπή να βιώνουμε φόβο, άγχος, θλίψη ή σύγχυση. Αυτό που μπορεί να είναι ντροπιαστικό είναι να μην επιτρέπουμε στον εαυτό μας να βιώσει τον αληθινό του εαυτό και να βρει τρόπους να δουλέψει ή να επεξεργαστεί αυτά τα αρνητικά συναισθήματα.

Πηγή:

psychologytoday.com/intl/blog/lifetime-connections/202204/7-symptoms-toxic-positivity-can-destroy-your-relationships

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση