, ,

7 τροφές που περιέχουν περισσότερη ζάχαρη απ’ όση νομίζουμε

Πολλές από τις τροφές που περιέχουν έξτρα ζάχαρη δεν είναι καν γλυκές, οπότε δεν τις υποψιαζόμαστε.

7 τροφές που περιέχουν περισσότερη ζάχαρη απ’ όση νομίζουμε

Η προσθήκη επιπλέον ζάχαρης χρειάζεται να αποτελεί κύριο παράγοντα κατά την επιλογή ενός προϊόντος από τα ράφια του σούπερ μάρκετ. Και δεν αναφερόμαστε στα φυσικά σάκχαρα που αναγκαστικά περιλαμβάνονται σε φρούτα και γαλακτοκομικά (και μάλιστα μας δίνουν ενέργεια μέσα στη μέρα). Είναι η έξτρα επεξεργασμένη ζάχαρη αυτή που έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ πιο βλαβερή, τις περισσότερες φορές μη ελέγξιμη από τον καταναλωτή.

Ένας από τους λόγους είναι ότι χωνεύεται ταχύτατα και προκαλεί μια απότομη αύξηση στο σάκχαρο του αίματος, το οποίο με τη σειρά του δημιουργεί μια σειρά μεταβολικά βλαβερών αντιδράσεων. Επιπλέον, η υψηλή πρόσληψη επιπλέον ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει νεφροπάθεια, αντίσταση στην ινσουλίνη, διαβήτη τύπου 2 και συστηματικές φλεγμονές. Όλα αυτά συνδέονται με την παχυσαρκία.

Advertisment

Πολλές από τις τροφές που περιέχουν έξτρα ζάχαρη δεν είναι καν γλυκές, οπότε δεν τις υποψιαζόμαστε. Κάποιες άλλες θεωρούμε ότι είναι πιο «φυσικές», κάτι που δεν ισχύει αφού έχουν υποστεί επεξεργασία και έχουν προστεθεί και κάποια σάκχαρα για να βελτιωθεί η γεύση τους.

7 τροφές που περιέχουν περισσότερη ζάχαρη απ’ όση νομίζουμε

Γιαούρτι με γεύση

Δεν θα έπρεπε το γιαούρτι να βρίσκεται στη λίστα με τα πιο υγιεινά τρόφιμα; Ναι, αλλά εξαρτάται από ποιο είδος αγοράζετε. Για παράδειγμα, το επιδόρπιο γιαουρτιού συχνά περιέχει περισσότερη ζάχαρη παρά φρούτα, όπως διαφημίζει. Γι’ αυτό διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες.

Αν η ζάχαρη βρίσκεται στα τρία πρώτα συστατικά, αφήστε το προϊόν στο ράφι. Και έχετε υπόψη σας ότι η ζάχαρη μπορεί να εμφανίζεται με πάνω από 60 διαφορετικά ονόματα, όπως γλυκόζη, σιρόπι κλπ. Η καλύτερη και ασφαλέστερη επιλογή είναι το απλό ελληνικό γιαούρτι, χωρίς φρούτα, χωρίς πρόσθετα.

Advertisment

Σούπα σε κονσέρβα

Έχετε ήδη ακούσει ότι οι μαγειρεμένες τροφές σε κονσέρβα έχουν πολύ αλάτι. Αλλά γνωρίζατε ότι περιέχουν και ζάχαρη; Συνήθως βρίσκουμε υψηλότερα επίπεδα σε σούπες με βάση την ντομάτα – κάποιες συμπυκνωμένες έχουν 15 γραμμάρια ανά 1.5 φλιτζάνι. Η ζάχαρη μειώνει την οξείδωση των ντοματών και έτσι εξισορροπεί τη γεύση. Οπότε διαβάστε προσεκτικά τα συστατικά των έτοιμων σουπών.

Έτοιμες σάλτσες για σαλάτα

Τα dressing είναι ένας από τους κυριότερους τρόπους μια φαινομενικά υγιεινή σαλάτα να μεταμορφωθεί από μια καλή διατροφική επιλογή σε κακή. Αλλά όχι λόγω των λιπαρών που προσθέτουν τα dressing. Κάποιες τέτοιες έτοιμες σάλτσες περιέχουν μέχρι και 6 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα. Και φαίνεται ότι οι light εκδοχές τείνουν να έχουν ακόμα περισσότερα σάκχαρα. Όταν οι βιομηχανίες αφαιρούν λιπαρά από το προϊόν, συχνά προσθέτουν περισσότερη ζάχαρη για να αντικαταστήσουν τη γεύση. Αν θέλετε κάτι εναλλακτικό, φτιάξτε απλώς τη δική σας σάλτσα από ξύδι, βαλσάμικο, χούμους, λάδι, εσπεριδοειδή, ταχίνι και από πολλές άλλες φυσικές πηγές.

Σάλτσα ντομάτας

Οι έτοιμες σάλτσες ντομάτας σε βαζάκια είναι βολικές, αλλά μπορεί να αποτελούν ύπουλες πηγές ζάχαρης, η οποία συνήθως προστίθεται για να μειώσει τον ξινή γεύση της ντομάτας και για να διατηρήσει το προϊόν φρέσκο για περισσότερο χρόνο. Και πάλι, τα φυσικά σάκχαρα δεν είναι πρόβλημα εδώ – τα επιπλέον επεξεργασμένα σάκχαρα όμως είναι. Και κάποιες έτοιμες σάλτσες περιέχουν μέχρι και 4 γρ. ανά ½ φλιτζάνι. Επιλέξτε καλύτερα τις απλές ψιλοκομμένες ντομάτες και φτιάξτε μόνοι σας τη σάλτσα.

Χυμοί φρούτων

Δεν φτιάχνονται όλοι οι χυμοί φρούτων με τον ίδιο τρόπο. Κάποια προϊόντα είναι απλός χυμός, όπως ο φρέσκος πορτοκαλιού που υπάρχουν στα ψυγεία ενός σούπερ μάρκετ. Άλλοι έχουν την ταμπέλα του χυμού αλλά περιέχουν επιπλέον σάκχαρα και άλλα συστατικά. Από την τεράστια ποικιλία χυμών που έχουμε στη χώρα μας, διαβάστε τις ετικέτες και αποφύγετε σίγουρα οτιδήποτε αναφέρεται ως νέκταρ. Ακόμα καλύτερα, προτιμήστε να προμηθευτείτε μόνοι σας τα ίδια τα φρούτα και να τον φτιάξετε εσείς.

Granola και μπάρες δημητριακών

Μήπως έχετε παρατηρήσει ότι κάποιες τέτοιες μπάρες καταλήγουν να είναι πιο νόστιμες και γλυκές και από τη σοκολάτα. Αν και γενικά θεωρούνται υγιεινή επιλογή, δεν είναι όλες. Κάποιες εταιρίες προσθέτουν μέχρι και 11 γρ. ζάχαρης σε κάθε μπάρα και μπορεί να βρείτε και λευκό αλεύρι στα συστατικά τους. Γι’ αυτό αποφύγετε τις μπάρες που περιέχουν τη ζάχαρη στα 3 πρώτα συστατικά τους, υπάρχουν και άλλες επιλογές, πιο υγιεινές.

Αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα ακούγονται πιο υγιεινά απ’ ότι είναι. Μία μόνο χούφτα αποξηραμένων cranberries, για παράδειγμα, μπορεί να περιέχει μέχρι και 27 γρ. επιπλέον ζάχαρης, εκτός από τα φυσικά σάκχαρα των ίδιων των φρούτων. Επιλέξτε εκείνα που περιέχουν μόνο το ίδιο το φρούτο στα συστατικά τους και χωρίς πρόσθετα σάκχαρα. Συνήθως, αυτά θα αναγράφουν ακόμα και μπροστά την πρόταση «χωρίς έξτρα ζάχαρη».

Πηγές:

www.everydayhealth.com/pictures/high-sugar-foods-youre-probably-eating-every-day

hwww.everydayhealth.com/high-fructose-corn-syrup/guide/

bmjopen.bmj.com/content/6/3/e009892

sugarscience.ucsf.edu/hidden-in-plain-sight/#.X8UGImgzY2w

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα
Προβιοτικά: 13 top τροφές για καλύτερη υγεία του εντέρου
ΕΦΕΤ: Τρεις κανόνες για να απολαύσουμε με ασφάλεια το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση