Αν αισθάνεστε αγχωμένοι (ή περιορισμένοι) από την ιδέα να καταναλώνετε μόνο τροφές που εξισορροπούν το σάκχαρο στο αίμα, σας καταλαβαίνουμε. Αλλά όταν πρόκειται για την αποφυγή περιττών εκρήξεων γλυκόζης, είναι σημαντικό να προσέξουμε κι άλλες παραμέτρους πέρα από το τι καταναλώνουμε. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια τεχνική που μπορείτε να κάνετε και η οποία απαιτεί μηδενικούς περιορισμούς στα τρόφιμα: Τρώτε το γεύμα σας με μια συγκεκριμένη σειρά.
Η καλύτερη σειρά να τρώμε το γεύμα μας για την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα
Πιθανώς αναρωτιέστε: Αλήθεια, η κατανάλωση ενός γεύματος με μια συγκεκριμένη σειρά κάνει τόσο μεγάλη διαφορά; Θα αφήσουμε την έρευνα να μιλήσει από μόνη της: Η επιστήμη δείχνει ότι αν τρώτε τα συστατικά ενός γεύματος με συγκεκριμένη σειρά, μπορείτε να μειώσετε την έκρηξη της γλυκόζης του γεύματος κατά 75%. Έτσι, τρώτε ακριβώς το ίδιο φαγητό, αλλά υπάρχουν πολύ λιγότερες συνέπειες για τον οργανισμό σας. Ωραίο, έτσι δεν είναι; Η ιδανική σειρά έχει ως εξής:
Advertisment
– Λαχανικά πρώτα
– πρωτεΐνες και λιπαρά δεύτερα
– άμυλα και σάκχαρα τελευταία
Advertisment
Αναρωτιέστε πώς γίνεται αυτό στην πράξη; Ας πούμε ότι κάθεστε για ένα σπιτικό γεύμα και έχετε μια υγιεινή μερίδα σολομού, σπανάκι και καστανό ρύζι, με ένα κομμάτι κέικ για επιδόρπιο. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, είναι καλύτερο να καταναλώσουμε πρώτα το σπανάκι, μετά τον σολομό, μετά το ρύζι και να τελειώσουμε με το επιδόρπιο.
Εάν βρίσκεστε σε εστιατόριο, από την άλλη πλευρά, οι ειδικοί συνιστούν ένα άλλο tip για το σάκχαρο στο αίμα: Δεν τρώμε το ψωμί που φέρνουν πριν καταναλώσουμε ένα γεύμα. Οι άνθρωποι που τρώνε το ψωμί με άδειο στομάχι δημιουργούν μια μεγάλη αύξηση γλυκόζης. Έτσι, μέχρι να τελειώσουν το κυρίως πιάτο τους, βρίσκονται στη μέση μιας μαζικής κατάρρευσης της γλυκόζης και νιώθουν πολύ πεινασμένοι και έχουν λιγούρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραλείψετε εντελώς το ψωμί- αν περιμένετε να το φάτε μαζί με τις πρωτεΐνες, τα λιπαρά και τα λαχανικά σας, θα έχετε πολύ πιο σταθερή αντίδραση στη γλυκόζη.
Δεν ξεχνάμε επίσης: Τα ζαχαρούχα ποτά, όπως το ζαχαρούχο τσάι, μπορούν επίσης να επηρεάσουν το σάκχαρο στο αίμα μας. Έτσι, αν θέλουμε να προσθέσουμε ένα γλυκό ρόφημα στο γεύμα μας, φροντίζουμε να το κάνουμε στο τέλος και όχι να το πιούμε από πριν (αυτό περιλαμβάνει και τα φυσικά γλυκαντικά).
Η στρατηγική διατροφή για την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα δεν χρειάζεται να αφορά μόνο τις τροφές που τρώμε (αν και υπάρχουν ορισμένες τροφές που εξισορροπούν το σάκχαρο στο αίμα και αξίζει να σημειωθούν). Το να καταναλώνουμε το γεύμα μας με μια συγκεκριμένη σειρά είναι ένας χρήσιμος και ελάχιστης προσπάθειας τρόπος για να αποφύγουμε την έξαρση του σακχάρου στο αίμα, καθώς μπορούμε να τον εφαρμόσουμε σε οποιοδήποτε γεύμα. Επιπλέον, είναι εύκολο να το θυμάστε: Πρώτα τα λαχανικά, μετά οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά, τελευταία τα άμυλα και τα σάκχαρα.
Πηγή:
mindbodygreen.com/articles/the-best-order-to-eat-your-meal-for-blood-sugar-balance