, ,

Οι λόγοι που οι ηλικιωμένοι δυσκολεύονται να ανακαλέσουν μια ανάμνηση

Το βάρος του εγκεφάλου μειώνεται με την πάροδο των ετών.

Καθώς μεγαλώνουμε, συμβαίνουν διάφορες αλλαγές στις λειτουργίες του σώματός μας, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου μας.
Μπορεί να δυσκολευόμαστε να συγκεντρωθούμε κάποιες φορές και άλλες, να μην μπορούμε να θυμηθούμε ένα όνομα. Η μνήμη μας εξασθενεί με το πέρασμα του χρόνου και αυτό γίνεται πιο εμφανές μετά τα 60 χρόνια.

Το βάρος του εγκεφάλου μειώνεται με την πάροδο των ετών. Για παράδειγμα, ο εγκέφαλος ενός άνδρα 30 ετών ζυγίζει περί τα 1.394 γραμμάρια ενώ στα 85 του, ο εγκέφαλός του θα ζυγίζει 1.161 γραμμάρια, θα έχει χάσει δηλαδή, 233 γραμμάρια. Η διαφορά αυτή πιθανόν να οφείλεται στο ότι τα νευρικά κύτταρα εκφυλίζονται και μειώνονται σε αριθμό, με αποτέλεσμα να αρχίζουν οι διαταραχές της μνήμης.

Advertisment

Όταν προσπαθούμε να ανακαλέσουμε μια ανάμνηση, ο εγκέφαλος ξεκαθαρίζει γρήγορα όσα είναι αποθηκευμένα στη μνήμη του για να βρει την πληροφορία που ψάχνει. Όσο όμως μεγαλώνουμε, τόσο δυσκολευόμαστε να ανακαλέσουμε τις αναμνήσεις μας.
Σε μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στις 11 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Trends in Cognitive Sciences, οι ερευνητές έδωσαν μια εξήγηση σχετικά με το γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό. Συγκεκριμένα είπαν ότι, οι ηλικιωμένοι καθυστερούν όταν προσπαθούν να ανακαλέσουν αναμνήσεις, διότι έχουν περισσότερο υλικό να ελέγξουν μιας και ο εγκέφαλός τους διαθέτει περισσότερο χώρο σε συσσωρευμένες γνώσεις.

Εξετάζοντας μελέτες συμπεριφοράς και νευροαπεικόνισης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, οι ηλικιωμένοι έχουν δυσκολία στο να διαχωρίσουν τις πληροφορίες που δεν είναι σχετικές με αυτό που αναζητούν, μέσα στην πληθώρα των διαθέσιμων πληροφοριών και έτσι, καθώς ψάχνουν για μια συγκεκριμένη ανάμνηση, βρίσκουν συχνά και άλλες που είναι άσχετες.

Advertisment

Ο μεγάλος αριθμός των καταγεγραμμένων γνώσεων μπορεί να δυσκολεύει την ανάκληση των αναμνήσεων αλλά, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχει μια θετική πλευρά, αφού αυτή η εμπειρία της ζωής μπορεί να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων και στη δημιουργικότητα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι, οι ηλικιωμένοι που αναλαμβάνουν μια γνωστική εργασία, στηρίζονται πιο πολύ στις προηγούμενες γνώσεις τους από ό,τι οι νεότεροι σε ηλικία. Επίσης, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ηλικιωμένοι μπορούν να αντλούν από τη συσσωρευμένη σοφία τους όταν πρόκειται να πάρουν μια απόφαση.

Σε ό,τι αφορά στη δημιουργικότητα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι στους ηλικιωμένους διατηρείται και ενίοτε ενισχύεται, εξαιτίας των πλούσιων αναμνήσεών τους.

Αν και οι ειδικοί επικεντρώνονται συνήθως στις δυσκολίες που ανακύπτουν σχετικά με τις αναμνήσεις των ηλικιωμένων ωστόσο, μελετώντας συνεχώς και κατανοώντας περισσότερο τη λειτουργία της μνήμης τους, πιστεύουν ότι θα βρουν νέους τρόπους για να τους βοηθήσουν, μιας και αισιοδοξούν πλέον ότι, οι πολυάριθμες πληροφορίες που υπάρχουν στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων, μπορούν να αξιοποιηθούν για να βελτιωθεί τόσο η μάθηση όσο και η μνήμη τους.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση