, ,

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με νέα έρευνα

Η συχνή κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφών, αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από διάφορες παθήσεις.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με νέα έρευνα

Σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα, η συχνή κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφών – όπως τα ζαχαρούχα ροφήματα και τα έτοιμα γεύματα – αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από διάφορες παθήσεις. Η μέση διατροφή των κατοίκων της Δύσης πάει από το κακό στο χειρότερο. Και η αύξηση των αριθμών της παχυσαρκίας και του διαβήτη το αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος.

Ήδη γνωρίζουμε ότι τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης και λίπους έχουν καταστροφικές επιδράσεις σε διάφορα συστήματα του σώματος. Ωστόσο, τώρα αρχίζουμε ως επιστήμη να εστιάζουμε καλύτερα στο πλήρες εύρος αυτής της καταστροφικής επίδρασης.

Advertisment

Ένας μέρος αυτής της προσπάθειας έγινε από μια ομάδα Γάλλων επιστημόνων, οι οποίοι εξέτασαν τις επιδράσεις των υπερεπεξεργασμένων τροφών στην υγεία και στη μακροβιότητα. Τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα είναι αυτά που έχουν υποστεί διάφορα επίπεδα επεξεργασίας και έχουν πολλά πρόσθετα συστατικά. Κάποια παραδείγματα περιλαμβάνουν τα ζαχαρώδη ροφήματα, το ψωμί, τα έτοιμα γεύματα, το επεξεργασμένο κρέας και πολλά είδη γλυκών.

Οι κίνδυνοι των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα, οι επιστήμονες είχαν ήδη συνδέσει τα υπερεπεξεργασμένα προϊόντα με ένα εύρος παθήσεων, όπως παχυσαρκία, υπέρταση και καρκίνο. Έχουν εξαιρετικά υψηλά ποσά ενέργειας, λιπαρών, ζάχαρης ή αλατιού και έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα φυτικών ινών, κάτι που μας βοηθά να εξηγήσουμε τη σύνδεσή τους με ασθένειες. Εντούτοις, εκτός από αυτό, περιέχουν μια μεγάλη ποικιλία τεχνητών συστατικών που παίζουν επίσης ρόλο σε ορισμένες παθήσεις.

Τέτοια προϊόντα μάλιστα είναι συνήθως φθηνά (τόσο κατά την παραγωγή τους, όσο και για τους καταναλωτές) και σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα κυριαρχούν στον τομέα αυτό. Αν και οι επιστήμονες έχουν ήδη κάνει την παραπάνω σύνδεση, καμία μέχρι τώρα δεν είχε εξετάσει την επίδραση στη συνολική μακροβιότητα. Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό AMA Internal Medicine.

Advertisment

Η επίδραση στη διάρκεια ζωής

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από μια μεγάλη Γαλλική βάση δεδομένων σχετικά με διατροφή. Συνολικά, το δείγμα ήταν 44.551 άτομα ηλικίας 45 και άνω. Ο κάθε εθελοντής συμπλήρωσε μια διαδικτυακή φόρμα, κατά την οποία συμπλήρωσαν πληροφορίες για τον τρόπο ζωής τους, το βάρος, το ύψος, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης καθώς και την πρόσληψη τροφών. Οι επιστήμονες είδαν ότι η κατανάλωση υψηλότερων επιπέδων πολύ επεξεργασμένων τροφών συσχετιζόταν με νεαρότερες ηλικίες, με λιγότερο εισόδημα, με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, με λιγότερη άσκηση και με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (BMI).

‘Όπως ήταν αναμενόμενο, ακόμα και μετά την προσαρμογή ενός εύρους παραγόντων, η μεγαλύτερη κατανάλωση πολύ επεξεργασμένων τροφών συσχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από διάφορες παθήσεις και αιτίες. Συνολικά, μία αύξηση 10% στην κατανάλωσή τους ισούταν με 14% αύξηση στον κίνδυνο θνησιμότητας.

Γιατί υπάρχει αυτή η σύνδεση;

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αρνητική επίδραση των υπερβολικά επεξεργασμένων τροφών στη διάρκεια ζωής πιθανότητα να οφείλεται στους προαναφερθέντες παράγοντες – δηλαδή στα υψηλά επίπεδα νατρίου, λίπους, ζάχαρης και αλατιού, στα χαμηλά επίπεδα φυτικών ινών και σε ένα εύρος συντηρητικών. Τα τελευταία συνδέονται συγκεκριμένα με παχυσαρκία και με μεταβολικό σύνδρομο.

Επίσης, ρόλο παίζει ο τρόπος που επεξεργάζονται οι μεγάλες βιομηχανίες τα υλικά. Για παράδειγμα, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να απελευθερώσουν ουσίες που αποδεικνύονται καρκινογόνες.

Πηγή: jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2723626?resultClick=1

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση