,

6 μύθοι για τον διαλογισμό που καταρρίπτονται

Υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος να διαλογιστούμε; Είναι πάντα ο ίδιος; Και με τι συναισθήματα μας αφήνει;

6 μύθοι για τον διαλογισμό που καταρρίπτονται

Τα πιθανά οφέλη του διαλογισμού είναι σίγουρα δελεαστικά: μείωση του στρες, του άγχους, της κατάθλιψης και του πόνου μεταξύ αυτών. Οπότε αποφασίζετε να ξεκινήσετε. Έχετε ήδη διαβάσει όλες τις συμβουλές για το διαλογισμό, αλλά με κάποιο τρόπο δεν μπορείτε να ξεκινήσετε μια πρακτική.

Ίσως αυτό οφείλεται στο ότι, όπως πολλοί άνθρωποι, εξακολουθείτε να έχετε κάποιες προκαταλήψεις για το διαλογισμό ή πιστεύετε λανθασμένα κάποιους επίμονους μύθους γι’ αυτόν. Οι ειδικοί λένε να μην αφήσετε αυτά να σας σταματήσουν από το να ξεκινήσετε ή να συνεχίσετε μια πρακτική.

Advertisment

Εδώ έχουμε συλλέξει κάποιους πολύ  συνηθισμένους μύθους του διαλογισμού – και το γιατί είναι ανακριβείς.

6 μύθοι για τον διαλογισμό που καταρρίπτονται

Δεν πρέπει να κάνουμε σκέψεις κατά τη διάρκεια του διαλογισμού

Ο πιο συνηθισμένος μύθος για το διαλογισμό είναι ότι δεν πρέπει να κάνετε σκέψεις ενώ διαλογίζεστε. Αυτός ο μύθος διαιωνίστηκε επειδή συχνά ακούς ανθρώπους να λένε ότι υποτίθεται πως πρέπει να καθαρίζεις το μυαλό σου από οτιδήποτε για να είσαι στην παρούσα στιγμή και να αποκτήσεις διαύγεια και νιρβάνα. Κι αυτό δεν ισχύει, γιατί η αλήθεια είναι ότι έχουμε 60.000 έως 80.000 σκέψεις την ημέρα.

Η ιδέα της πλήρους απενεργοποίησης των σκέψεων είναι μη ρεαλιστική, ακόμη και για τους πιο έμπειρους ασκούμενους και δασκάλους του διαλογισμού. Είναι μια εκφοβιστική ιδέα να σκέφτεστε ότι πρέπει να απενεργοποιήσετε εντελώς τις σκέψεις. Εξάλλου, ακόμα και η σκέψη ότι δεν σκέφτεσαι είναι ακόμα μια σκέψη.

Advertisment

Ο αληθινός στόχος είναι να πετύχουμε την ακινησία και τη σιωπή ενώ καθόμαστε. Στη συνέχεια, όταν έρχεται μια σκέψη, την αναγνωρίζετε χωρίς να την κρίνετε και στέλνετε τη σκέψη μακριά. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Εξαρτάται από το άτομο. Μπορεί να μοιάζει με το να μιλάμε σιωπηλά στη σκέψη, λέγοντας κάτι σαν: «Θα επανέλθω σε σένα αργότερα». Ή μπορεί να οραματιστείτε τον εαυτό σας να βάζει τη σκέψη σε ένα σύννεφο και να την διώχνει μακριά. Επιλέξτε ό,τι σας βολεύει.

Ο διαλογισμός πρέπει να βγαίνει φυσικά

Μπορεί να πιστεύετε ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν μια έμφυτη ικανότητα να καθαρίζουν το μυαλό τους ή ότι η δεξιότητα αυτή πρέπει να είναι φυσική και όχι μαθημένη.

Αυτή η έννοια στην πράξη είναι ειλικρινά αρκετά δύσκολη, και γι’ αυτό ονομάζεται «πρακτική διαλογισμού». Αυτό συχνά κάνει πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείπουν μετά την πρώτη τους προσπάθεια ή ακόμα και μετά το πρώτο λεπτό της προσπάθειάς τους να διαλογιστούν.

Στην πραγματικότητα, το να είσαι «καλός» στο διαλογισμό, σε γενικές γραμμές, είναι όλο σχετικό. Δεν χρειάζεται να είστε «καλοί» στο διαλογισμό για να τον δοκιμάσετε ή να επωφεληθείτε από τα οφέλη της πρακτικής.

Οι άνθρωποι συχνά ταλαντεύονται στη μία ή την άλλη πλευρά του εκκρεμούς, νομίζοντας ότι ο διαλογισμός είναι είτε πολύ εύκολος είτε πολύ δύσκολος. Ο διαλογισμός είναι μια πρακτική, κάτι που πρέπει να καλλιεργηθεί με την πάροδο του χρόνου με συνέπεια και πειθαρχία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διαμορφώσετε μια καθημερινή συνήθεια διαλογισμού.

Είναι παρόμοιο με την προπόνηση των μυών μας. Προπονούμε το μυαλό με την επανάληψη και την εξάσκηση. Μπορεί σε κάποιους να έρχεται πιο εύκολα από άλλους, αλλά δεν χρειάζεται να είστε συγκεκριμένος τύπος ανθρώπου για να αποκτήσετε διαλογιστική νοοτροπία.

Πρέπει να καθόμαστε με κλειστά μάτια και να αναπνέουμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο

Το να κάνουμε μια βόλτα και να εστιάζουμε στις σκέψεις και τα συναισθήματά μας είναι εξίσου έγκυρο με το να καθόμαστε με κλειστά μάτια κατά τη διάρκεια του διαλογισμού.

Και ενώ μπορεί να είναι ωφέλιμο να εστιάζουμε στην αναπνοή μας, δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο που να είναι καλύτερο ή χειρότερο από οποιοδήποτε άλλο.

Ο πραγματικός στόχος είναι να στρέψετε την προσοχή σας προς τα μέσα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εστιάζοντας την προσοχή σας σε οποιαδήποτε πτυχή του σώματος και των λειτουργιών του.

Χρειάζεται να χρησιμοποιούμε ειδικό εξοπλισμό

Όλα τα καλύτερα πράγματα στη ζωή είναι δωρεάν, συμπεριλαμβανομένου του διαλογισμού. Και παρόλο που υπάρχουν αξεσουάρ που μπορεί να κάνουν το διαλογισμό πιο διασκεδαστικό ή άνετο, είναι στο τέλος απλώς διακοσμητικά.

Το μόνο που πραγματικά χρειάζεστε είναι ένας ήσυχος και άνετος χώρος. Θα δείτε φωτογραφίες ανθρώπων με αγάλματα, κεριά, θυμίαμα, στρώμα γιόγκα, μαξιλάρια γιόγκα, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεστε τίποτα από αυτά.

Ο διαλογισμός είναι πάντα ο ίδιος

Ο διαλογισμός είναι σαν τη γυμναστική. Κάθε φορά που τον κάνετε, η εμπειρία θα είναι λίγο διαφορετική. Βρίσκεστε σε διαφορετικό σημείο σωματικά, διανοητικά και συναισθηματικά. Η εμπειρία του διαλογισμού σας θα είναι μια αναπαράσταση του πού βρίσκεστε εκείνη τη στιγμή. Η οποία τυχαίνει να μην είναι ποτέ η ίδια.

Ο διαλογισμός θα αφήνει πάντα ένα ευχάριστο συναίσθημα

Το σώμα τείνει να αγνοεί τα αρνητικά συναισθήματα, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να προχωράτε μπροστά στη ζωή. Ωστόσο, ο διαλογισμός επιτρέπει σε αυτές τις αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα να γίνουν παρόντα και να απελευθερωθούν, κάτι που είναι άβολο για τον αρχάριο. Μας έχουν πουλήσει την ιδέα ότι θα νιώσουμε γαλήνη, ενώ στην πραγματικότητα ο διαλογισμός είναι συχνά μια αρνητική συναισθηματική απελευθέρωση.

Η επίτευξη μιας θετικής εσωτερικής κατάστασης ευεξίας δεν είναι απλή. Και η εσωτερική ειρήνη είναι ένας υψηλός στόχος, επειδή το σώμα και ο νους είναι απρόβλεπτα και δύσκολα επηρεάζονται.

Ο διαλογισμός είναι μια πρόκληση και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια – με τον ίδιο τρόπο που θα μπορούσατε να αντιμετωπίσετε μια νέα δέσμευση προπόνησης. Είναι δύσκολο στην αρχή.

Ο σκοπός του διαλογισμού δεν είναι να βρίσκεστε σε ένα μέρος καθαρής χαράς όλη την ώρα, αλλά μάλλον να μάθετε να δίνετε στον εαυτό σας φροντίδα και προσοχή. Αντί να αποφεύγετε εντελώς τα αρνητικά, ο διαλογισμός σας επιτρέπει έναν χώρο για να τα νιώσετε και να τα απελευθερώσετε.

Πηγή:

www.thehealthy.com/alternative-medicine/meditation-myths

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση