, , ,

Κολπική μαρμαρυγή: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής βοηθούν στη μείωση της αρρυθμίας

Από τη μείωση του βάρους μέχρι τη σωματική άσκηση, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι αποτελεσματικές σε περιπτώσεις κολπικής μαρμαρυγής.

Κολπική μαρμαρυγή: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής βοηθούν στη μείωση της αρρυθμίας

Από τη μείωση του βάρους μέχρι τη σωματική άσκηση, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι αποτελεσματικές σε περιπτώσεις κολπικής μαρμαρυγής, κι όμως δεν συστήνονται ούτε χρησιμοποιούνται συχνά για την αντιμετώπισή της, σύμφωνα με νέα επιστημονική δήλωση από την Αμερικανική Ένωση Καρδιολόγων (AHA).

Η κολπική μαρμαρυγή είναι ο μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός. Σε αυτή, οι δύο ανώτερες και οπίσθιες κοιλότητες της καρδιάς (οι κόλποι της) χτυπούν χαοτικά και ακανόνιστα, χωρίς να συντονίζονται με τις δύο κατώτερες και πρόσθιες κοιλότητες της καρδιάς (κοιλίες). Αυτή η αρρυθμία, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει θρόμβο και συνεπώς αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 5 φορές.

Advertisment

«Αν και τα καθιερωμένα πρωτόκολλα ιατρικής θεραπείας παραμένουν απαραίτητα, βοηθώντας τους ασθενείς να υιοθετήσουν έναν πιο υγιή τρόπο ζωής, όποτε είναι αυτό δυνατό, μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω στη μείωση των επεισοδίων αρρυθμίας», δηλώνει η Mina Chung, επικεφαλής της συντακτικής ομάδας της μελέτης και καρδιολόγος στην κλινική Cleveland στο Οχάιο.

Σε μελέτη η οποία περιέχει επιστημονικά στοιχεία και θα δημοσιευτεί αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Circulation, η Chung και οι συνάδελφοί της γράφουν ότι η απώλεια βάρους και η αυξημένη σωματική άσκηση είναι δύο αλλαγές στον τρόπο ζωής που θα μπορούσαν να έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή.

Επιπροσθέτως, συστήνουν οι ασθενείς με διαταραχές ύπνου που σχετίζονται με την αναπνοή, όπως υπνική άπνοια, ή που εμφανίζουν διαβήτη, να λαμβάνουν την σωστή θεραπεία για τον κίνδυνο επεισοδίων αρρυθμίας. Ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, η διακοπή του καπνίσματος και η μειωμένη πρόσληψη αλκοόλ μπορούν επίσης να βελτιώσουν τα αποτελέσματα.

Advertisment

«Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι ένα νέο πρότυπο για τη διαχείριση της κολπικής μαρμαρυγής χρειάζεται να περιλαμβάνει έναν νέο τρόπο ζωής και την τροποποίηση του παράγοντα κινδύνου και αυτές οι κινήσεις από τους αρμόδιους φορείς μπορούν να μειώσουν τα επεισόδια που ταλαιπωρούν τους ασθενείς αυτούς», γράφουν οι συντάκτες.

Ωστόσο, χρειάζεται να προσέχουμε ιδιαίτερα όσον αφορά στη σωματική άσκηση, διότι η υπερβολική γυμναστική μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή να αυξήσει τον κίνδυνο αρρυθμίας. «Για να βοηθήσουμε τους ασθενείς να κάνουν υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής, προτείνουμε να θέτουν συγκεκριμένους, προοδευτικά εφικτούς στόχους επίτευξης επιθυμητού βάρους και σωματικής δραστηριότητας» αναφέρει η Chung.

Τέλος, αναφέρεται ότι αν και η καφεΐνη δεν έχει αναφερθεί ως επικίνδυνος παράγοντας, είναι πολλοί οι ασθενείς που αναφέρουν ότι ο καφές πολλές φορές μπορεί να προκαλέσει επεισόδιο αρρυθμίας.

Πηγή: www.tctmd.com/news/aha-advice-lifestyle-risk-factor-modification-cut-fib-events

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση